Kosti i zglobovi - 18. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Operacija kuka: što treba znati o koksartrozi i kada se odlučiti za operaciju

Bolovi u području kukova, ukočenost, teškoće pri uspinjanju ili silasku niz stepenice, umor… Sve su to mogući simptomi koji upućuju na koksartrozu

koksartroza bolovi u podrucju kukova

Otkako se je čovjek uspravio i stao punom težinom na noge, zglobovi kuka preuzeli su vrlo važnu ulogu održavanja ravnoteže. Zglob kuka nalazi se na jedinstvenoj poziciji u sustavu organa za kretanje, na prelazu između trupa i nogu. Riječ je o takozvanom kuglastom tipu zgloba, vrlo pokretnom, a zglobna tijela čine čašica (acetabulum), smještena u zdjeličnoj kosti te natkoljenična kost (femur). Zglobna hrskavica pak ima mnogobrojne funkcije nužne za fiziološko funkcioniranje zgloba.

Jesu li mogući bolovi u leđima zbog straha i stresa?

Starenje zgloba

Težina gornjeg dijela tijela raspoređuje se pravilno na oba zgloba kuka. Promjene koje narušavaju taj pravilan raspored opterećenja, dovode vremenom do nastanka artrotskih promjena.

Artroza ili starenje zgloba, obuhvaća sve njegove strukture, ligamente, kosti, zglobnu čahuru i druge. U tom kontekstu spomenimo koksartrozu (coxarthrosis ili arthrosis deformans coxae), odnosno stanje zgloba s karakteristikom degenerativnih promjena u kuku.
Razlikujemo primarnu i sekundarnu koksartrozu:

  • Primarna (esencijalna ili idiopatska artroza) nastaje zbog poremećene ravnoteže između trošenja i regeneracije, koja je usporena i smanjena. Očituje se suženjem zglobnog prostora, stanjenjem i fragmentacijom zglobne hrskavice, a kasnije i promjenama koštanog tkiva.
  • Sekundarna nastaje zbog nekog poznatog uzročnog čimbenika koji, na neki način, mehanički oštećuje zglob (displastične artroze, artroze koje nastaju nakon upala, povreda i tumora). Bolesnik osjeća jaku bol u kukovima pri hodu, težak mu je uspon uz i niz stepenice, javlja se umor i ukočenost po zglobovima.

Po čemu se prepoznaje koksartroza

Promjene koje nastupaju pokazuju progresiju različite dinamike. Dolazi do smanjenje pokretljivosti i pojave boli koju pacijenti opisuju najčešće u „preponi”. Kod određenog broja ljudi, bol je odsutna.

Uvijek se posljedično javljaju smanjena hodna pruga, težak uspon uz i niz stepenice, umor i ukočenost. Mišići natkoljenice postaju slabiji što dodatno otežava pokretanje. Bol se najčešće smanjuje mirovanjem, a šepanje se često javlja i prije pojave boli.

Operacija za sve ili ne?

U slučaju artrotskih promjena koje su već uzele maha, može se pristupiti operativnom liječenju, odnosno zamjeni zgloba kuka – govorimo o ugradnji endoproteze. Oporavak se odvija po utvrđenom protokolu te nije posve jednostavan; tako ponekad može biti povezan s bolovima i ograničenim kretnjama nakon zahvata, šepanjem i slabošću.

Imate li nedoumica vezanih uz operativno liječenje, to nipošto nije bez razloga. Operacija je oblik liječenja rezerviran za slučajeve refrakterne na provedeno konzervativno liječenje. No, jednako tako, operacija nije moguća kod svih pacijenata iz mnogo razloga, kako kirurških tako i internističkih.

Pored toga, velik je broj pacijenata s bolnim stanjima kuka koja je moguće uspješno liječiti biološkim metodama kao što su matične stanice i autologna kondicionirana plazma.

Liječenje matičnim stanicama je znanstveno dokazana metoda regeneracije hrskavice i oštećenih zglobova koja igra ulogu u učinkovitosti tretmana. Primjena matičnih stanica u ortopediji uspješna je i djelotvorna na područjima ramena, kukova, koljena i gležnjeva. Postupak liječenja matičnim stanicama iz masnog tkiva ili iz područja uški, namijenjen je svima koji imaju bolne zglobove, kukove, koljena, gležnjeve ili pak oštećene zglobne hrskavice.

Artroza zglobova umjetna hrskavica

Artroza zglobova: Prva umjetna hrskavica ugrađena u palac u Hrvatskoj

Artroza zglobova može znatno narušiti kvalitetu života, no prva ugrađena umjetna hrskavica u palac u našoj zemlji donosi novu...

SAZNAJTE VIŠE

Autologna kondicionirana plazma (ACP) je pak biološka metoda liječenja rasprostranjena u nekoliko medicinskih grana, od ortopedije do oftalmologije. Kada je riječ o mišićno-zglobnom sustavu, ACP metoda je pridobila velik broj poklonika, kako među sportašima, tako i među svima koji se muče s bolovima u zglobovima.

Dvojbe o liječenju koksartroze riješite traženjem stručnog i provjerenog savjeta kod iskusnih stručnjaka i specijalista ortopeda Poliklinike Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button