Rekreacija i fitness - 18. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Vježbanje u vodi: Osvježite se i tijelo vratite u formu

Ljetni mjeseci idealni su za poboljšanje fizičke kondicije i gubitak suvišnih kilograma, posebice ako iskoristite sve prednosti treninga u vodi

Tijekom vrućih ljetnih dana treninzi na kopnu mogu biti vrlo iscrpljujući, a bez pridržavanja obaveznih mjera sigurnosti i opasni. No vježbanje u vodi osvježavajući je način da spojite ugodno s korisnim – rashladite se i učinite uslugu svom tijelu, a pritom i smanjite opterećenje na zglobove.

Zaplivajte u moru zdravlja

Vježbanje u vodi može biti izvrstan način za stjecanje kardiovaskularne izdržljivosti, poboljšanje snage i fleksibilnosti, konture tijela, poboljšanje cirkulacije i kontrolu tjelesne težine.

Iskorištavanje prednosti vode

Da biste shvatili zašto trening u vodi tako dobro funkcionira, morate razumjeti njezina jedinstvena svojstva. U vodi nemate gotovo nikakvu gravitaciju. Oslobađate se 90 posto svoje tjelesne težine, možete plutati, lebdjeti i opustiti se bez osjećaja da ulažete napor. Ipak, voda pruža 12 do 14% veći otpor od zraka, tako da se kretanje kroz nju aktivira svaki vaš mišić.

Izgaranje masti, izgradnja mišića

No pritom je važno naglasiti da nije svejedno vježbate li u toploj bazenskoj vodi ili u moru. Naime, istraživanja su pokazala da pri plivanju u hladnoj vodi ne dolazi do značajnijeg sagorijevanja masti, dok, primjerice, aqua aerobic u bazenu gdje je temperatura oko 27 ℃ sagorijeva gotovo jednako toliko masti te može izgraditi jednako toliko mišića kao što bi to bio slučaj u programu treninga na kopnu.

Treninzi u moru

Ovom prilikom predlažemo vam dva treninga u moru. Prvi vodi Morena Poglajen Carić, verificirana instruktorica body tehnike iz Pule. Jednostavan je i koristan, bilo da je riječ o mlađoj ili starijoj generaciji.

Vjezbe u moru

Korisne vježbe koje možemo izvoditi u moru

Postoje brojne vježbe u moru koje možete kombinirati s plivanjem i tako ojačati cijelo tijelo dok uživate na godišnjem...

SAZNAJTE VIŠE

A za one željne malo žustrije vježbe, u drugom videu je profesorica kineziologije Adriana Dolančić pokazala kako možete vježbati u dubokom moru, posebno ako su vam u blizini bove. Ovaj trening možete odraditi i u bazenu. Uživajte!

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button