Dječje zdravlje - 20. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Djeca i psi: kombinacija za zdravo i zabavno odrastanje

Osim što je čovjekov najbolji prijatelj, pas pozitivno utječe na psihičko i fizičko zdravlje čovjeka. Ne samo da ovi čupavi prijatelji ne mogu bez nas, mi također ne možemo bez njih

djeca psi pas zdravlje odrastanje covjekov najbolji prijatelj odgoj razvoj

Gotovo svako dijete tijekom odrastanja od roditelja zatraži štene ili nekog drugog kućnog ljubimca. Svjesni posla, odgovornosti i financijskih obveza koje kućni ljubimac donosi, roditelji često ostanu pri svojoj odluci da je život bez životinja jednostavniji i bezbrižniji. To djelomično i jest istina jer ljubimac zahtijeva određenu brigu, pažnju i normalne uvjete za život. Ipak, dobro je razmisliti i o svim koristima koje ljudi – ponajviše djeca – imaju ako odrastaju uz psa. Štoviše, mnoge studije su pokazale da djeca koja su u redovitom kontaktu sa psom imaju bolji imunitet, manje su skloni alergijama i imaju bolje organizacijske i komunikacijske vještine.

Pas na nastavi iz hrvatskog i matematike: uz „4 šape“ uči se lakše

U nastavku teksta prenosimo nekoliko koristi koje djeca imaju uz odrastanje sa psom.

Djeca koja odrastaju uz psa su odgovornija

Bez obzira na pasminu, svaki pas zahtijeva brigu i njegu. Potrebno ih je svakodnevno hraniti nekoliko puta, voditi u šetnje, igrati se s njima i osigurati im sigurno sklonište. Ovakve zadatke mogu obavljati i djeca pa ih možete uključiti tako da podijelite zadatke. Djeca će se osjećati odgovornima jer obavljaju „zadatke za odrasle“, a osim toga će se učiti odgovornostima i dan će im biti bolje ispunjen.

Djeca su uz psa više empatična

Rijetko koji je kućni ljubimac vjeran čovjeku koliko je pas. Djeca promatraju ponašanje njihovog kućnog ljubimca i kao rezultat ponekad oponašaju radnje psa. Tako će se, primjerice, pas veseliti i skakati od sreće kada ugleda vlasnika, što može motivirati dijete da se jednako veseli roditelju ili prijateljima kada ih ugleda.

Sreća je glavna emocija koju dijete proživljava tijekom odrastanja uz psa. No, ono može doživjeti psa kao „rame za plakanje“ u trenutcima tuge uslijed gubitka voljene osobe ili neuspjeha u školi. Nekoj djeci je gubitak psa, zbog njegovog kratkog životnog vijeka, prvi gubitak u životu koji mu može biti svojevrsna vježba za suočavanje sa smrću.

Pas motivira na fizičku aktivnost

Pas je ljubimac koji zahtijeva aktivnosti na otvorenom koje uključuje trčanje po livadi i igranje s drugim psima. Dijete može voditi psa u šetnju i tako stvoriti pozitivnu naviku svakodnevne tjelesne aktivnosti. Pokažite mališanu put od kuće do parka i natrag kako se ne bi izgubio te ga pustite da svakodnevno proživljava male avanture iz šetnje. Dijete će tako biti fizički aktivno te kroz zabavu naučiti kako brinuti o drugom biću.

Psi s važnim zadatkom

Četveronožni terapeuti: Psi s važnim zadatkom

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, najbolje to znaju u Centru za rehabilitaciju Silver koji nudi različite programe, od kojih...

SAZNAJTE VIŠE

Djeca su manje sklona bolestima

Studija iz 2013. dječje epidemiologinje Anite Kozyrskyj sa Sveučilišta Albera u Kanadi pronašla je dokaze koji potvrđuju kako povezanost psa i čovjeka utječe na smanjenje pretilosti i astme. Otkriveno je da su djeca u kućanstvima sa psima imala veću raznolikost mikroba u crijevima zbog čega su imala bolji imunitet u odnosu na djecu koja ne borave s kućnim ljubimcima.

Pas je čovjekov najbolji prijatelji, ali i odličan „suradnik“ u borbi protiv bolesti. Četveronožni ljubimac može pomoći djetetu da ostane fizički aktivno i da svaka šetnja bude prava mala avantura koju će danima prepričavati. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button