Zdrava prehrana - 29. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Svjetski dan vegetarijanstva: Sve je veći broj vegetarijanaca i vegana

Svjetski dan vegetarijanstva, 1. listopada, obilježava sve veći broj vegetarijanaca i vegana, kao i oni koji to još nisu, ali su svjesni važnosti vegetarijanskog pokreta za životinje, ljude i okoliš

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se 1. listopada

Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća.

Prvo vegetarijansko društvo (Vegetarian Society) osnovano je 1847. godine.

Riječ vegan nastala je od početka i kraja riječi vegetarian i njezino izvođenje iz riječi vegetarijanstvo simbolizira da je veganstvo u korijenu vegetarijanstva i da je logičan zaključak vegetarijanskog puta u potrazi za dobrim zdravljem bez patnje i smrti životinja. Prvo vegansko društvo (Vegan Society) osnovano je 1944. godine.

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se 1. listopada još od 1977. godine, s ciljem poticanja ljudi da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanitarnim prednostima vegetarijanskog načina života.

Oko 60 milijardi životinja biva ubijeno svake godine

Danas, brojka ubijenih životinja na farmama zbog ljudske prehrane prelazi brojku od 60 milijardi godišnje stoga se 2. listopada obilježava kao Svjetski dan životinja s farmi.

U organizaciji Farm Animal Rights Movementa, Svjetski dan životinja s farma obilježava se na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija kako bi se skrenula pozornost na patnju više od 60 milijardi životinja koje godišnje stradavaju.

FARM (Farm Animal Reform Movement) je američka nacionalna, od poreza oslobođena edukativna organizacija, koja se bavi zagovaranjem biljne prehrane i humanog odnosa prema životinjama s farmi kroz osam grassroots programa. U njihovu sjedištu u Washingtonu, D.C. osmero djelatnika radi putem grassroots mreže od više od tisuću aktivista u svih 50 država SAD-a i nekoliko kanadskih pokrajina. 1. travnja 1999. FARM je osnovala Sabina Fund kako bi potpomogla projekte koji promiču prehranu temeljenu na biljkama i upozoravaju na razorne utjecaje uzgoja životinja, piše portal Prijatelji životinja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button