Ljekovito bilje - 26. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Naljutite se i poboljšajte zdravlje! Otkrijte blagodati pikantnih začina

Znanstvene studije kazuju kako ljuti začini kod zdravih ljudi ne iritiraju sluznicu želuca i crijeva. Uživajte dakle u pikantnim jelima koristeći njihove blagodati

ljuti začini

Trendovi u prehrani neprestano se mijenjaju. Otvaraju se restorani egzotičnih kuhinja, isprobavaju novi recepti, koriste nepoznati začini. Sve više prihvaćamo upravo one ljutog okusa. U Meksiku se ljuti začini vežu uz snagu i muškost, američke studente asociraju na akciju, a nas, naravno, na čobanac.  

Sklonost ljutom se gradi godinama, no nije zanemariva ni njezina genetska osnova. Ljuta je hrana simbol mnogih nacionalnih kuhinja. Nedvojbeno utječe i na miris kože, a čak i novorođenčad nerijetko zna intenzivno mirisati ako majke jedu ljutu hranu.

Sami ili u mješavini s drugim začinima, ljuti okus hrani obično daju čili, đumbir i papar.

Čili

Čili se usko veže uz gastronomiju Azije te Srednje i Južne Amerike. To je začin izrazite antioksidativne aktivnosti. Među aktivnim sastojcima ističu se kapsaicin i homodihidrokapsaicin koji „pale i žare“ u ustima i ždrijelu. Što je čili paprika zrelija i crvenija, ona je ljuća. Znanstvenici su pokazali kako kapsaicin potiče razgradnju masti čime doprinosi mršavljenju. Osim spomenutih, čili sadrži i brojne druge aktivne tvari kojima može zahvaliti svoj pozitivan učinak na zdravlje. Doprinosi sniženju kolesterola i šećera u krvi, pomaže zdravlju zglobova i prohodnosti dišnih puteva. Jača zdravlje mozga i jetre te preventivno djeluje protiv leukemije, raka prostate, želuca i debelog crijeva. Nasuprot crvenom čiliju, postoji i onaj zeleni, blažeg okusa, dobiven od nezrelih čili paprika.      

Među aktivnim sastojcima u čiliju ističu se kapsaicin i homodihidrokapsaicin koji „pale i žare“ u ustima i ždrijelu. Što je čili paprika zrelija i crvenija, ona je ljuća. Znanstvenici su pokazali kako kapsaicin potiče razgradnju masti čime doprinosi mršavljenju

Papar

Papar je, uz sol, kod nas najčešće korišten začin. Ispoljava antioksidativnu, protuupalnu, antikancerogenu i antimikrobnu aktivnost. Od pamtivijeka se uspješno koristi u narodnoj medicini – u liječenju bronhitisa, astme, zatvora stolice, gonoreje, herpesa, želučanih tegoba, jetrenih bolesti i drugog.  

Đumbir

Đumbir je biljka ljekovitih svojstava koja se najčešće ispoljavaju u olakšavanju tegoba i liječenju probavnog sustava. Tako ublažava mučninu tijekom putovanja, pomaže lučenju žuči, jača imunitet, doprinosi cirkulaciji te zdravlju jetre i srca. Osebujan miris đumbira potječe od fenolnih tvari. Štoviše, ove aktivne tvari štite membrane stanica od oksidativnog djelovanja slobodnih radikala. Đumbir se u narodnoj medicini koristi za poboljšanje kognitivnih sposobnosti. Njegovo konzumiranje pomaže sprječavanju pojave upalnih i aterosklerotskih promjena te oksidaciji LDL kolesterola. Osim toga, doprinosi regulaciji visokog krvnog tlaka i povišene koncentracije masnoća u krvi čime čuva zdravlje srca i krvnih žila.

>> Čitajte više: Sušeni se korijen đumbira koristi za želučane bolove, proljev, za liječenje reumatskih oboljenja i raznih drugih tegoba. Iako su nuspojave rijetke, ipak je potreban oprez <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button