Žensko zdravlje - 18. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Razbijanje mitova: ispiranje rodnice šteti zdravlju!

Ispiranje čini vaginu ranjivom na patogene bakterije, viruse i gljivice. Ispiranje ne samo da je nepotrebno, već može učiniti više štete nego koristi

ispiranje rodnice-ispiranje vagine

Douche je izraz koji dolazi iz francuskog jezika i znači „pranje“ ili „namakanje“, a ako ste ga imali priliku čuti, odnosi se na praksu ispiranja rodnice vodom ili nekom drugom tekućinom. Vaginalni „tuševi“ su se po prvi puta počeli komercijalno proizvoditi 1800-ih, ali ispiranje se je prakticiralo i puno prije toga, ispričala je dr. Fatima Daoud Yilmaz, ginekologinja u Stony Brook Medicineu u New Yorku za portal Everyday Health.

Otopina za ispiranje rodnice može se nabaviti u nekim ljekarnama, a obično je to mješavina vode i octa, sode bikarbone ili joda. Ispiranje se izvodi ubrizgavanjem otopine u vaginu kroz cjevčicu ili mlaznicu bočice, a vodena mješavina potom izlazi natrag kroz vaginu.

Suhoća rodnice moguća je i prije menopauze

Zašto je ispiranje rodnice štetno

No, je li ispiranje doista korisno za neke žene u određenim situacijama? Ne, nikako, smatra dr. Yilmaz. „Ispiranje rodnice nije potrebno nijednoj ženi. Za ispiranje nema nikakvog medicinskog razloga“, kaže ona. Ispiranje čini vaginu ranjivom na patogene bakterije, viruse i gljivice. Ispiranje ne samo da je nepotrebno, već može učiniti više štete nego koristi.

Vagina je organ koji se sam čisti. Vrat maternice i stijenke vagine stvaraju malu količinu sluzi koja odnosi menstrualnu krv, stare stanice i druge tvari iz vagine. „Ti slojevi stanica neprestano se ljušte, a kada se to dogodi, sa sobom odnose i bakterije i viruse“, objašnjava Yilmaz.

Ispiranje također može poremetiti antitijela koja proizvode antimikrobne proteine, koji se nalaze u vanjskom sloju stanica koje oblažu zdravu vaginu. Poremećaj ovog obrambenog sloja vagine može dovesti do predispozicije za infekciju, uključujući bakterijsku vaginozu, gljivice i spolno prenosive infekcije.

Ispiranjem možete i „gurnuti“ patogene mikroorganizme prema gore, odnosno prema grliću maternice, maternici i jajovodima. „To može dovesti do stanja koje se naziva upalna bolest zdjelice”, upozorava dr. Yilmaz. Ovo stanje može uzrokovati ožiljke u jajovodima te dovesti do neplodnosti ili izvanmaternične trudnoće. U nekim slučajevima, kao rezultat upalne bolesti zdjelice, može nastati apsces u reproduktivnom traktu te potencijalno, ako se ne liječi, uzrokovati po život opasnu infekciju, navodi se na stranicama Mayo klinike.

Ispiranje također može povećati i rizik od razvoja infekcije mokraćnog sustava.

Najčešći mitovi o ispiranju rodnice

Pa zašto se neke žene i dalje odlučuju na ispiranje rodnice? Stručnjaci kažu da je to možda zbog nekoliko uvriježenih mitova o ispiranju.

Mit #1 Ispiranje je higijenski dio normalnog procesa čišćenja žene. Opet – ne, nije. Vagina je stvorena da se sama čisti, kaže Yilmaz. Ispiranje će isprati menstrualnu krv i druge tvari, ali također mijenja pH vagine, čineći je osjetljivom na infekcije.

Mit #2 Ispiranjem se uklanja neugodan miris vagine. Sve vagine stvaraju iscjedak te imaju blagi miris koji može varirati tijekom mjeseca. To je normalno i prirodno, kaže Daoud Yilmaz. „Vulva i vagina ne bi smjele mirisati na vaniliju ili na što god vam kažu da bi trebale mirisati“, kaže ona.

Neobičan vaginalni miris mogao bi biti znak bakterijske infekcije, infekcije mjehura ili spolno prenosive infekcije. Ako mislite da nešto nije u redu, umjesto da to „maskirate“ ispiranjem ili dezodoransima, potražite liječničku pomoć kako biste provjerili zdravlje.

Mit #3 Ispiranje može spriječiti trudnoću ili spolno prenosive bolesti. Ispiranje nakon spolnog odnosa ne ispire sjeme iz vagine, niti sprječava trudnoću. Međutim, prema Uredu za žensko zdravlje (OWH), ispiranje je povezano s neplodnošću i većim rizikom od izvanmaternične trudnoće.

Izvanmaternična trudnoća nastaje kada se fetus počne razvijati bilo gdje izvan maternice, često u jajovodu. Ovo je ozbiljno stanje koje može biti opasno po život. Ispiranje tijekom trudnoće također može povećati rizik prijevremenog porođaja.

Ispiranje ne sprječava ni spolno prenosive infekcije. Zapravo, prema OWH, može još i povećati rizik obolijevanja, uključujući HIV.

Mit #4 Ispiranje može pomoći u liječenju bakterijske infekcije. Kao što je ranije rečeno, ispiranje može proširiti vaginalne infekcije dalje u vašu zdjelicu. Također, može otežati vašem liječniku dijagnosticiranje i liječenje infekcije, budući da ispiranje remeti normalno vaginalno okruženje.

„Često temeljna medicinska stanja i izbor stila života također mogu dovesti do tegoba kao što su bakterijska vaginoza i gljivične infekcije“, kaže Daoud Yilmaz. Uz ispiranje, to može uključivati loše kontrolirani dijabetes, nedavno korištenje antibiotika, svakodnevno korištenje uložaka, korištenje spermicida i nošenje tijesnog sintetičkog donjeg rublja. Time se može stvoriti okruženje koje patogeni mikroorganizmi vole, kaže ona.

Ljeti caruju mokraćne infekcije poput cistitisa te raste rizik od spolno prenosivih bolesti

Zašto je intimno zdravlje žene najviše ugroženo ljeti?

Promjena okoline, ustaljenog načina ponašanja, pad imuniteta i veća prisutnost bakterija mogu dovesti do neugodnih, pa i opasnih mokraćno-spolnih...

SAZNAJTE VIŠE

„Zbog toga se uvijek preporučuje savjetovanje s liječnikom kako biste došli do uzroka problema te izradili plan liječenja koji je prilagođen vama“, napominje dr. Yilmaz.

Kako čistiti vaginu?

Žene nikada ne bi trebale pokušavati očistiti svoje vagine, kaže Daoud Yilmaz. „Ako žena osjeća da nešto nije u redu, kao što je neobičan miris, novi iscjedak, bol, abnormalno krvarenje ili svrbež, trebala bi potražiti liječničku pomoć“.

Za čišćenje vulve (vanjskog dijela ženskih genitalija), dr. Yilmaz preporučuje korištenje samo mlake vode. Postoje trenuci kada je potrebno više od vode, kao što je to tijekom menstruacije, nakon vježbanja ili snošaja. U tim je slučajevima sigurno koristiti nježan, neobojen običan sapun bez ikakvih mirisa, iako i to može biti preagresivno za žene s osjetljivom kožom.

Korišten izvor: EverydayHealth.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button