Obiteljsko zdravlje - 2. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Ojačajte mišiće i kosti nakon prijeloma uz odgovarajuću prehranu

Dijetoterapija je iznimno važna u oporavku od različitih prijeloma, odnosno ozljeda koje su nam značajno ograničile kretanje

dijetoterapija ojačajte misice i kosti hranom

Kad govorimo o prehrani bolesnika, često se spominju dijete kod različitih bolesti probavnih organa, žuči, srca i krvnih žila, šećerne bolesti i slično. Po strani ostaje dijetoterapija za osobe koje se, na primjer, oporavljaju od različitih prijeloma te im je kretanje uvelike ograničeno. Prehrana tih osoba ima svoje zakonitosti i izazove koje valja prevladati kako bi oporavak bio što brži i uspješniji.

Kako smanjiti rizik od padova kod starijih osoba?

Krenimo redom.

Nakon, primjerice, ozbiljnije operacije kuka ili koljena čovjek neminovno neko vrijeme treba mirovati što smanjuje njegovu potrebu za energijom (hranom). S druge strane, zarastanje rane zahtijeva prisutnost cijelog niza hranjivih tvari neophodnih za oporavak tkiva.

To bi značilo kako je potrebno jesti malo, a izuzetno kvalitetno. Drugim riječima, mali obroci trebaju biti koncentrat svih potrebnih hranjivih tvari: visokovrijednih bjelančevina, mineralnih tvari, vitamina, antioksidanasa i sl.

Bjelančevine

Zarastanju rana potreban je građevni materijal, uključujući i esencijalne aminokiseline iz visokovrijednih bjelančevina. Nalaze u mesu, ribi, jajima i siru. Jednako tako, dovoljna prisutnost bjelančevina u prehrani prijeko je potrebna da se gubitak mišićne mase uslijed mirovanja svede na minimum.

Nasuprot tome, imajući na umu činjenicu da je energetska potrošnja rekonvalescenata koji miruju manja, na jelovniku jednostavno nema mjesta masnom mesu i mesnim proizvodima. Mast u njima oduzima mjesto prijeko potrebnim bjelančevinama i samo je po sebi logično da u 100 grama slanine ima manja bjelančevina nego u istoj količini telećeg buta ili bijelog purećeg mesa.

Dakle, kako su obnovi oštećenog tkiva i očuvanju mišićne mase potrebne „ciglice“ – aminokiseline iz bjelančevina a ne mast – za doručak je pametnije umjesto hrenovki ili paštete odabrati skutu ili kuhanu šunku.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati su nam, sjetimo se, glavni izvor energije. Njihova dostatna količina u prehrani indirektno doprinosi očuvanju mišićne mase. Jednostavno govoreći, kada je našem organizmu na raspolaganju dovoljna količina ugljikohidrata, neće se za dobivanje energije trošiti bjelančevine iz hrane, odnosno neće se razgrađivati mišići – njihove zalihe u tijelu.

Kod odabira izvora ugljikohidrata „jednim udarcem trebamo ubiti dvije muhe“, pa tako biramo one namirnice koje uz škrob i jednostavne šećere sadrže još i druge neophodne sastojke. Primjerice, umjesto bijelog kruha odabiremo raženi koji uz škrob sadrži još mnoge vitamine B skupine, mineralne tvari i vlakna prijeko potrebna za normalan rad crijeva. Znamo da vlakna preveniraju problem lijenih crijeva što je dodatni izazov koji je često prisutan kod slabo pokretnih osoba.

Isto tako, nije svejedno što pojesti za užinu. Umjesto keksa, bolje je odabrati voće koje je u isti mah izvor ugljikohidrata, vitamina, antioksidanasa, vlakana i mineralnih tvari. Kada se ide u posjet bolesnicima u bolnicu, ne nosi se bez razloga voće.

Oporavak kao prilika

Mišljenja sam kako je svaki problem prilika. Tako bi trebalo shvatiti i oporavak nakon operacije. Nedvojbeno je on prilika za usvajanje dobrih prehrambenih i životnih navika. Uz terapiju lijekovima i dijetoterapiju, tu je i fizioterapija. Što je moguće prije, potrebno je „stati na noge“ i vratiti se svakodnevnim obvezama. Ne zaboravimo, kretanje jača mišiće i kosti što doprinosi samostalnosti rekonvalescenata, psihičkom zdravlju te mršavljenju, odnosno održavanju primjerene tjelesne mase.

I uistinu, mnogima oporavak od bolesti bude poticaj za kvalitetniji život. Uvijek se može bolje i više. Snaga i volja su u nama.

Sretno svima.

Jelovnik za rekovalescenta i cijelu obitelj

Prehrana rekonvalescenata je kvalitetna prehrana dobra svima. U nastavku je kvalitetan jelovnik za cijelu obitelj.

Doručak: palenta s jajem, svježi sir i jogurt

Dodatak umućenog jaja palenti prilikom kuhanja povećava sadržaj bjelančevina u obroku. Sjetimo se, bjelančevine sadrže aminokiseline – građevne elemente koje sudjeluju u obnovi tkiva.

Užina: mandarine

Vitamin C iz mandarina sudjeluje u stvaranju kolagena – vezivnog tkiva. U njima su još šećeri, vlakna, kalij, antioksidansi…

Ručak: gusta juha od korabe, mrkve i luka, rižoto od piletine i povrća (luk, tikvice, paprike i mrkva), salata od cikle začinjena limunovim sokom i maslinovim uljem

Piletina je izvor esencijalnih aminokiselina, a povrće brojnih antioksidansa koji ublažavaju upalne procese u organizmu i doprinose oporavku.

Popodnevna užina: griz na mlijeku

Mlijeko je izvor kalcija i magnezija – mineralnih tvari važnih za čvrstoću kostiju, a time i zacjeljivanje prijeloma.

mrsavljenje super namirnice zelena kava jabucni ocat ananas

Nutricionist savjetuje: mogu li nam supernamirnice pomoći kod mršavljenja

S ciljem tesanja figure skloni smo raznim dijetama i „super“ namirnicama koje će za kratko vrijeme učiniti „čudo“. No,...

SAZNAJTE VIŠE

Večera: pečena lokarda, kuhana raštika i krumpir začinjeni maslinovim uljem, paprom i češnjakom

Ovo je lagana večera koja sadrži ugljikohidrate kao izvor energije, aminokiseline, antioksidanse, magnezij, kalcij, omega-3 masne kiseline koje djeluju protuupalno, vlakna i sl.

Vesna Bosanac je autorica knjige „Prehrana mladih sportaša“. Savjete o prehrani sportaša možete pronaći na njezinom instagram profilu te na stranici www.prehranasportasa.com.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button