Kosti i zglobovi - 18. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Hernija kralježničnog diska: operirati ili ne?

U većini slučajeva, nasreću, protruzija diska spontano se oporavlja. Postoji više načina na koje se može poboljšati stanje, a operaciji se pristupa tek kada se iscrpe ostale terapijske metode ili nastupi progresivni neurološki ispad

hernija diska protruzija diska kralježnica bolovi fizikalna terapija

Bolna kralježnica jedan je od vodećih razloga dolaska liječniku. Bolovi u križima koji se šire u gornje i donje ekstremitete, osjećaj „utrnutosti” i smanjena pokretljivost, samo su neki od simptoma koji govore u prilog vertebropatije, odnosno bolnog stanja kralježnice.

Ljudska kralježnica sadrži 33 ili 34 kralješka, između kojih se nalaze diskovi. Njihova funkcija je amortizacija sila koje nastaju duž kralježnice, ali i pravilno raspoređivanje svih vrsta opterećenja.

7 najčešćih mitova vezanih uz diskove vaše kralježnice

Protruzija (hernija) diska i uzroci

Protruzija diska nastaje kada unutarnji dio diska (nucleus pulposus) biva pomaknut iz svog ležišta i time vrši pritisak na okolne strukture.

Postoji i takozvana ekstruzija diska, gdje je prisutno oštećenje vanjskog prstena diska koji potom biva kompletno pomaknut iz ležišta.

Najčešći uzrok hernije diska je preopterećenje kralježnice.

Protokom vremena, diskovi između naših kralježaka postaju slabiji i podložniji oštećenjima. Smanjuje se količina vode i elastičnost u samom disku. Sadržaj unutar diska sličan je nekoj vrsti gela koji se pod opterećenjem stanjuje. Zanimljivo je da smo na kraju dana niži otprilike dva centimetra u odnosu na jutro, upravo zbog spomenute kompresije na diskove.

Hernija diska može dovesti do kompresije obližnjih živaca te izazvati bol u ruci ili nozi. Ishialgija (kolokvijalno išijas) predstavlja pritisak na n. ischiadicus, najdeblji živac u ljudskom tijelu.

Prolaps diska najčešće je prisutan u lumbalnom dijelu kralježnice, između L4 i L5 te L5 i S1 kralješka, zahvaljujući biomehaničkom opterećenju kralježnice.

U nekim situacijama, prolaps diska može biti uzrokovan dizanjem teških predmeta, ponavljajućim pokretima i stanjima koja komprimiraju kralježničke strukture i slično. No, točan uzrok pojave protruzije diska nije poznat.

Simptomi

Intenzitet bola ovisi o jačini pritiska živčanog korijena.

  • U području vrata, simptomi obuhvaćaju pojavu bola i utrnutosti sa širenjem kroz ruke, uz slabost muskulature ruku.
  • Među simptomima su i bolna križa s pojavom bola i drugih osjetnih senzacija koje se šire kroz noge, potom teško ustajanje i zakretanje tijela, s otežanim antalgičnim (mlitavim) hodom.
  • Uznapredovali stupanj tegoba uzrokuje smetnje u kontroli mokrenja i stolice, kao i slabost nogu, pa osoba može imati teškoće pri podizanju prednjeg dijela stopala.
  • Nagli pokreti mogu dodatno pojačati bolove uzrokovane hernijom diska.

Dijagnoza

U postavljanju dijagnoze služimo se kliničkim testovima koji pokazuju stanje kompresije živca. Ispituju se stanje muskulature, refleksi, osjet, kao i snaga mišića.

Poliklinika Ribnjak

Elektromioneurografija je odlična dijagnostička metoda s velikom preciznošću u određivanju statusa živaca.

RTG dijagnostika je bazična dijagnostika, no, za više informacija o stanju mekih tkiva, potrebno je učiniti magnetsku rezonancu (MRI).

Liječenje

U većini slučajeva, nasreću, dolazi do spontanog oporavka.

Od konzervativnih metoda treba spomenuti injekcije analgetika i kortikosteroida za akutna bolna stanja, kao i injekcije autologne plazme (PRP) koje se daju pod kontrolom RTG uređaja. Stručno osoblje s iskustvom u ovom načinu liječenja, osnovni je preduvjet uspješnog ishoda.

Vježbe pod kontrolom fizioterapeuta smanjuju bol uzrokovanu hernijom diska. Uzimanje analgetika i vitaminskog B kompleksa, također pomaže u procesu liječenja.

Operativno liječenje

Indikacija za operaciju prolapsa diska svakako je progresivni neurološki ispad, što znači gubitak funkcije poput kontrole mokrenja i stolice.

hernija diska kraljesnica bol u ledima fizioterapija

Kako nam fizioterapija može pomoći kod hernije diska

Hernija, odnosno protruzija diska u kralješnici najčešći je uzrok duljeg i intenzivnijeg bola u leđima koji se može olakšati...

SAZNAJTE VIŠE

Postoje mnogobrojne metode operativnog liječenja prolapsa diska. Temeljem kliničkog nalaza i učinjene dijagnostike, pristupa se kirurškom zahvatu.

Zaključno, često su konzervativne metode liječenja ograničenog rezultata, dok je operativno liječenje rezervirano za refrakterne slučajeve, odnosno one u kojima drugi terapijski pristupi ne pomažu.

Moguće je smanjiti upalne procese i uspješno otkloniti bol ako pravilno indiciramo liječenje. Koristeći biološku metodu liječenja, možemo omogućiti regeneraciju tkiva kod ovog učestalo prisutnog bolnog stanja.

Dodatne informacije i savjete potražite kod stručnjaka u Poliklinici Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button