Dijeta i mršavljenje - 18. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Kako smršaviti: Donosimo popis najboljih i najgorih dijeta

Dijete koje obećavaju mršavljenje i gubitak nekoliko kilograma tjedno mogu biti privlačne, ali i vrlo štetne za vaše zdravlje, a u konačnici i neučinkovite.

brze dijete nisu rješenje

Istraživanje s američkog sveučilišta Drexel, provedeno na 183 osobe koje su držale dijetu, ukazuje na to da je za mršavljenje mnogo bolje prigrliti strategiju puževa koraka nego trčati poput zeca.

Prečice su uvijek privlačne – tko ne bi htio skratiti put i stići brže do cilja? Slično tome, mnogi na brzinu žele skinuti višak kilograma, bez obzira na to približava li se odlazak na vjenčanje pa morate stati u haljinu ili želite izgledati skladnije u kupaćem kostimu. Stoga i ne čudi što su metode koje obećavaju fascinantne rezultate i mršavljenje gotovo preko noći svima vrlo privlačne.

U izboru za 2018. godinu između 38 dijeta najboljima su proglašene DASH dijeta, mediteranska dijeta i fleksiterijanska dijeta

Možda će vam neka od takozvanih brzih dijeta pomoći da se trenutačno riješite nekoliko kilograma viška, ali malo je vjerojatno da ćete tom metodom ostvariti glavni cilj – smanjenje masnih naslaga tijekom duljeg razdoblja. Većina brzih dijeta ugrozit će zdravlje, uravnotežen pristup prehrani, previše su restriktivne i, dugoročno gledano, neučinkovite. A neke od njih nisu ni bezopasne – mogu voditi brojnim zdravstvenim problemima ili poremećaju u hranjenju.

Nekoliko je razloga zašto brze dijete ne funkcioniraju:

  • Kada si uskraćujemo obroke, naš mudri organizam naglu restrikciju hrane tumači kao prijetnju preživljavanju pa se počinje štititi tako što mijenja metabolizam.
  • Smanjena brojka na vagi koja vas na početku razveseli često je isključivo gubitak vode, a ne masnih naslaga. 
  • Brze dijete mahom iz jelovnika eliminiraju masnoće, uključujući i esencijalne masne kiseline, pa takva neuravnotežena prehrana može uzrokovati njihov manjak. 
  • Sljedeći razlog za neuspjeh brzih dijeta jest to što ne poštuju međusobno djelovanje inzulina, ugljikohidrata i skladištenja masnoća. Naime, kada ograničimo unos kalorija, šećer u krvi pada uzrokujući glad. Tada navalimo na ugljikohidrate koji potiču lučenje inzulina, hormona koji, između ostalog, potiče skladištenje masti.

Konačno, i znanstveno je dokazano da kratkoročno izgladnjivanje ne polučuje rezultate. Istraživanje s američkog sveučilišta Drexel, provedeno na 183 osobe koje su držale dijetu, pokazuje da je za mršavljenje puno bolje prigrliti strategiju puževa koraka nego trčati poput zeca. Glavna istraživačica dr. Emily Feig zaključila je da je uspostavljanje ustrajnih, ponavljajućih obrazaca ponašanja kada je riječ o prehrani i gubitku težine iznimno važno želimo li održati promjenu dulje razdoblje. Drugim riječima, bolje je osmisliti plan za mršavljenje kojeg se možete iz tjedna u tjedan pridržavati, čak i ako to znači da ćete dosljedno gubiti samo 300 grama tjedno.

Crna lista dijeta

Prema najnovijoj američkoj analizi U.S. News & World Reporta, u izboru za 2018. godinu između 38 dijeta najboljima su proglašene DASH dijeta, mediteranska dijeta i fleksiterijanska dijeta, koju je razvila dijetetičarka Dawn Jackson Blatner. Titule najgorih, onih koje su zauzele su (keto) dijeta, Dukan dijeta i dijeta 30 dana. Znanstvenici upozoravaju na to da te restriktivne dijete nude brzo mršavljenje, ali donose i veliku opasnost od povratka na staru kilažu. Ukratko, one su antiteza dugoročnom i zdravom prehrambenom planu za skidanje kilograma, zaključeno je u američkom izvješću.

>>Mršavljenje je mnogima nezamislivo bez vaganja. S druge strane, danas se na tržištu prodaju vage koje pružaju daleko više informacija od “obične” težine. Doznajte možete li vjerovati “pametnim” vagama<<

Osim ovih, prema mišljenju različitih nutricionista, iz sličnih razloga trebalo bi izbjegavati i tekuće dijete – one koje se temelje na unosu juha, zelenih sokova, shakeova, limunada, jabučnog octa i sličnih tekućina, a koje drastično smanjuju dnevni kalorijski unos. U tu kategoriju dijeta spada, primjerice, dijeta čarobnom juhom, odnosno juhom od kupusa koja obećava gubitak do 4,5 kilograma u tjedan dana. Slična je i grejpfrut dijeta, osmišljena još 1930-ih godina prošlog stoljeća, koja svoju tajnu mršavljenja, uz poseban režim prehrane, temelji na navodnim moćima grejpfruta da topi masti. Na popis nezdravih stručnjaci često ubrajaju i dijetu pet zalogaja – možete jesti sve, ali samo u pet zalogaja. Tako je navodno moguće smršavjeti 6-7 kg tjedno. Ni dijeta prema Mjesečevim mijenama, kao ni ona po krvnim grupama nema nikakvo uporište u znanosti pa, ovisno o tome koja ste krvna grupa, možete biti u velikom problemu ako eliminirate previše skupina namirnica.

Zaključak je jednostavan – brze dijete ne djeluju! Najbolji i najsigurniji način gubitka kilograma jest umjerena restrikcija kalorija uz izbor nutritivno vrijedne, raznolike i sezonske hrane te redovita i umjerena tjelovježba. Tako možete biti sigurni da nećete ugroziti zdravlje, ali i da na brzinu izgubljeni kilogrami neće dobiti noge kojima će u roku od nekoliko dana dotrčati natrag do vas.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button