Dijeta i mršavljenje - 18. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Nutricionist savjetuje: mogu li nam supernamirnice pomoći kod mršavljenja

S ciljem tesanja figure skloni smo pribjeći raznim dijetama te se pouzdati u „super“ namirnice koje će u kratkom vremenu učiniti „čudo“. No priča nije tako jednostavna

mrsavljenje super namirnice zelena kava jabucni ocat ananas

Smatra se da danas 30% populacije razvijenih zemalja ima problem s viškom kilograma. To povlači za sobom brojne zdravstvene probleme poput visokog krvnog tlaka, povišene koncentracije masnoća i kolesterola u krvi, srčanih tegoba, šećerne bolesti i sličnog. Nisu zanemarive ni psihološke implikacije kao što su povlačenje u sebe i gubitak samopouzdanja.

Top dijete za skidanje kilograma po odabiru stručnjaka

Stoga nerijetko pribjegavamo obećavajućim milozvučnim dijetama te posežemo za skupim dodacima prehrani upitnog učinka, sve ne bismo li se riješili opterećujućeg viška kilograma.

Ananas dijeta

Često se ananas spominje kao promotor mršavljenja. Čak postoji i kura mršavljenja s ananasom, takozvana „ananas dijeta“ u trajanju od dva dana do dva tjedna. Tada se od krute hrane jede samo ananas i to u količini od 2 kilograma dnevno te se pije dosta vode ili nezaslađenog biljnog čaja.

Netko će tu kuru mršavljenja možda primijeniti nakon nekoliko dana tulumarenja, prejedanja i opijanja te, naravno, da od ta dva dana „na ananasu“ neće umrijeti. No, ananas dijeta nije dugoročno rješenje.

Ta dva kilograma ananasa je energetske vrijednosti oko 1000 kcal, što je baš premalo. Usporedbe radi, odrasloj ženskoj osobi koja nije pretjerano tjelesno aktivna treba oko 2000 kcal. Isto tako, ananas ne sadrži sve hranjive tvari potrebne čovjeku za normalno funkcioniranje, a mnoge hranjive tvari prisutne u njemu nisu u dovoljnim količinama. Spomenut ću samo da ananas ne sadrži vitamin B12 potreban za stvaranje novih stanica, vitamin E – antioksidans neophodan za zdravlje kože, riboflavin – vitamin koji sudjeluje u procesu stvaranja energije u organizmu iz konzumirane hrane.

Štoviše, trebalo bi dnevno pojesti više od šest kilograma oguljenog ananasa da se zadovolji potreba čovjeka za kalcij. Neosporno je i da bi silna količina voćnih kiselina iz te ogromne količine ananasa dugoročno sigurno loše djelovala na zubnu caklinu.

S druge strane, ananas je kvalitetna namirnica te svakako ima svoje mjesto u dobro osmišljenoj dijeti za mršavljenje. Prirodno sadrži jednostavne šećere, pa je daleko bolje utažiti žudnju za slatkim kolutom ananasa nego čokoladom ili kolačem. U njemu su vitamin C, karotenoidi, neki vitamini B skupine, bromelain koji djeluje protiv reumatoidnog artritisa te malatna kiselina koja jača imunitet i pozitivno utječe na kožu. Uz to, ananas smanjuje rizik od ateroskleroze i visoki krvni tlak što je svakako poticaj za pojesti malu zdjelicu ananasa svako toliko tijekom mršavljenja.

zelena kava

Zelena kava

Kao osnova za dobivanje ekstrakta zelene kave se koristi nepržena kava koja sadrži kofein i klorogeničnu kiselinu antioksidativnog djelovanja. Ovaj ekstrakt remeti apsorpciju glukoze iz crijeva u krv što dovodi do smanjenja njezine koncentracije u krvi.

Istraživanja pokazuju određen uspjeh u mršavljenju primjenom zelene kave, no s njezinim dugoročnim uzimanjem treba biti oprezan. Posebno se to odnosi na osobe osjetljive na kofein. Naime, njegov povećan unos može potencirati povraćanje, aritmiju, nesanicu, šum u ušima i sl. Štoviše, „Američka agencija za hranu i lijekove“ ekstrakt zelene kave ne preporučuje u tretmanu gubitka kilograma.

Jabučni ocat

Kvalitetan domaći jabučni ocat često se u našem kontinentalnom dijelu koristi kao začin za salate. Iako njegova prisutnost u prehrani nije neophodna, svakako se više preporučuje od industrijskog jabučnog ili alkoholnog octa. Domaći jabučni ocat pomaže sniženju koncentracije LDL kolesterola u krvi. K tome, njegove fenolne tvari antioksidativnog učinka štite zdravlje srca i krvnih žila.

Uz to, ovaj ocat doprinosi osjećaju sitosti čime pomaže mršavljenju, a također usporava razgradnju ugljikohidrata u crijevima što doprinosi regulaciji koncentracije glukoze u krvi.

Bolje kvalitetno, nego selektivno

Ipak, da su ananas, jabučni ocat i ekstrakt zelene kave svemogući, debljine ne bi ni bilo. Ruku na srce, mršavljenje je dugotrajni proces koji zahtijeva korjenito mijenjanje odnosa prema hrani i svakodnevnu tjelovježbu.

Umjesto oslanjanja na „super“ namirnice ili dodatke prehrani, učinkovitije je prihvaćanje svevremenskih preporuka o kvalitetnoj prehrani:

  • iz prehrane isključimo visokoprerađene namirnice poput hrenovki, paštete, gotovih žitarica, za doručak, keksa, kolača, šećera i njegovih zamjena (npr. javorovog i brezinog sirupa)
  • u pekarnicama kupujmo samo kruh. Lisnatim i prhkim pecivima, krafnama i sličnim pekarskim proizvodima nema mjesta u jelovniku namijenjenom mršavljenju.
  • redovito konzumirajmo doručak, ručak, večeru te užine (voće)
  • za ručak i večeru na tanjuru imajmo proteinski dio (meso, ribu, jaja ili sir), škrobasti dio (npr. rižu, tjesteninu, kukuruz, kruh, ječam, proso…) i obilje povrća (kuhanog, pirjanog, pečenog ili pripremljenog kao salatu)
  • pijmo vodu i nezaslađeni čaj, a iz prehrane izostavimo gotove gazirane i negazirane sokove
  • od masti koristimo ulje za pripremu jela i začinjanje salate. Maslac, krem sir, margarin i vrhnje kao masne namirnice ne pomažu mršavljenje.

I, naravno, potrebna je svakodnevna tjelesna aktivnost. Bez toga nema mršavljenja odnosno održavanja primjerene tjelesne mase.

debljina simptom bolesti dijeta visak kilograma dijabetes

Endokrinolozi upozoravaju: Debljina može biti simptom bolesti

Višak „karantenskih“ kilograma skinut ćemu uz malo discipline, no debljina je često složeniji problem, a može biti i simptom...

SAZNAJTE VIŠE

Ako ste i vi dio one crne statistike o prisutnosti debljine među nama, vjerujem da vas je ovaj tekst potakao na razumno mršavljenje koje dugoročno vodi k uspjehu. Nemojte posustati.

Vesna Bosanac je autorica knjige „Prehrana mladih sportaša“. Savjete o prehrani sportaša možete pronaći na njezinom instagram profilu te na stranici www.prehranasportasa.com.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button