Kosti i zglobovi - 19. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Ante Tandara, univ. bacc. med. techn., Vrtić „Kapljica“, ADIVA Plus sadržaj

Kako pomoći djeci u razvoju jakih i zdravih kosti?

O zdravim kostima treba voditi računa od najranije dobi, stoga roditeljima pripada važna uloga u njihovu razvoju. Svjetski dan zglobova i kostiju u dječjoj dobi idealna je prilika da se osvrnemo na tu temu.

dječje kosti i zglobovi

Često se zaboravlja koliko su kosti važne. Uostalom, one svoj posao rade „u pozadini“. Ali kad se dogodi prijelom kosti (fraktura), to je velika stvar. Za svaki prijelom potrebno je vrijeme kako bi se izliječio, čak i kod djece.

Riječke škole uvode ozbiljne promjene u školskom doručku za učenike

Imati jake kosti u djetinjstvu postavlja temelj zdravlja kostiju za cijeli život. Gotovo svu gustoću kostiju gradimo tijekom djetinjstva i adolescencije. Proces izgradnje kostiju uglavnom završava u dobi od 20 godina. U odrasloj dobi nastavlja se proces zamjene starog koštanog tkiva novim koštanim tkivom, ali sporijim tempom. S vremenom naše kosti postaju slabije.

Tri ključna sastojka za zdrave kosti

Djeca s jakim kostima imaju veću vjerojatnost da će izbjeći slabljenje kostiju kasnije tijekom života. Kao roditelji svom djetetu možete pomoći tako što ćete mu osigurati tri ključna sastojka za zdrave kosti: kalcij, vitamin D i tjelovježbu.

#1 Hrana bogata kalcijem

Kalcij je mineral koji je poznat po izgradnji zdravih kostiju. Nalazi se u mliječnim proizvodima, grahu, nekim orašastim plodovima i sjemenkama te u zelenom lisnatom povrću. Često se dodaje kao dodatak soku od naranče ili žitaricama.

Potaknite svoje dijete da jede hranu bogatu kalcijem.

Ako vaše dijete jede mlijeko i mliječne proizvode, liječnik ili dijetetičar vam može preporučiti koliko količinski treba poslužiti ove vrste hrane ovisno o dobi vašeg djeteta. Mlađa djeca će trebati dva do tri mliječna obroka s manjim udjelom masti, dok će starija djeca trebati četiri mliječna obroka.

Pokušajte zamijeniti uobičajenu hranu s hranom bogatom kalcijem ili varijantom hrane obogaćenom ovim mineralom. Kupite maslac od badema umjesto maslaca od kikirikija i sok od naranče obogaćen kalcijem umjesto uobičajenog soka od naranče.

#2 Vitamin D

Vitamin D (ponekad označavan kao vitamin D3) pomaže tijelu da apsorbira kalcij. Velika većina djece ne jede dovoljnu količinu namirnica koje sadrže vitamin D. Budući da je vitamin D jako važan, preporučujemo svim roditeljima da svome djetetu daju vitamin D kao dodatak prehrani, ako prehranom ne dobiva dovoljno. Čak bi i bebe trebale uzimati vitamin D, osim ako piju formulu (adaptirano mlijeko) na bočicu.

Pitajte svog pedijatra ili dijetetičara koja je količina vitamina D potrebna vašem djetetu i koji je najbolji način da ga dobije.

#3 Potaknite dijete na tjelovježbu

Mišići postaju jači što ih više koristimo. Isto vrijedi i za kosti. Aktivnosti koje uključuju nošenje vlastite tjelesne težine poput hodanja, trčanja, skakanja i penjanja posebno su dobre za izgradnju i jačanje kostiju. Prilikom izvođenja navedenih aktivnosti koristi se mišićna snaga i gravitacija, kako bi se izvršio pritisak na kosti. Taj pritisak koje tijelo vrši na kosti, uzrokuje njihovo jačanje.

dodaci prehrani djeca imunitet vitamini minerali zeljezo probiotici

Trebaju li djeca dodatke prehrani?

U želji da ojačaju imunosni sustav djece, roditelji često posežu za dodacima prehrani čija djelotvornost nije uvijek utemeljena na...

SAZNAJTE VIŠE

Aktivnosti kao što su vožnja bicikla i plivanje ne vrše dovoljan pritisak na kosti. Izvrsne su za održavanje cjelokupnog zdravlja djeteta, ali dijete treba vježbe koje uključuju nošenje njegove vlastite tjelesne težine.

Pobrinite se stoga da vaše dijete najmanje jedan sat dnevno provede u tjelesnoj aktivnosti koja uključuje nošenje njegove vlastite tjelesne težine. Svakako dijete uz tjelesnu aktivnost treba dobiti i dovoljnu količinu kalcija i vitamina D.

Ovo su tri vrlo važna elementa za djecu, posebno u periodu rasta. Vitamin D i kalcij također se mogu koristiti u okviru medicinskog tretmana, gdje ih liječnici često propisuju kada se dijete oporavlja od prijeloma kosti.

Izvor: Vrtić Kapljica

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button