Kosti i zglobovi - 12. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Novo rješenje za ozljede rotatorne manšete ramena: biorazgradivi balon

U Hrvatskoj je od prošlog tjedna u ponudi novi tretman kao alternativa klasičnom operativnom zahvatu na ramenu

ozljede ramena biorazgradivi balon

Zbog strukture ramenog zgloba, neki se njegovi dijelovi „troše“ puno više od ostalih. U te se dijelove ubrajaju i sve strukture smještene u prostoru ispod koštanog nastavka lopatice, odnosno akromiona, a među njima je i velika, udružena tetiva koja se naziva tetiva rotatorne manšete. Riječ je o cjelini koja se sastoji od četiri tetive mišića ramena (m. subscapularis, m. supraspinatus, m. infraspinatus te m. teres minor). Oni su glavni pokretači ramenog zgloba te omogućuju odgovarajući opseg pokreta.

Artroza zglobova: Prva umjetna hrskavica ugrađena u palac u Hrvatskoj

Nakon što kaskada događaja započeta genetikom, ozljedom ili asimetrijom dođe do svog kraja, najčešće nastaju puknuća, odnosno rupture rotatorne manšete koje se izuzetno teško liječe zbog njihova učestalog ponavljanja.

Uz mišiće i tetive potrebno je spomenuti i subakromijalnu burzu, odnosno nakupinu masnog tkiva čija je osnovna uloga smanjenje trenja na mjestu hvatišta tetive za kost. Vrlo često se u zglobovima, a posebno u ramenu, javljaju upalni procesi koji su povezani s burzama. Rameni zglob je neprekidno u pokretu te je gotovo stalno pod nekom vrstom opterećenja.

Klasični zahvat često bez zadovoljavajućih rezultata

Klasično rješenje za ovu vrstu ozljede je kirurški zahvat, a tehnike koje se pritom koriste uključuju otvorenu, minimalno otvorenu i artroskopsku tehniku. Operacija uključuje bušenje tunela u kosti, primjenu sidra ili augumentacije ramenog zgloba. Augumentacija znači nadomještanje koštanog tkiva koje nedostaje.

Iako kod određenog dijela zahvata postoji visoka razina uspjeha u liječenju, ona i dalje nije zadovoljavajuća, posebno kada sagledamo potencijalne nedostatke u vidu dugotrajnog oporavka i traume operiranog tkiva. S druge se pak strane, klasično kirurško popravljanje rupture rotatorne manšete ne može primijeniti u svim slučajevima. Operacija je moguća ako je dobra kvaliteta tkiva, ako ruptura nije preopširna te je dobra kvaliteta kosti i hrskavice. Pritom je neophodno da pacijent surađuje, da je operater iskusan i vješt, važna je i uloga dobrog fizioterapeuta, a potrebno je i malo sreće. Čak i kada su svi ti uvjeti ispunjeni, to i dalje nije garancija uspješnog liječenja.

Što je to biorazgradivi balon?

No, napredak na području medicine, pa tako i ortopedije, ponudio je novo rješenje od kojeg se očekuje da će skratiti trajanje postoperativne rehabilitacije, smanjiti tegobe s ramenom te povećati opseg pokreta u zglobu – biorazgradivi balon. Točnije, riječ je o InSpace biorazgradivom balonu iza kojeg stoji tvrtka Orthospace, a od prošlog je tjedna u ponudi Poliklinike Ribnjak koja ga je uvrstila na svoju listu terapija kao jedina u ovom dijelu Europe.

Ovaj biorazgradivi balon je dizajniran za popunjavanje subakromijalnog prostora ramena (već spomenutog ispod koštanog nastavka lopatice, odnosno akromiona) kojeg, u normalnim okolnostima kod zdravog čovjeka, popunjava subakromijalna burza. InSpace biorazgradivi balon nastao je kao rezultat nastojanja članova znanstvene i medicinske zajednice da se pronađe jednostavniji te manje invazivni postupak liječenja oštećenja rotatorne manšete kao alternativa klasičnoj kirurškoj metodi. Osim što klasični kirurški zahvat vrlo često ne pruža zadovoljavajuće rezultate te zahtjeva dugotrajne rehabilitacije, postoji i nemogućnost normalnog korištenja ramena.

Kad bol u ramenu oduzme pokret Saznajte sve o kalcifikatu

Kad bol u ramenu oduzme pokret: Saznajte sve o kalcifikatu

Nije poznato što dovodi do pojave kalcifikata u tetivama mišića ramena, no postoje načini kojima se bol može ublažiti,...

SAZNAJTE VIŠE

InSpace biorazgradivi balon dizajniran je na način da kreira fizičku barijeru između struktura subkranijalnog prostora, omogućavajući klizanje između pojedinih komponenti ramenog zgloba bez trenja i posljedičnih ozljeda tkiva te tako oponaša ulogu burze. Sistem se sastoji od dvije komponente – „specer“, odnosno sam biorazgradivi balon koji se postavlja subkranijalno te „deployer“ koji je instaliran izravno na „specer“ te služi njegovom jednokratnom napuhavanju. Balon se potom stabilizira na mjestu te obavlja svoju funkciju.

Želite li doznati više informacija o ovom zahvatu, obratite se s povjerenjem stručnjacima u Poliklinici Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button