Oralno zdravlje - 1. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent.

Roditelji, panici nema mjesta, mliječac se jednostavno liječi

Karakteristične bijele naslage na sluznici usne šupljine novorođenčadi koje se ne mogu odstraniti prstom govore u prilog učestaloj infekciji kandidom

Mliječac ili soor: Panici nema mjesta, mliječac se jednostavno liječi

Soor ili mliječac česta je oralna infekcija novorođenčadi i djece prouzročena gljivicama soja Candida, od kojih je najpatogenija Candida albicans. Ta infekcija može prouzročiti bijele mrlje na jeziku djeteta te sisanje i hranjenje učiniti neugodnim, no dobra je vijest da je uobičajena i lako se liječi.

Kandida je prisutna kao oralni komenzal kod 50 do 70% populacije. Ona je oportunistički mikroorganizam, odnosno sposobna je razmnožavati se i uzrokovati bolest pretežito u oslabljenom domaćinu, a kod osoba s normalnim mehanizmima obrane obično ne uzrokuje bolesti. Oralna infekcija kandidom, odnosno oralna kandidijaza, češća je u dojenačkoj dobi, ranom djetinjstvu i staračkoj dobi. Kandidijazi pogoduje uzimanje antibiotika i imunosupresivnih lijekova, ali i neki lokalni faktori poput kserostomije.

Kandida: Kako živjeti u ravnoteži s gljivicama

Uzroci soora

Novorođenčad može razviti soor iz više razloga, a nastanku najviše pogoduju način hranjenja i naseljavanje kandide na oralnu sluznicu prije ostalih mikroorganizama. Kako imunosni sustav još nije potpuno razvijen, stvara se kolonija gljivica. Majke koje su imale vaginalnu infekciju kandidom tijekom trudnoće ili porođaja mogu prenijeti infekciju na dijete. Propisivanjem antibiotika u najranijoj dobi može se utjecati na ravnotežu dobrih i loših mikroorganizama, stvarajući tako idealne uvjete za nastanak soora.

Infekcija se može pojaviti ako je majka bila na terapiji antibioticima tijekom trudnoće ili u vrijeme rođenja djeteta. Steroidi i oralna kontracepcijska sredstva također mogu pogodovati nastanku soora. Dojilje koje pate od anemije ili dijabetesa imaju veći rizik od infekcije kandidom, a ujedno i veći rizik prijenosa infekcije na dijete. Primjena dudice, kao i neproporcionalan unos slatkiša i mliječnih proizvoda dojilje mogu povećati rizik od nastanka soora kod djeteta.

Prepoznajte mliječac

Soor se prepoznaje po tipičnom izgledu bijelih do bijeložućkastih blago uzdignutih mrljastih naslaga na sluznici poput kiselog mlijeka. Često majke isprva misle da je riječ o ostacima mliječnog obroka, no soor ili mliječac se, za razliku od naslaga hrane, ne može sastrugati sa sluznice.

Skidanjem naslaga nastaje površinsko krvarenje na crvenoj podlozi, odnosno upaljenoj sluznici. Promjene su u početku prisutne na obraznoj sluznici, a zatim zahvaćaju ostale dijelove oralne sluznice. Prekrivaju dijelove jezika, kutove usana, a mogu biti i na desnima te se širiti prema ždrijelu i jednjaku.

Tegobe su izraženije ako je zahvaćena veća površina sluznice. Bolest prate subjektivni simptomi pečenja i žarenja u ustima, osobito izraženi pri uzimanju hrane. Djeca su obično razdražljiva, plaču i odbijaju obrok, a ponekad se kod hranjenja čuje specifičan zvuk, takozvano coktanje.

Brzo ublažavanje simptoma

Iako neugodan, soor nije osobito opasan i relativno se jednostavno liječi. Obratite se pedijatru koji će postaviti dijagnozu te po potrebi prepisati lijek koji treba redovito davati djetetu. Protugljivični lijek može biti u obliku kapi ili gela koji se nanosi na jezik i usnu šupljinu djeteta.

Ne preporučuje se mehaničko odstranjivanje naslaga, primjerice prstom, jer može dovesti do ozljeđivanja sluznice, a  povećava se i rizik od širenja infekcije. Poboljšanje se može primijetiti već dan-dva nakon terapije, ali važno je nastaviti terapiju još 10 do 15 dana nakon nestanka simptoma kako se gljivice ne bi vratile.

Alergični na pelud, ali i na hranu - Provjerite imate li OAS

Alergični na pelud, ali i na hranu? Provjerite imate li OAS

Oralni alergijski sindrom (OAS) oblik je kontaktne alergijske reakcije potaknut križnom reakcijom između alergena u peludi te onih u...

SAZNAJTE VIŠE

Kako spriječiti infekciju

Soor je uobičajena infekcija kod novorođenčadi, ali možete je spriječiti.

  • Temeljito čistite sve što dijete stavlja u usta – ako dijete koristi dudu, temeljito je očistite u vrućoj vodi s deterdžentom ili u perilici posuđa, a nakon pranja pustite da se osuši jer vlaga pogoduje rastu gljivica.
  • Češće perite ruke – posebno nakon mijenjanja pelena kako bi se spriječilo širenje infekcije.
  • Spremite mlijeko u hladnjak – kako biste spriječili rast gljivica.
  • Pravila za dojilje – obavezno izbjegavati izlaganje bradavica vlazi jer gljivice vole vlažnu i toplu okolinu. Nakon podoja dovoljno je očistiti bradavice i areole prokuhanom vodom, a potom ih kratkotrajno izložiti zraku kako bi se osušile. Bradavice treba što više prozračivati pa nosite pamučne grudnjake te izbjegavajte korištenje teških i masnih krema i ulja.

Soor na bradavicama

Ako dojite, a bradavice su crvene i bolne, velika je vjerojatnost da su gljivice iz djetetovih usta prešle na bradavicu i prouzročile infekciju. Razgovarajte s liječnikom koji će, u slučaju infekcije, preporučiti isti protugljivični lijek koji koristi vaše dijete. Lijek se nanosi na bradavicu nakon podoja, a za dodatne savjete o sooru, prevenciji i liječenju protugljivičnim lijekom obratite se pedijatru ili ADIVA ljekarniku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button