Riječ farmaceuta - 9. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Liječenje migrene: Biološki lijekovi i elektronička pomagala uspješno ublažavaju bol

U EU, pa i u Hrvatskoj, registrirani su biološki lijekovi kao nova skupina lijekova za ublažavanje i liječenje migrene, a tu je i elektronička naprava Nerivio migra

Liječenje migrene: Biološki lijekovi i Nerivio migra ublažavaju bol

Odnedavno su u Europskoj uniji, pa i u Hrvatskoj, registrirani biološki lijekovi kao nova skupina lijekova u prevenciji napadaja migrene.

Novosti u liječenju migrene zasigurno će obradovati sve koji pate od ove vrste glavobolje – u Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj, registrirani su biološki lijekovi kao nova skupina lijekova u prevenciji napadaja migrene, a Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je i elektroničku napravu Nerivio migra koja bi trebala olakšati bol kod napadaja.

O migreni

Migrena je vrsta primarne glavobolje. Stručnjaci je opisuju kao funkcijsku vaskularnu paroksizmalnu glavobolju koja zahvaća polovicu glave te se javlja periodično. Laički rečeno, iz ne potpuno jasnih razloga, u jednoj polovici glave nastaje stezanje krvnih žila, a potom njihovo opuštanje, pri čemu dolazi do nadražaja živca i osjećaja glavobolje. Cijeli proces povezan je i sa smanjenjem razine neurotransmitora serotonina (5-hidroksitriptamina).

Kod većine bolesnika glavobolja je povezana sa specifičnim podražajima, odnosno okidačima. Javlja se nekoliko puta mjesečno ili godišnje, iako kod nekih može nastupiti samo jednom ili nekoliko puta u životu. Smatra se da od migrene pati 10% svjetske populacije i češća je kod žena zbog povezanosti s hormonskim ciklusom, odnosno razinom estrogena.

Patite od glavobolje i migrene? Ovo su čimbenici koji ih uzrokuju

Vrste migrene

Razlikuju se dvije vrste migrene – bez aure i s aurom. Karakterizira je glavobolja koja, ako se ne liječi, traje od četiri sata do tri dana. Javlja se pulsirajući bol s jedne strane glave, često počinje ujutro te se pojačava pri fizičkom naporu i kretanju. Kod većine pacijenata javljaju se i mučnina i/ili povraćanje te osjetljivost na svjetlo i/ili na buku.

Kod migrene s aurom pet do šezdeset minuta prije nastanka glavobolje javlja se aura. To su vizualne smetnje poput zamućenja vida i bljeskova (pacijenti opisuju svjetleće točkice ili zvjezdice). Rijetko se javljaju parestezije (slabost, obamrlost) ruku ili jedne strane tijela. Aura obično traje oko pola sata, a potom nastupaju simptomi kao i kod migreni bez aure. Nakon napadaja migrene bolesnici su slabi, izmučeni i nerijetko razdražljivi.

Kod osoba koje pate od migrene poznati su neki okidači za nastanak: stres, iscrpljenost, nespavanje, gladovanje, neke vrste hrane (zreli sirevi, čokolada, alkohol, kava), promjena nadmorske visine te svjetlosni podražaji (dugo gledanje u zaslon računala ili televiziju).

Biološki lijekovi i liječenje migrene

Kod pacijenata sa slabijim bolovima liječenje migrene zahtijeva samo primjenu bezreceptnih lijekova poput acetilsalicilne kiseline, ibuprofena, naproksena ili diklofenaka te mirovanje. U težim slučajevima primjenjuju se specifični antimigrenici iz skupine triptana. Oni djeluju kao selektivni agonisti serotoninskih 5-HT1 receptora, dakle djeluju na neurotransmitore. Ti se lijekovi trebaju uzeti što prije kod pojave aure ili kod migrene bez aure kad se jave naznake glavobolje. No ako glavobolja već traje, često više nemaju dostatan učinak. Kod osoba koje pate od redovitih periodičnih migrena može se pokušati prevencija napadaja lijekovima iz skupine beta blokatora ili nekih antidepresiva ili antiepileptika. Učinak ovisi od osobe do osobe.

Odnedavno su u Europskoj uniji, pa i u Hrvatskoj, za liječenje migrene registrirani biološki lijekovi kao nova skupina lijekova u prevenciji napadaja migrene. To su humana monoklonska antitijela erenumab i galcanezumab. Oni se vežu na specifična mjesta na kojima nastaje podražaj za migrenu tako da prekidaju mehanizam nastanka bola i vazodilatacije (širenje krvnih žila). Kako su to vrlo specifični, ali i skupi lijekovi, nisu namijenjeni svim bolesnicima nego onima koji imaju redovite, česte i jake migrene koje im znatno narušavaju kvalitetu života i radnu sposobnost.

Glavobolja i migrena

Ne postoji čovjek koji nije iskusio glavobolju, ali kad boli, ta misao ne pomaže

Bol doživljavamo i osjećamo u mozgu, dakle u glavi. Tu se nalazi centar za bol u kojem se obrađuju...

SAZNAJTE VIŠE

Nerivio migra za liječenje migrene

Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je elektroničku napravu Nerivio migra koja bi trebala olakšati bol kod napadaja migrene. Nosi se na nadlaktici te je povezana s pametnim telefonom koji putem aplikacije upravlja električnim impulsima koji se propuštaju kroz uređaj. Ti impulsi djeluju na C-živčana vlakna koja su u koži odgovorna, između ostalog, za prijenos osjeta bola. Njihovim se podraživanjem potiče prirodni analgetski mehanizam.

Preporučuje se pacijentima koji imaju česte, ali blaže napadaje migrene te onima koji su pretjerali s uzimanjem lijekova i trebaju neki drugi mehanizam uklanjanja bola. Naime, poznato je da se kod većeg broja pacijenata javlja „povratna glavobolja“. To je  stanje u kojem prekomjerna primjena analgetika izaziva napadaje migrene. Klinička su ispitivanja pokazala da Nerivio migra olakšava bol 10 do 20 minuta nakon početka stimulacije. Bol se smanjuje na polovicu jakosti nakon dva sata od početka napadaja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button