Riječ farmaceuta - 25. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Svjetski dan ljekarnika: povjerite vaše zdravlje ljekarnicima

Uloga ljekarnika iznimno je velika u očuvanju našeg zdravlja, a tim više je porasla u vrijeme pandemije

svjetski-dan-ljekarnika-ljekarnici-pandemija-ljekarna

Svjetska farmaceutska federacija (FIP) još je 2009. godine predložila obilježavanje Svjetskog dana ljekarnika (farmaceuta) 25. rujna, odnosno obilježavanje dana kad je 1912. godine osnovan FIP. FIP je međunarodna organizacija koja okuplja nacionalna udruženja farmaceuta i farmaceutskih znanstvenika i pod okriljem je Svjetske zdravstvene organizacije. Predstavlja više od tri milijuna farmaceuta i farmaceutskih znanstvenika diljem svijeta.

Putna ljekarna: Pročitajte popis stvari koje morate ponijeti sa sobom na odmor

Važnost udruživanja i solidarnosti

Od prošle godine FIP promovira ljekarništvo i ljekarničku struku tijekom cijelog tjedna, od 19. – 25. rujna, pod nazivom Svjetski ljekarnički tjedan. U pripremama za ovogodišnji Tjedan, 93 dana prije 25. rujna, pokrenuta je kampanja “Izazov 193 u 93”, čiji naslov aludira na povećanje broja zemalja članica FIP-a. Naime, Ujedinjeni narodi broje 193 zemlje članice, a FIP 179 zemalja članica te je pokrenuta inicijativa za priključenjem farmaceuta iz zemalja koje do sada nisu članice.

Kako je naglasila Catherine Duggan, izvršna direktorica FIP-a, COVID-19 pandemija pokazala je značaj globalizacije, ali i istaknula vrijednosti solidarnosti. Stoga je cilj FIP-a da se ovogodišnji Svjetski dan ljekarnika obilježava u što većem broju zemalja promovirajući ulogu ljekarnika koja je u pandemijskoj godini itekako potvrđena kao važan segment zdravstva i društva u cjelini.

Ljekarnicima se vjeruje

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ljekarnika je: “Ljekarnici: uvijek im možete povjeriti vaše zdravlje“. Naime, FIP je istaknuo kako brojni svjetski barometri povjerenja ukazuju na porast nepovjerenja prema vladajućima općenito, te posebno prema izvorima informacija, što je dodatno potaknuto pandemijom COVID-19, odnosno pratećom infodemijom. No, istovremeno, povjerenje stanovništva u ljekarnike zadržano je, unatoč sveprisutnoj neizvjesnosti oko bolesti te brojnih nedoumica oko cjepiva.

Brojna nacionalna ispitivanja širom svijeta pokazala su da ljekarnici zadržavaju svoje mjesto među prvih pet struka kojima stanovništvo najviše vjeruje. Globalno, na prvom mjestu su znanstvenici, a slijede ih učitelji.

Farmaceut, učitelj, znanstvenik – to je naša struka

Treba znati da je ljekarnik ujedno i zdravstveni radnik koji vodi brigu o lijekovima, ali istovremeno i znanstvenik i učitelj, odnosno, kako je istaknula predsjednica FIP-a Dominique Jordan: „Farmaceut, učitelj, znanstvenik – to je naša farmaceutska struka“. Svi dokazi ukazuju na značajnu vezu između povjerenja u zdravstvenog stručnjaka i ishoda samog postupka liječenja te su stoga i ljekarnici iznimno važni u cjelokupnom postupku zdravstvene skrbi.

ADIVA_ljekarnica

Dobrodošli u ADIVA ljekarne

U svakodnevnom životu često smo u potrazi za stručnim savjetima vezanim uz naše zdravlje – zanima nas ublažavanje simptoma,...

SAZNAJTE VIŠE

Ljekarne, kao najdostupnija mjesta pacijentima širom svijeta, godinama utvrđuju povjerenje svojih pacijenata kroz pružanje stručne (ljekarničke) skrbi, zatim kao mjesta izgradnje i doživljavanja ugodnih međuljudskih odnosa te, najzad, kao mjesta znanja i pouzdanosti u pružanju zdravstvene usluge.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button