Zdrava prehrana - 10. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović

Luk i češnjak – zvijezde svake kuhinje i kućne prirodne ljekarne

Luk i češnjak prisutni su u ljudskoj prehrani od davnina i iako je bez njih danas teško zamisliti bilo koju svjetsku kuhinju, možda je ipak od njihova doprinosa okusu jela važnije njihovo povoljno djelovanje na zdravlje

Luk i češnjak odlični su prirodni lijekovi

Danas je gotovo nemoguće zamisliti kuhinju bez karakterističnog mirisa luka koji se dodaje u gotovo sva jela. Iako nas može rasplakati i biti uzrok oporom dahu, luk donosi užitak našem nepcu.

Luk varira po veličini i boji, a kod nas su najzastupljeniji bijeli, žuti i crveni luk. Lukovica mu je obavijena tankom opnom, a okus mu je intenzivan i zastupljen je u kuhinjama širom svijeta. Ime mu potječe od latinske riječi unio, koja znači jedan, a označava jednu lukovicu, za razliku od srodnog mu češnjaka koji ih ima nekoliko.

Češnjak je, kao i luk, zastupljen u mnogim svjetskim kuhinjama. Iako nas neće zaštititi od vampira, kako kažu narodne predaje, učinit će svako jelo aromatičnim i zdravim. Češnjak se sastoji od glavice koja sadrži brojne odvojene češnje, a sve je omotano tankom bijelom ovojnicom. Okus češnjaka je jedinstven, a najlakše se može opisati kao opor i suptilno sladak.

Uzgoj luka i češnjaka kroz povijest

Luk potječe iz Azije i Srednjeg istoka, a uzgaja se preko pet tisuća godina. Danas su najveći uzgajivači Kina, Indija i Sjedinjene Američke Države. Češnjak potječe iz Srednje Azije i uzgaja se također preko pet tisuća godina, a danas su najveći uzgajivači Kina, Južna Koreja i Indija. Luk i češnjak su tijekom povijesti imali vrlo važne kulturološke uloge. Od starog Egipta, preko Indije i Rimskog Carstva do srednjevjekovne Europe, luk i češnjak su bili prisutni u vjerskim običajima, medicini i kulinarstvu.

Zdravlje skriveno u češnjaku

Istraživanja pokazuju da češnjak smanjuje koncentraciju triglicerida i kolesterola u krvi te tako štiti krvožilni sustav. Također sadrži I sumporne spojeve antioksidativnog i protuupalnog djelovanja (poput alicina) te štiti stanice i krvne žile od oštećenja. Dodatno, smanjuje krvni tlak i sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Pozitivno djelovanje češnjaka na krvožilni sustav nije ograničeno samo na sumporne spojeve.

Istraživanja pokazuju da češnjak smanjuje koncentraciju triglicerida i kolesterola u krvi te tako štiti krvožilni sustav

Bogat je vitaminima C, B6 i B1 te mineralima selenom, manganom, fosforom i kalcijem. Navedeni nutrijenti pružaju dodatnu antioksidativnu zaštitu (vitamin C, mangan i selen) i smanjuju razinu homocisteina koji može oštetiti krvne žile (vitamin B6). Krvožilni sustav nije jedini koji ima koristi od ovakvih svojstava češnjaka, a preliminarna istraživanja (uglavnom na životinjama) pokazuju da i mnogi drugi tjelesni sustavi (poput mišićnog i skeletnog) imaju koristi od takvih svojstava. Češnjak također posjeduje antibakterijska i antivirusna svojstva, zbog čega se u narodnoj medicini koristio kao lijek.

Blagodati crvenog luka

Za razliku od češnjaka, većina istraživanja na temu luka i krvožilnog zdravlja provedena su na životinjama. Ipak, ta istraživanja ukazuju na slična djelovanja sumpornih spojeva poput onih u češnjaku (smanjuju razinu kolesterola i triglicerida, sprečavaju stvaranje ugrušaka). Za dodatnu potvrdu takvog utjecaja na zdravlje čovjeka, potrebno je pričekati dodatna istraživanja. Druga su istraživanja dokazala da luk pomaže povećanju gustoće koštanog tkiva i može biti vrlo koristan ženama u menopauzi. Da bi imao takav utjecaj na kosti, luk se mora konzumirati svakodnevno.

Novija istraživanja ukazuju na moguće pozitivno djelovanje luka na razinu glukoze u krvi i na njegova potencijalna antibakterijska svojstva

Visok udio sumpornih spojeva u luku može imati pozitivan učinak na zdravlje vezivnog tkiva. Iako nije istražen kao češnjak, luk također ima protuupalna i antioksidativna svojstva, a najpoznatiji antioksidans prisutan u luku je fitotvar kvercetin. Luk je namirnica bogata vitaminom C, B6 i B1 te mineralima manganom, fosforom, kalijem i bakrom. Novija istraživanja ukazuju na moguće pozitivno djelovanje luka na razinu glukoze u krvi i na njegova potencijalna antibakterijska svojstva. Istraživanja su, zasad, provedena u laboratorijskim uvjetima i na životinjama pa za potvrdu učinka na ljudsko zdravlje treba pričekati dodatna istraživanja.

Luk i češnjak su neugledne biljke, ali imaju izrazito povoljan utjecaj na zdravlje. Dostupni su tijekom cijele godine, mogu se dodati gotovo svakom jelu (od salate do variva) i ako već nisu, trebali bi biti prisutni na svačijem jelovniku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button