Dijeta i mršavljenje - 2. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

Top dijete za skidanje kilograma po odabiru stručnjaka

Među mnoštvom ponuđenih i propagiranih dijeta, ponekad nam je teško odlučiti se za onu najbolju, a opravdano se postavlja pitanje i koja od njih nam neće naštetiti, a bit će učinkovita

najbolje dijete mrsavljenje volumetrics Jenny Craig Weight Watchers

Kako bismo vas riješili dilema, evo koje su za časopis U.S. News&World Report odabrali stučnjaci s dugogodišnjim iskustvom u liječenju debljine.

Blagotvorna pomoć u topljenju kilograma: isprobajte ekstrakt zelene kave

1. Weight Watchers dijeta

Popularan sustav mršavljenja Weight Watchers osmislila je još 60-tih godina proteklog stoljeća tada pretila kućanica Jean Nidetch. Danas Weight Watchers bilježi oko milijun sljedbenika u gotovo 30 zemalja. Program Weight Watchers temelji se na 4 osnovna principa: načinu prehrane, motivaciji za tjelovježbu, korisnim navikama i grupnoj podršci.

Dijeta se temelji na sustavu bodovanja koji omogućuje pojedincu da sam bira svoje obroke, a u pomoć pristižu i polugotova i gotova jela dostupna u trgovinama, online te u Weight Watchers dijetnim centrima.

Prvi korak u sklopu dijete je s obzirom na vlastitu visinu, trenutnu tjelesnu masu, dob i tjelesnu aktivnost odrediti broj bodova koji se svakodnevno mogu „potrošiti“. Budući da svaka namirnica obzirom na svoj sadržaj kcal, masti i prehrambenih vlakana donosi određeni broj bodova, njihovom kombinacijom sudionik programa kreira obroke po želji, naravno u okviru dozvoljenih bodova. U sustavu bodova voće i povrće vrijedi 0 bodova, većina nemasnog mesa, ribe i žitarica donose 2 boda pa i češće ulaze u jelovnik, dok namirnice bogate mastima i šećerima nose znatno veći broj bodova. Nema zabranjenih namirnica tako da je moguće povremeno se počastiti slasticama ili grickalicama. Tjelesna aktivnost donosi nagradne bodove koji se mogu „mijenjati“ za ukusan obrok.

2. Volumetrics dijeta

Osnovna ideja Volumetrics dijete je prilično jednostavna: ljudi vole jesti i ako mogu birati između manjeg i obilnijeg obroka, u pravilu će odabrati obrok s više hrane što je razlog zašto mnoge dijete koje u osnovi imaju uskraćivanje hrane, ne uspijevaju.

Dijeta se, u osnovi, temelji na energetskoj gustoći namirnica odnosno broju kalorija u određenoj količini hrane. Neke namirnice, poput masti imaju visoku energetsku vrijednost u maloj količini što im daje visoku energetsku gustoću.

Suprotnost je voda čija je energetska gustoća jednaka nuli. Cilj volumetrics dijete je unos hrane bogate vodom i niske energetske gustoće u kojoj se može uživati bez grižnje savjesti.

3. Jenny Craig dijeta

Temelj Jenny Craig dijete čini pakirana dijetalna gotova hrana koja je najčešće dostupna u smrznutom obliku. Svi obroci u programu kreirani su na način da osiguravaju oko 60% ugljikohidrata, 20% proteina i 20% masti te da obiluju prehrambenim vlaknima. Izbor gotovih jela je velik, od tosta s bobičastim voćem, palačinki, vegetarijanskih kobasica, tjestenine s piletinom do čokoladne torte za desert.

karantena-visak kilograma-prejedanje- mrsavljenje

8 zlatnih pravila strategije protiv prejedanja

Karantena je učinila svoje. Mnogi zbog koronakrize imaju višak kilograma - stoga donosimo savjete za mršavljenje te kako izbjeći...

SAZNAJTE VIŠE

Uz ove obroke, program potiče unos voća i povrća te niskomasnih mliječnih proizvoda. Dnevni programi prehrane variraju od 1200 do 2300 kcal, ovisno o potrebama pojedinca. Iako su Jenny Craig centri dosta rasprostranjeni diljem svijeta, nažalost u Hrvatskoj ih još nema.

Više o navedenim dijetama potražite na Vitaminoteke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button