Kosti i zglobovi - 16. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Svjetski dan kralježnice: upoznajte noseći stup našeg tijela

Razumijevanje kralježnice i načina njezina funkcioniranja može vam pomoći da bolje razumijete probleme koji nastaju sa starenjem ili ozljedom kralježnice

Kralježnica je vrlo opterećena koštana struktura – podupire glavu, ramena i gornji dio tijela. Omogućuje vam uspravno kretanje i daje vam fleksibilnost u savijanju i okretanju. Također štiti vašu leđnu moždinu.

Oblik kralježnice i deformacije

Vaša se kralježnica sastoji od tri segmenta. Gledano sa strane, ti segmenti čine tri prirodne krivulje. Krivulja vrata (vratna kralježnica) i krivulja donjeg dijela leđa (lumbalna kralježnica) u obliku su slova „C“, a tu je i krivulja prsnog koša (torakalna kralježnica).

Te su krivulje važne za ravnotežu i pomažu nam da stojimo uspravno. Ako bilo koja krivulja postane prevelika ili premala, imat ćemo teškoće kod uspravljanja, a naše će držanje izgledati abnormalno.

7 najčešćih mitova vezanih uz diskove vaše kralježnice

Abnormalna zakrivljenost kralježnice naziva se i deformacijom kralježnice. Te vrste stanja uključuju:

 • kifozu torakalne kralježnice („grbavost“),
 • lordozu lumbalne kralježnice  i
 • „sindrom ravne kralježnice“.
 • Skolioza je druga vrsta deformacije kralježnice. Kada promatrate kralježnicu sprijeda ili straga, skolioza je bočna zakrivljenost zbog koje kralježnica više sliči na „S“ ili „C“ nego na ravno „I“.

Dijelovi kralježnice

Kralješci

Vaša kralježnica se sastoji od malih kostiju nazvanih kralješci, a koji su posloženi jedan na drugog i čine prirodne obline vaših leđa. Te se kosti spajaju čineći kanal koji štiti leđnu moždinu i korijene živaca.

 • Vratni dio kralježnice sastoji se od 7 malih kralježaka koji počinju pri dnu lubanje, a završavaju na gornjem prsnom košu.
 • Torakalna kralježnica sastoji se od 12 kralježaka koji počinju od gornjeg dijela prsa do srednjeg dijela leđa i spajaju se s prsnim košem.
 • Lumbalna kralježnica sastoji se od 5 većih kralježaka. Ti su kralješci veći jer nose veću tjelesnu težinu.

Leđna moždina i živci

Leđna moždina proteže se od lubanje do vašeg donjeg dijela leđa i putuje kroz središnji dio svakog složenog kralješka, što se naziva središnji kanal. Živci se granaju iz leđne moždine kroz otvore na kralješcima te prenose informacije između mozga i mišića.

Leđna moždina završava oko prvog i drugog lumbalnog kralješka u donjem dijelu leđa i nastavlja se kroz korijene živaca. Ovaj snop živčanih korijena naziva se cauda equina. Izlaze iz kralježničnog kanala kroz otvore na kralješcima, baš kao i ostali živčani korijeni. U zdjelici se neki živci grupiraju u ishijadični živac koji se proteže niz nogu.

Mišići i ligamenti

Oni pružaju potporu i stabilnost kralježnici i gornjem dijelu tijela. Jaki ligamenti povezuju vaše kralješke te pomažu u održavanju kralježnice.

Intervertebralni diskovi

Intervertebralni diskovi nalaze se između kralježaka. Ravni su, okrugli i debeli oko pola centimetra. Sastoje se od dvije komponente:

 • Nucleus pulposus – on je poput želea i čini središte diska. Žele je djelomično izrađen od vode te daje disku fleksibilnost i čvrstoću.
 • Annulus fibrosus – ovo je fleksibilni vanjski prsten diska. Sastoji se od nekoliko slojeva, sličnih elastičnim trakama.

Kada stojite ili se krećete, jezgra je opterećena. Kao odgovor, jezgra se širi, a prsten drži jezgru na mjestu. To omogućuje pokretanje uz zadržavanje snage kralježnice. Zapravo, diskovi djeluju kao amortizeri za kralježnicu.

Intervertebralni disk je vrlo važna struktura. Mnogo živčanih završetaka opskrbljuje annulus, a kao rezultat toga, ozlijeđeni annulus može uzrokovati bol.

Ribnjak-baner

Fasetni zglobovi

Između stražnje strane kralježaka nalaze se mali zglobovi koji također pomažu vašoj kralježnici u kretanju. Ti fasetni zglobovi imaju hrskavičnu površinu, slično kao što imaju zglob kuka ili koljena. Fasetni zglobovi su važni za omogućavanje rotacije kralježnice, ali se na njima može razviti artritis i tako oni postaju izvor bolova u križima ili vratu.

Problemi kralježnice

Bolovi u leđima mogu se činiti kao nešto što je problem samo kad postanete stariji. To nije točno: bolovi u leđima jedan su od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se ljudi susreću.

Također su vodeći uzrok invaliditeta na globalnoj razini i glavni razlog bolovanja, a zbog sjedilačkog načina života sve su češći u populaciji.

Ovom prilikom samo ćemo spomenuti 10 najčešćih uzroka bolova u leđima:

 • hernija diska (protruzija)
 • prenaprezanje mišića,
 • skolioza,
 • trzajna ozljeda kralježnice,
 • osteoporoza,
išijas i njegovo liječenje

Išijas: uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Ako iznenada počnete osjećati bol u donjem dijelu leđa ili kuku koja se širi u stražnju stranu bedra i...

SAZNAJTE VIŠE
 • išijas,
 • prijelomi,
 • leđna mijelopatija,
 • osteoartritis,
 • spondilolisteza.

Bolovi u leđima su ozbiljan problem koji može dugo stvarati tegobe te tako značajno smanjiti kvalitetu života. Ovih 10 problema s kralježnicom samo su neki od najčešćih. Za sva pitanja i poteškoće obratite se stručnom timu Poliklinike Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button