Oralno zdravlje - 23. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent., Poliklinika IMED, ADIVA Plus sadržaj

Terapija alignerima: revolucija u ortodonciji za ljepši osmijeh

Napredak tehnologije očituje se i na području ortodoncije. Umjesto standardnih bravica za ispravljanje zubi, sve se češće koriste prozirni i praktični aligneri

aligneri za zube prozirne udlage za zube

Ortodoncija je specijalizirana disciplina dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i međučeljusnih odnosa. 

Danas je najčešći razlog posjete ortodontu upravo estetski. Pravilan odnos zubi i čeljusti nema samo estetsku važnost, već pozitivno utječe na zdravlje cijelog žvačnog sustava. Ortodontska terapija podrazumijeva postavljanje zuba u najbolji mogući položaj te postizanje harmonije usta i čeljusti.

Škrgutanje zubima se može liječiti

Prozirne udlage po mjeri

Kako bi zadovoljili estetske zahtjeve pacijenata, kao alternativa metalnim bravicama, predstavljene su keramičke i kompozitne bravice, jezično smještene ortodontske naprave te prozirni aligneri.

Terapija alignerima predstavlja revoluciju u ortodonciji gdje su standardne bravice zamijenjene prozirnim udlagama rađenim po mjeri.

Terapija alignerima sastoji se od niza prozirnih, individualno izrađenih, mobilnih, plastičnih alignera koji pomiču zube u željeni položaj. Postepeno miču zube i djeluju na njih horizontalnom i vertikalnom silom, a po potrebi ih i rotiraju, ovisno o pojedinačnoj terapiji. Unaprijed kalkulirani pokreti zuba mogu smanjiti vrijeme terapije, a simuliranjem nekoliko mogućnosti liječenja, može se odabrati najkraći i najučinkovitiji put liječenja.

Virtualno 3D planiranje terapije

Terapija se planira pomoću virtualnog 3D modela pacijentove gornje i donje čeljusti dobivenog skeniranjem zuba pacijenta. U softveru se virtualno ispravljaju ortodontske anomalije i radi se plan terapije na temelju kojeg se proizvode prozirni aligneri koji pomiču zube u planiran položaj.

Računalno potpomognut plan terapije prikazuje slike pomaka zuba i omogućava pacijentu razumijevanje i vizualiziranje završetka terapije.

Virtualni tretman pruža informacije u vezi s trajanjem liječenja, vrstom pokreta zuba i brojem alignera kako bi se dobio željeni rezultat.

Svaki se aligner nosi u prosjeku 300 sati, odnosno 22 sata dnevno tijekom 14 dana, a zatim se promijeni na sljedeći. Za uspjeh terapije i smanjenje recidiva važno je pridržavati se uputa nošenja. Prije su se aligneri koristili za liječenje uskog spektra ortodontskih anomalija. Međutim, napretkom tehnologije proširile su se indikacije i terapijske mogućnosti alignera. Trenutno aligneri ne mogu u potpunosti zamijeniti terapiju bravicama, međutim svaki pacijent je specifičan i zahtijeva individualan pristup.

Sve prednosti alignera

  • Aligneri su prozirni. Omogućavaju diskretnu ortodontsku terapiju kod odraslih i adolescenata te su prikladniji društvenom i profesionalnom životu.
  • Princip liječenja je jednostavan, nema žica i bravica.
  • Također, aligner je praktičan, bezbolan i namijenjen za lako skidanje. Tijekom terapije, pacijent može skinuti aligner za vrijeme jela i pića ili npr. na važnom sastanku.
  • Čišćenje i održavanje zuba i parodonta je olakšano. Aligneri omogućuju pacijentima da jedu ljepljivu i tvrdu hranu te da lakše održavaju oralnu higijenu naspram terapije standardnim fiksnim bravicama. Za vrijeme terapije standardnim bravicama pacijentima nije dopušteno jesti jako krutu i ljepljivu hranu koja bi mogla uzrokovati padanje bravica i oštećenja samog aparata.
zubne ljuskice ljuskice za zube osmijeh

Zubne ljuskice: razlog za ljepši osmijeh

Uvijek pronađite razlog za osmijeh, neka vam ga ništa ne oduzme. Postavite li zubne ljuskice, estetski protetski nadomjestak, on...

SAZNAJTE VIŠE
  • Pacijenti s fiksnim ortodontskim aparatima trebaju pažljivo i temeljito čistiti zube oko bravica i žica kako bi minimalizirali moguće demineralizacije cakline i upale gingive kao posljedica akumulacije plaka na rubu gingive ili između zubi. Kod alignera manje se susrećemo s gingivnim i parodontnim problemima u usporedbi s drugim fiksnim ortodontskim napravama.
  • Individualno izrađeni aligneri prilagođavaju se zubima tako što se njihov rub točno podudara sa spojem zubi i gingive. Usne, obrazi i jezik prirodno klize duž alignera kao što bi i po zubima. Aligneri ne proizvode iritaciju koja je obično izazvana nepravilnim granicama standardnih fiksnih naprava.
  • Aligneri se mogu umetnuti na prirodne ili protetski sanirane zube.
  • Mogu se upotrebljavati i kao aplikatori fluorida ako se tijekom terapije pojave demineralizacije zbog loše oralne higijene.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button