ADIVA Plus sadržaj - 31. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Što majke trebaju znati o rahitisu kod djece

Postoji mnogo razloga nastanka rahitisa, no u razvijenim zemljama svijeta pa tako i na našim prostorima, najčešći uzrok rahitisa je manjak vitamina D

rahitis kod djece

Rahitis je metabolički poremećaj karakterističan za dječju dob uzrokovan manjkom vitamina D, kalcija ili fosfata, nutrijenata važnih za izgradnju snažnih i zdravih kostiju.

Postoji mnogo razloga nastanka rahitisa, no u razvijenim zemljama svijeta pa tako i na našim prostorima, najčešći uzrok rahitisa je manjak vitamina D. Kod manjka vitamina D dolazi do smanjene apsorpcije kalcija u crijevima. To dovodi do smanjene količine kalcija u krvi što zatim uzrokuje razgradnju kostiju zbog čega one postaju krhke. Skupina posebno podložna rahitisu su djeca od 6 mjeseci do tri godine zbog brzog rasta u toj dobi.

Vodič kroz osnovnu njegu novorođenčadi

Uzroci deficita vitamina D

Vitamin D dobiva se izlaganjem suncu i unosom hrane. Manjak boravka na otvorenom i izlaganja suncu može biti uzrok manjku vitamina D. S druge strane, konzumiranje hrane koja je siromašna vitaminom D također može utjecati na njegov nedostatak. Osim putem hrane, vitamin D može se unositi i putem suplemenata.

U određenim slučajevima nedostatak vitamina D može biti posljedica njegove manjkave apsorpcije u crijevima, bez obzira na to što dijete unosi dovoljno tog vitamina hranom. Navedeno se događa kod djece oboljele od:

Simptomi i znakovi rahitisa

Simptomi rahitisa obično se javljaju nakon šest mjeseci života kod djece koja žive na područjima s manje sučeve svjetlosti i/ili  pripadaju nekoj od ugroženih skupina (nedonoščad i blizanci).

Simptomi rahitisa uključuju:

  • sporiji motorički razvoj bebe,
  • mišićnu slabost,
  • bol u kostima ruku, nogu, kralježnice i zdjelice,
  • učestala pojava karijesa i sporiji razvoj zubala,
  • sporiji rast i razvoj s obzirom na dob,
  • karakteristično zadebljanje kostiju u predjelu čela i tjemena, zglobova dugih kostiju ruku i nogu (zapešća i gležnja),
  • izbočenje prsne kosti,
  • skraćene i savijene kosti ruku i nogu.

Važno je naglasiti kako te promjene u početku nisu trajne, ali mogu postati ako se stanje ne prepozna na vrijeme i ne započne liječiti!

Rahitis i trudnoća

U slučajevima prijevremenog poroda ili u nekoj drugoj situaciji u kojoj dijete tijekom trudnoće nije primalo dovoljno vitamina D, rahitis se može razviti nekoliko mjeseci nakon poroda.

Razlog nastanka rahitisa u spomenutim slučajevima je smanjena zaliha vitamina D i kalcija u kombinaciji s ubrzanim rastom tijekom prvih mjeseci života. Iako dojenče prima vitamin D preko majčinog mlijeka za vrijeme dojenja, obično je potrebno dodatno uzimati vitamin D u obliku kapi, osim ako dijete nije na dohrani.

Postavljanje dijagnoze i liječenje rahitisa

Ako sumnjate na rahitis kod svojeg djeteta, važno je što prije potražiti liječničku pomoć. Potrebno će biti vaditi krv i dati urin kako bi se ispitale razine kalcija i fosfata u krvi i mokraći. Liječnik će pregledati dijete kako bi utvrdio postoje li strukturne promjene na kostima djeteta. Možda će biti potrebno napraviti i rendgensko snimanje kako bi se vizualizirale promjene kvalitete i strukture kosti.

Ako se uspostavi dijagnoza rahitisa, najčešća terapija je davanje određenih doza vitamina D ili, rjeđe, fosfata koje određuje liječnik. Uz propisanu terapiju, potrebno je dolaziti i na redovite kontrolne preglede kako bi se pratio uspjeh liječenja. Kod deformacija kostiju nastalih uslijed rahitisa, moguće je da će dijete morati nositi posebnu protezu kako bi se kosti ispravile te kako bi mogle obavljati svoju punu funkciju u kretanju. U slučaju rjeđih oblika rahitisa, poput nasljednog oblika rahitisa rezistentnog na vitamin D, uobičajena terapija vitaminom D, kalcijem ili fosfatom nije djelotvorna te je liječenje složenije.

dječje kosti i zglobovi

Kako pomoći djeci u razvoju jakih i zdravih kosti?

O zdravim kostima treba voditi računa od najranije dobi. Svjetski dan zglobova i kostiju u dječjoj dobi prilika je...

SAZNAJTE VIŠE

Prevencija rahitisa

Prevencija rahitisa je bitan dio skrbi za djecu te je od velike važnosti jer je u majčinom i kravljem mlijeku udio vitamina D najčešće nedostatan za potrebe rasta i razvoja djeteta.

Prevencija manjka vitamina D, a time i rahitisa postiže se dodacima prehrani, odnosno davanjem kapi vitamina D. O doziranju kapi i suplementaciji vitaminom D porazgovarajte sa svojim pedijatrom kako biste dobili najtočnije informacije i osigurali zdrav razvoj svojeg djeteta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button