ADIVA Plus sadržaj - 9. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Novi lijek za liječenje vulvovaginalne kandidijaze

Vulvovaginalna gljivična infekcija koju uzrokuje gljiva Candida albicans učestala je u žena svih dobi, a kod nekih je reinfekcija vrlo česta. Novi antimikotik, otesekonazol, namijenjen je upravo tvrdokornim gljivičnim infekcijama

Candida albicans gljivicna infekcija

Studije govore da 75% žena bar jednom u životu oboli od kandidijaze. Kandida je inače mikroorganizam koji normalno obitava u čovjeka, no u nekim slučajevima se prekomjerno namnoži i tada uzrokuje infekciju. U rodnici obitava mikroflora koju čine najvećim djelom laktobacili, ali i kandida je u malom broju normalan stanovnik. Njezin rast je kontroliran dobrim bakterijama koje sprječavaju njeno pretjerano množenje, no izmakne li kontroli nastaje upala vagine i rodnice, pri čemu namnožena kandida uništava prirodni biofilm kojeg čine najvećim djelom laktobacili.

Što trebate činiti, a što izbjegavati kod higijene intimnog područja

Uzroci i simptomi

Može se razviti nakon primjene antibiotika i oralnih kontraceptiva, zbog disbalansa hormona u trudnoći ili menopauzi ili kao posljedica šećerne bolesti. Često se razvije i kad je oslabljen imunitet zbog neke druge bolesti, stresa ili pretjeranog umora. Može se razviti i kod osoba koje prekomjerno konzumiraju šećer. Vulvovaginalna kandidijaza se ne smatra spolno prenosivom bolesti.

Simptomi vulvovaginalne kandidijaze su:

  • svrbež i žarenje vagine i
  • karakterističan bjelkasti iscjedak, mirisa na kvasac.

Kod blagih infekcija nema jake upale, no kod težih oblika javlja se i crvenilo, blago oticanje rodnice i stidnice te neugoda ili bol pri mokrenju i spolnom odnosu.

Liječenje antimikoticima

U pravilu se jednostavno liječi upotrebom vaginalnih antimikotika. To su lijekovi u obliku vaginalnih tableta ili vaginalnih krema, a najčešće se koriste zajedno. Sadrže jedan od antimikotičkih lijekova: klotrimazol, nistatin, oksitetraciklin, mikonazol ili ekonazol. Klotrimazol je dostupan i kao bezreceptni lijek u dozi za jedan ili tri dana.

U trudnoći je vulvovaginalna kandidijaza nešto češća nego u drugim životnim periodima zbog hormonalnog disbalansa. Infekcija ne utječe na trudnoću ni na plod, no dodatno je otežavajuća za samu trudnicu. Trudnicama se ne preporučuju bezreceptni lijekovi, već terapija koju propisuje ginekolog koji prati trudnoću, sporije se liječi i potrebna je dulja primjena lijekova.

Kod jake infekcije ili kod ponavljajućih infekcija liječnik može propisati oralni antimikotik. Postoje lijekovi koji su u obliku samo jedne kapsule, poput flukonazola, a primjenjuju se ili jednokratno ili u dvije doze u razmaku od tri dana, što ovisi o težini infekcije.

Dodatne mjere

Vrlo je koristan i unos vaginalnih probiotika, kako bi se narušena vaginalna mikroflora čim prije oporavila.

Također, treba smanjiti unos zašećerenih namirnica te održavati pojačanu higijenu uz primjenu kiselih vaginalnih sapuna. Postoje sapuni koji sadrže mliječnu kiselinu ili biljne ekstrakte koji dodatno pomažu oporavku biofilma i laktobacila.

Novi antimikotik

Nažalost, neke žene vrlo često obolijevaju od vulvovaginalne kandidijaze. Pod čestim infekcijama smatraju se tri ili više epizoda u periodu od godine dana. Takve rekurentne infekcije često se javljaju kod žena koje su narušenog imunosnog statusa ili su dijabetičarke.

vaginalni iscjedak

Kakav je normalan vaginalni iscjedak, a kada se javiti ginekologu 

Vaginalni iscjedak ima važnu zaštitnu ulogu kada je riječ o ženskom zdravlju. No promjene njegovih karakteristika pozivaju na oprez

SAZNAJTE VIŠE

Njihovo liječenje je teže te zahtjeva kombiniranu i dulju primjenu i lokalnih i oralnih antimikotika. Nerijetko je potrebno promijeniti prehranu te način obavljanja higijene, ali i paziti na kvalitetu donjeg rublja. Nedavno je proizveden novi antimikotik, otesekonazol, koji je namijenjen liječenju tvrdokornih gljivičnih infekcija, posebno vulvovaginalne kandidijaze. To je zasad prvi takav lijek. U SAD-u je registriran za liječenje žena koje nisu reproduktivne dobi, odnosno nemaju namjere rađati, a u Europskoj uniji je trenutno u postupku razmatranja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button