Ljekovito bilje - 6. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Bijela vrba: Iznenadili biste se koliko je vrbova kora ljekovita

Bijela vrba raste u cijeloj našoj zemlji, a vrbova kora koristi se za ljekovite svrhe pa pripravci koji je sadrže imaju dokazano antipiretsko, antiflogističko i analgetsko djelovanje

bijela vrba i njena vrbova kora

Bijela vrba latinskog naziva Salix alba L. stablo je iz porodice vrbovki Salicaceae. Postoji oko 300 srodnih ili sličnih vrsta, a najraširenija je bijela vrba. Bijela vrba raste u cijeloj našoj zemlji, a najviše voli vlažna područja oko potoka, rijeka i jezera te hladnija staništa uz rubove šuma. Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi, središnjoj Aziji i sjevernoj Africi. To je drvo koje može narasti do 20-30 metara, a grane su mu prekrivene bjelkastom korom, po čemu je i dobilo ime (alba – bijelo).

Za ljekovite svrhe koristi se kora (Salix cortex) stabla i grana koja se obično sakuplja u proljeće. Sakuplja se tako da se gule mlade grane te se suše u hladu tjedan ili dva, ovisno o uvjetima sušenja i debljini kore. Nakon toga kora vrbe se sjecka i sprema u posudu na suho i tamno mjesto kako bi se što dulje očuvala njezina ljekovitost.

Zaštitnik srca: priča o bijeloj vrbi i čudotvornoj acetilsalicilnoj kiselini

Vrbova kora i njen kemijski sastav

Vrbova kora sadrži fenolne glikozide čiji sastav ovisi o vrsti vrbe. Sadrži visok sadržaj salicina zbog čega ima karakteristično djelovanje. Salicin se pretvara u salicilnu kiselinu te djeluje protiv bola i upale.

Ljekovita svojstva

Vrbova kora spominje se još u staroegipatskim zapisima, gdje se koristila kao lijek protiv krvarenja i proljeva. U antičkom dobu koristila se za liječenje bolesti koje izazivaju visoku temperaturu.

Pripravci od vrbove kore imaju dokazano antipiretsko (protiv visoke temperature), antiflogističko (protiv upale) i analgetsko djelovanje (protiv bolova). Mnoge kliničke studije dokazuju djelovanje kore bijele vrbe. U liječenju osteoartritisa koristio se preparat bijele vrbe te je za tri tjedna poboljšano stanje, odnosno došlo je do smanjenja bola.

Za koru vrbe možemo reći da ona zamjenjuje acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin ili Andol) jer pomaže kod povišene temperature pa se često u narodu za koru vrbe kaže da je „prirodni aspirin“.  Osim toga, može pomoći kod bolova, poboljšava znojenje i mokrenje. U liječenju gihta koristi se zbog specifičnog djelovanja na poticanje mokrenja. Uza sva ta ljekovita svojstva preporučuje se kod bolova reume i upale zglobova, kod proljeva i upale želuca jer sprečava nakupljanje otrovnih tvari u želucu, a pomaže i u liječenju bolnih menstruacija.

Prirodni lijekovi protiv bolova

Biljni pripravci kao pomoć u liječenju bolova

Iako se biljni lijekovi od davnina primjenjuju u liječenju bolova, nažalost, nema dovoljno medicinskih dokaza za primjenu biljnih pripravaka...

SAZNAJTE VIŠE

Na tržištu možemo pronaći čaj i tinkturu kore bijele vrbe. Tinktura i čaj mogu spriječiti nastanak krvnih ugrušaka, čime štite od moždanog udara i srčanog infarkta pa se može preporučiti za prevenciju osobama iznad 40 godina. Najviše se koristi u obliku čajeva. Da bi se dobio kvalitetan čaj od kore vrbe, treba je sakupljati u proljeće kada je puna prirodnih sokova.

Oprez, bijela vrba i vrbova kora nisu za svakoga!

Pripravci se ne preporučuju trudnicama i osobama koje su alergične na salicilnu kiselinu, maloj djeci, astmatičarima i osobama koje imaju čir za želucu. Smatraju se sigurnim ako se koriste do 12 tjedana. Oprez je potreban i kod osoba koje koriste antikoagulanse. Prije korištenja ovih preparata treba potražiti savjet ljekarnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button