Zanimljivosti i savjeti - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

Može li melatonin pomoći u prevenciji migrene?

Melatonin je nam je nužan za normalan ritam spavanja, a njegova sintetska forma ima učinak poput antidepresiva koji se koristi u prevenciji migrena, ali sa znatno manje nuspojava

Melatonin za bolji san

Melatonin je hormon koji luči epifiza (pinealna žlijezda), smještena u mozgu, za koji se dugo zna da osigurava normalan ritam spavanja. U uobičajenom ritmu života, koji još nazivamo cirkadijani ritam, kad osoba ne radi po noći, nije posebno iscrpljena, bolesna ili pod stresom, spavanje i buđenje su refleksi koje potiču hormoni i svjetlo.

Kad nastupi tama, očni živac šalje signal u epifizu, koja počinje lučiti melatonin, koji pak djeluje na hipotalamus i javlja se pospanost, odnosno uranjanje u san. Upravo melatonin uspavljuje čovjeka i poznato je da su njegove količine veće u djece nego u starijih osoba te se smatra da stoga i djeca, kojima je zbog razvoja potrebno više sna, dulje spavaju od starijih. Obrnuto, kad se javi danje svjetlo, melatonin se razgrađuje i osoba se budi.

Lijek protiv nesanice i za jet-leg

Melatonin je sredinom prošloga stoljeća pripravljen sintetski te se godinama primjenjuje kao lijek protiv nesanice u dozi od 2–3 mg u osoba koje ne mogu usnuti ili imaju pomaknuto vrijeme uspavljivanja. Posebno je učinkovit kao lijek za jet-leg, poremećaj spavanja zbog promjene vremenske zone pri prekooceanskim letovima.

Melatonin je sredinom prošloga stoljeća pripravljen sintetski te se godinama primjenjuje kao lijek protiv nesanice u dozi od 2–3 mg u osoba koje ne mogu usnuti ili imaju pomaknuto vrijeme uspavljivanja

Melatonin, kao i svaki drugi lijek, ima nuspojave: pospanost sljedeći dan, što znači i oprez u vožnji ili primjeni strojeva, glavobolju, razdražljivost te rjeđe bol u želucu i konfuziju. Prije dulje primjene melatonina trebalo bi za svaku osobu odrediti dozu, najbolje tijekom vikenda, odnosno provjeriti ne izaziva li doza od 2 mg pospanost ili nemogućnost upravljanja vozilom tijekom drugog dana.

Umjesto antidepresiva

Međutim, istraživali su se i mogući drugi povoljni učinci uzimanja melatonina, posebno kao pomoć pri migreni. Naime, poznato je da nedostatak kvalitetnog sna, umor i iscrpljenost mogu biti „okidači” za napadaj glavobolje, pa i migrene, kao posebne vrste glavobolje. Inače se kao prevencija napadaja migrene u osoba koje imaju izražene i česte migrene, 2 do 8 napadaja mjesečno, koriste antidepresivi, npr. amitriptilin. Tako je prije nekoliko godina provedena studija u kojoj se primjenjivao melatonin u dozi od 3 mg jednom na dan, navečer između 22 i 23 sata, kao prevencija napadaja migrene.

Pokazalo se da je učinak melatonina vrlo sličan učinku amitriptilina, sa znatno manje nuspojava, odnosno primjena melatonina bila je približno učinkovita, a značajnije sigurnija od primjene antidepresiva. To je istraživanje obećavajuće za oboljele od migrene, ali ga svakako treba još potvrditi.

U Hrvatskoj je melatonin registriran kao lijek koji se izdaje na recept za liječenje nesanice u osoba starijih od 55 godina

U Hrvatskoj je melatonin registriran kao lijek koji se izdaje na recept za liječenje nesanice u osoba starijih od 55 godina, a u većini zemalja EU-a i u SAD-u može se nabaviti i kao bezreceptni lijek.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button