Ljekovito bilje - 5. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Šeila Balić Svalina

Pripremite zdravu čajanku svojem imunitetu i probavi, pijte čaj od rooibosa

Rooibos je stekao slavu kao zaštitnik imuniteta, ali i dugog života. Zbog njegovog umirujućeg svojstva nazivamo ga i majčinim čudom

Rooibos kralj ljekovitog bilja

Čaj od rooibosa ne sadrži kofein, ima osvježavajući okus, bogat mineralni sastav, a sadrži snažni antioksidans, koji usporava starenje te djeluje kao zaštita protiv mnogih bolesti održavajući zdravlje i vitalnost.

Dolazak proljeća nerijetko je, nažalost, popraćen većim ili manjim tegobama. Organizmu oslabljenom raznim zimskim bolestima, gripom i prehladama treba pomoći i ojačati ga kako bi se mogao obraniti od raznih uzročnika alergija. Snažan prirodni imunitet osnova je dobrog zdravlja, ali i dugog života. Oslabljen imunitet povećava podložnost infekcijama i malignim bolestima, a njegova hiperaktivnost predispozicija je za alergije i autoimune bolesti.

Imunosni sustav je vrlo složen, a njegovi dijelovi nisu povezani kao primjerice dijelovi probavnog ili krvožilnog sustava. Njegovi važni dijelovi su limfni čvorovi, bijela krvna zrnca i druge stanice koje migriraju po svim organima, potom koštana srž, a važan dio imunosnog sustava je i slijepo crijevo.

Imati dobar imunosni sustav i održavati njegovu dobru funkciju znači živjeti dugo i zdravije

Osnovni je zadatak različitih dijelova imunosnog sustava prepoznati tvari koje ne pripadaju našem organizmu i uništiti ih. Imati dobar imunosni sustav i održavati njegovu dobru funkciju znači živjeti dugo i zdravije. Zbog zdravstvenih učinaka i raznovrsne primjene biljka rooibos u posljednjih je nekoliko godina postala hit na svjetskom tržištu i zaslužuje sve veću pozornost.

Biljka koja uspjeva samo u Cedarbergu

Rooibos se može poslužiti kao vrući ili hladni čajni napitak, a ponekad se koristi i u jelima ili kao dodatak u sirupima s visokokvalitetnim medom. Na našem tržištu napokon je našao svoje mjesto kao dodatak prehrani za jačanje organizma, dodatak prehrani za osobe koje pate od nedostatka željeza te nezaobilazni dodatak prehrani dojilja. 

Rooibos je grmolika biljka s dugačkim igličastim listovima, koja uspijeva u vrlo specifičnim uvjetima: pješčano tlo, suha klima s malo padalina na sušnoj visoravni Južnoafričke Republike, u pokrajini Cedarberg.

Njegova su izvanredna svojstva već dugo poznata starosjediocima tamošnjih krajeva koji ga stoljećima koriste kao ljekovit i osvježavajući napitak. Svi pokušaji uzgoja ove specifične biljke u drugim podnebljima svijeta nisu uspjeli.  Poznat je više od 300 godina. Nazive crveni grm i crveni čaj dobio je zbog igličastih crvenkastih listića. Za uspješan rast potrebne su mu visoke temperature – do 40 °C danju i 20 °C noću – te čist zrak bez prašine i industrijskih isparavanja. Korijen seže do dva metra u zemlju, a stabljika doseže visinu od 1 do 1,5 m.

Sastav i djelovanje

Za razliku od crnog čaja, čaj od rooibosa ne sadrži kofein, što ga čini prikladnim za pijenje tijekom cijelog dana. Ima osvježavajući okus, bogat mineralni sastav i sadrži enzim superoksid dismutazu, snažni antioksidans, koji usporava proces starenja i djeluje kao zaštita protiv mnogih bolesti izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Na taj način održava zdravlje i vitalnost, usporava starenje i štiti od brojnih bolesti, pa i najtežih.

Za razliku od crnog čaja, čaj od rooibosa ne sadrži kofein, što ga čini prikladnim za pijenje tijekom cijelog dana

Flavonoidi smanjuju histaminski gubitak našega imunosnog sustava. Dokazano je i iskustveno potvrđeno da je rooibos, zahvaljujući svom izrazito bogatom mineralnom sastavu, visokom udjelu važnih esencijalnih elemenata i niskom udjelu tanina vrlo djelotvoran kod mnogih tegoba. Osim toga, rooibos zauzima posebno mjesto u borbi protiv alergija, astme i kožnih alergijskih ekcema.

Ovaj čaj je bez kofeina s niskim udjelom tanina, a visokim sadržajem vitamina C i mnogih minerala te se može smatrati zapravo prehrambenim proizvodom, ali s druge strane rooibos ne sadrži kalorije pa je posebno koristan osobama koje su na dijeti. Mineralni sadržani u jednoj šalici rooibosa su cink, mangan, alfa-hidroksil (odličan za kožu), magnezij, bakar, željezo, kalij, kalcij i florid. 

Za što se sve preporučuje?

 • u svojoj domovini Južnoj Africi rooibos se uvijek upotrebljavao kao lijek protiv želučanih i probavnih tegoba (poput žgaravice, mučnine, crijevnih upala, čira). Dokazano je da umiruje grčeve u crijevima, posebno u male djece
 • atribut „majčino čudo“ stekao je zahvaljujući blagotvornom djelovanju na dojilje. Naime, koristeći čaj rooibos dojilje nakon dojenja primjećuju da se nervozne bebe obično umire, a prestaju i mučni grčevi
 • blagotvoran je za kožu
 • smiruje
 • uklanja nesanicu
 • pomaže kod stresa i napetosti
 • brzo nadoknađuje minerale izgubljene pojačanim tjelesnim aktivnostima, posebice u sportaša 
 • različite studije pokazuju kako su zdravstvene prednosti biljke rooibos goleme, pa su tako osim navedenog neka istraživanja pokazala da štiti od kardiovaskularnih bolesti te sprječava srčana oboljenja
 • također je otkriveno kako i u nekim slučajevima preventivno djeluje protiv nastanka raka
 • flavonoidi u njemu mogu štititi od neželjenih genetskih oštećenja stanica, a čaj povećava proizvodnju antitijela
 • stručnjaci procjenjuju da pruža zaštitu i od oboljenja jetara i debelog crijeva
 • japanska istraživanja potvrdila su kako rooibos znatno smanjuje svrbež u bolesnika s dermatitisom

Rooibos se preporučuje ne samo zbog bogatog udjela željeza (0,07 mg na 200 ml čaja), već i zbog dodatnih mikroelemenata koji pospješuju njegovu apsorpciju te vrlo niskog udjela tanina, koji je inače otežava. Zbog toga željezo u ovome obliku ne uzrokuje probavne smetnje i zatvore. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button