Kućni ljubimci - 4. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Maša Dolenc

Četveronožni terapeuti: Psi s važnim zadatkom

Pas pomagač za djecu s teškoćama u razvoju može imati dvije uloge u životu korisnika: pomagačku i ulogu motivatora

Psi s važnim zadatkom

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, najbolje to znaju u Centru za rehabilitaciju Silver koji nudi različite programe, od kojih se dio odnosi na školovanje i dodjelu pasa pomagača.

Pse pomagače ugrubo možemo podijeliti na:

  • pse vodiče za slijepe osobe (guide dogs)
  • rehabilitacijske pse – pomagače za osobe u invalidskim kolicima ili teško pokretne osobe (service/mobility assistance dogs)
  • pse pomagače za djecu s teškoćama u razvoju (assistance dogs for children)
  • terapijske pse za rad sa stručnjakom – voditeljem u terapiji/rehabilitaciji djece s teškoćama u razvoju ili odraslih osoba s invaliditetom (Animal/canine Assisted Therapy – AAT).

Centar ima u planu proširiti ponudu programa na još dva – programe pasa pomagača odraslim osobama s epilepsijom i osobama s dijabetesom.

>>Anti-stigma program: prihvaćanjem različitosti mijenjamo društvo na bolje<<

Program (re)habilitacije s terapijskim psom

Riječ je o programu rehabilitacije sa specijalno odškolovanim terapijskim psom za rad u terapiji (AAT). Korisnici su najčešća djeca s različitim teškoćama u razvoju, a kroz timsku inicijalnu procjenu, suradnju s roditeljima te stručnjacima koji su uključeni u život korisnika izrađuje se individualni plan i određuju ciljevi koje se želi postići uključivanjem terapijskog psa u (re)habilitacijski proces.

Specifičnosti uključivanja terapijskog psa definiraju se prema individualnim mogućnostima i potrebama korisnika, a pazeći na tip teškoća u razvoju (autistični spektar, hiperaktivnost, različite motoričke, govorne ili intelektualne teškoće, gluhoća, sljepoća i drugo).

Prijateljstvo koje dijete postupno razvije sa psom jača njegovo samopouzdanje i osjećaj sigurnosti

Posebno se pazi na to kakav je odnos djeteta prema psu te je u pristupu djetetu ključno postizanje povjerenja u psa, navikavanje na njegovu prisutnost, smanjenje straha, postizanje primjerenog odnosa prema psu te razvijanje osjećaja za drugo živo biće kako bi se mogli ostvariti ostali (re)habilitacijski ciljevi. Bitno je da program za korisnika bude funkcionalan, odnosno da, bez obzira na to što korisnik kod kuće nema psa, u svakodnevni život prenese dio koji je usvojio u ovom programu.

Često se uključuju i djeca s teškoćama u razvoju koja su u razdoblju čekanja odobrenje programa dodjele psa pomagača.

Program vlastitog ciljanog uzgoja pasa

Program je temeljen na pasminama labrador retriver, zlatni retriver te štenad dobivena križanjem tih dviju pasmina. Program socijalizacije počinje odabirom šteneta u dobi od šest do osam tjedana i testiranjem njegovih nasljednih predispozicija.

Odabrano štene prvu godinu odrastanja i djetinjstva provodi u volonterskoj obitelji, gdje se navikava na sve okolnosti u kojima živi čovjek, usvaja osnovna pravila ponašanja i poslušnosti. Socijalizacija podrazumijeva odrastanje šteneta u zrelu jedinku s kompletno izgrađenom osobnošću te priviknutu na sve životne sredine i okolnosti u kojima se budući korisnik psa pomagača može naći.

Tijekom socijalizacije Centar Silver obiteljima pruža stručnu pomoć i podmiruje sve troškove prehrane, opreme i liječenja psa. Program socijalizacije obuhvaća kontinuiranu brigu o volonterskim obiteljima socijalizatora i štenadi smještenoj u obitelji u dobi od dva mjeseca do 14 – 16 mjeseci starosti, odnosno do ulaska u program školovanja.

Odlaskom na školovanje kontakt obitelji sa psom nastavlja se zajedničkim druženjima vikendom. Školovanje, neovisno o programu, traje šest do osam mjeseci.

Mislite li da je vaša obitelj prava sredina za socijalizaciju psa koji će biti svakodnevna pratnja i neophodna pomoć osobi s invaliditetom, pridružite se i javite telefonom/faksom na broj01/2394 450 ili na e-mail [email protected].

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button