Lijekovi i terapije - 3. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Liječenje prijeloma kralješka bez noža

Jaki bolovi u kralježnici izazvani osteoporotskim prijelomom kralješka, u današnje se vrijeme mogu uspješno i brzo liječiti bez odlaska na klasični operativni zahvat

vertebroplastika bolovi u kraljeznici

Jedan od čestih tipova prijeloma kralješka je osteoporotski prijelom. Osteoporoza je bolest bez simptoma, no koja unatoč tome uporno napreduje. Ne poduzmu li se koraci prevencije pravovremeno, dolazi do potpunog smanjenja koštane mase i propadanja tkiva. S vremenom se značajno smanjuju koštana masa i same kostiju, a sa starenjem se stanje sve više pogoršava

Stavite kosti na vrh liste prioriteta: Spriječite osteoporozu uz ovih 5 koraka

Uslijed promjena u kvaliteti koštanog tkiva, dolazi i do promjena u strukturi kralježaka koji postaju skloni „urušavanju“. Javlja se jaka bol uz otežan hod, a kretanje postaje ograničeno. Pacijenti često bezuspješno pokušavaju sanirati nastale promjene.

Zahvat u ambulanti

Vertebroplastika je ambulantni zahvat kojim se stabilizira područje prijeloma kralješka. Posebni, takozvani koštani cement injektira se u kralježnicu (vertebrae), odnosno u dio koji je napuknuo ili je slomljen, vrlo često kao posljedica osteoporoze. Kada se koštani cement stvrdne, on stabilizira frakturu (puknuće) te podržava vašu kralježnicu.

Pacijente koji trpe vrlo jaku bol zbog kojeg je često onemogućeno normalno kretanje i život, vertebroplastika oslobađa bola, povećava njihovu pokretljivost te smanjuje potrebu za korištenjem lijekova protiv bolova.

Kako izgleda zahvat?

Vertebroplastika se smatra minimalno invazivnim kirurškim zahvatom. Provodi se aplikacijom specijalnog cementnog preparata u područje prijeloma kralježaka, a postupak uobičajeno traje 30 do 45 minuta.

Prije zahvata pacijent dobiva lokalnu anesteziju te blagi sedativ što mu omogućava da tijekom postupka ostane budan, ali bez osjećaja ikakvog bola. Nakon sterilnog pranja i pokrivanja područja, pod kontrolom rendgenskog uređaja, uvodi se takozvana biopsijska igla. Uz njezinu se pomoć točno određuje ozlijeđeno mjesto na kralježnici.

Kroz iglu se na mjesto frakture injektira poseban akrilični koštani cement koji se stvrdnjava vrlo brzo, kroz desetak minuta. On će stvoriti svojevrsni „oklop“ oko ozlijeđenog dijela kralježnice koji će stabilizirati taj dio kosti.

Ubrzo nakon zahvata pacijent se otpušta kući. Pritom se preporučuje da isti dan kada je proveden postupak, pacijent ne upravlja samostalno vozilom.

Brzi oporavak

Nakon zahvata se postavlja imobilizacija u vidu steznika. Tijekom iduća 24 sata, pacijentima se preporučuje mirovanje. Nakon toga se započinje s lakšim aktivnostima, no postupno i oprezno. Tijekom sljedećih nekoliko dana moguća je pojava bolova što je potpuno razumljivo jer sama procedura zahtijeva strpljenje do pojave prvih rezultata.

Nakon vertebroplastike, kod velikog broja pacijenata bol se drastično smanjuje.

Vertebroplastiku izvode specijalisti ortopedije, neurokirurgije ili spinalne kirurgije, koji su prošli posebnu edukaciju o korištenju koštanog cementa te provođenju zahvata pod kontrolom rendgenskog uređaja.

Mogući rizici i komplikacije

Kod ovog zahvata komplikacije su izuzetno rijetke te se pojavljuju kod manje od 3% pacijenata, a riječ je o infekcijama, krvarenju, utrnulosti ili trncima, pojačanom bolu u kralježnici ili paralizi.

Osteoporoza se razvija tiho, bez simptoma

Osteoporoza – tiha epidemija 21. stoljeća

Osteoporoza je tiha, ali progresivna bolest u kojoj bez prevencije dolazi do potpunog smanjenja koštane mase i propadanja tkiva....

SAZNAJTE VIŠE

Među ostale rizike ovog zahvata ubraja se i mogućnost da se koštani cement istisne u vertebralni kanal, kao i pojava pritiska na živčani korijen.

Ipak, provodi li se zahvat vertebroplastike po svim pravilima struke, ne očekuju se komplikacije. Poliklinika Ribnjak ekipirana je osobljem educiranim za pravovremenu intervenciju, s ciljem maksimalne skrbi za klijente. Vertebroplastika je doista metoda izbora koja može, u određenim slučajevima, zamijeniti operativne metode liječenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button