Dječje zdravlje - 28. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - doc.dr.sc. Milivoj Jovančević

Oprezno s upalama mokraćnih organa kod djece

Upale mokraćnih kanala kod djece vrlo često se događaju ljeti i tijekom bolesti koje vode do gubitka tekućine. Kod svake sumnje na upalu treba se javiti liječniku

Bubrezi djece često su ljeti na udaru, upala mokraćnih kanala kod djece

Normalna mokraća ne sadrži bakterije. One ponekad mogu prodrijeti u mokraćnu cijev izvana, s kože oko čmara i spolovila. Ako bakterija i prodre u mokraćni sustav, ulaskom izvana kroz mokraćnu cijev ili putem krvi, zdravi je mokraćni organi unište.

No, postoje stanja u kojima takva, zalutala bakterija, dobije priliku preživjeti i razmnožavati se.

U više od 80% dokazanih upala mokraćnih organa djece izolirani uzročnik je Escherichia coli

Mogući uzroci

Djeca koja dugo zadržavaju mokraću (odgađaju mokrenje) imaju veće izglede oboljeti od upale mokraćnih kanala. Redovito mokrenje “ispire” bakterije i pomaže održati mokraćne puteve sterilnima. Dulje zadržavanje mokraće omogućava razmnožavanje bakterija i nastanak bolesti. Osim toga, dugo zadržavanje mokraće i dugo trajanje kontrakcije (grča) mišića koji otpušta urin otežava njegovo potpuno opuštanje tijekom mokrenja pa se mjehur ponekad ne isprazni u cijelosti. Ovakvo stanje može pogodovati nastanku infekcije. 

Vrlo se često upale javljaju ljeti, kada organizam zbog vrućine “čuva” vodu, pri čemu se stvara manje mokraće – ona postaje gusta i tamna, a mokrenje rjeđe. Sličan se problem javlja i tijekom bolesti praćenih vrućicom, proljevom ili povraćanjem – organizmu nedostaje tekućine i stvara se manje mokraće, a bakterije, ako se u njemu nađu, imaju vremena razmnožiti se i izazvati upalu. Tipično se tada susreće dijete koje je nekoliko dana nakon ozdravljenja od npr. virusne bolesti ponovno dobilo vrućicu bez drugih znakova bolesti. U ovoj situaciji razvoju bakterija, osim rjeđeg mokrenja, vjerojatno pogoduje i slabljenje imunosti. 

Relativno rjeđe mogu postojati prirođene zapreke protjecanju mokraće – sužen izlazni dio nakapnice bubrega ili početnog dijela mokraćne cijevi. Tada se mokraća produljeno zadržava iznad suženja i nema normalnog ispiranja mokraćnog sustava. Ponekad je prisutan prirođeni poremećaj pražnjenja mjehura (neurogeni mjehur). 

Refluks mokraće 

Svako zadržavanje mokraće ili povrat prema bubregu znatno povećava izglede za pojavu upale. Najčešće je riječ o povratu mokraće iz mjehura prema mokraćovodima – kada se mjehur napuni ili pri mokrenju, kada se uslijed kontrakcije mišića mjehura tlak u njemu poveća. Tada govorimo o refluksu mokraće iz mjehura u mokraćovode. Većinom je riječ o blagim stupnjevima refluksa pri čemu manja količina mokraće bježi prema bubrezima, no ponekad je riječ o velikoj količini koja znatno proširuje mokraćovode i nakapnicu bubrega. Blaži stupnjevi refluksa nestaju spontano, a teži se moraju liječiti kirurški. 

Iznimno je važno spriječiti ponovnu pojavu upale mokraćnih organa jer može trajno oštetiti bubrežno tkivo – u njemu se stvaraju ožiljci. Ranije dijagnosticiran refluks ima veće izglede spontanog nestanka i veću mogućnost sprečavanja ožiljčenja bubrega. U više od 80% dokazanih upala mokraćnih organa djece izolirani uzročnik je Escherichia coli. Postoji i određena sklonost sluznice mokraćnih kanala infekcijama tom bakterijom uvjetovana nasljeđem. Naime, određeni tip građe sluznice omogućava lakši uhvat i umnažanje E. coli. 

Koji su znaci upale? 

Kod dojenčadi – U prvim mjesecima života znaci vrlo teških infekcija mokraćnih organa u pravilu su oskudni. U najranijoj dobi otpornost prema infekcijama je vrlo slaba, imunološki sustav nije dovoljno sazrio da bi se branio pokretanjem upalnih procesa. Stoga često nema povišene temperature, znakova poremećaja u mokrenju (pečenje) niti bolova. Jedini simptomi mogu biti:

 • lošije opće stanje,
 • zastoj u prirastu tjelesne težine,
 • nemir,
 • gubitak teka,
 • povraćanje,
 • proljevaste stolice ili
 • produljena novorođenačka žutica

Zbog navedenih obilježja imunološkog sustava, bakterije se relativno neometano i brzo razmnožavaju i šire – prvo duž sustava mokraćnih organa, a potom mogu prodrijeti i u krv te se proširiti po cijelom tijelu. Da bi se izbjeglo ovo po život opasno događanje, potrebno je što prije otkriti upalu i početi liječenje. 

>>Proljevi uzrokovani rotavirusom česti su kod male djece, posebice ljeti. Važno je reagirati već na prve znakove crijevne viroze.<<

Starija djeca – U starije se djece javljaju:

 • vrućica,
 • učestalo mokrenje manjih količina mokraće,
 • stalni osjećaj punoće mjehura uz nagon na mokrenje,
 • pečenje pri mokrenju i
 • bol u predjelu bubrega.
 • ponekad se bubrežni bolovi mogu javiti i sprijeda, u žličici, ili se mogu sijevati straga prema ramenu
 • visoka vrućica i tresavica znaci su mogućeg prodora bakterija iz mokraćnih organa u krv i zahtijevaju brzo počinjanje liječenja
 • kada je riječ samo o upali mokraćnog mjehura, nema vrućice i bolova u predjelu bubrega (koji su znaci da se upala proširila na bubrege)
 • nerijetko, za vrijeme upale mokraćnih organa urin je zamućen i neugodnog mirisa. 

Kod svake sumnje na upalu treba se javiti liječniku jer se tek laboratorijskim pretragama može utvrditi postoji li upala i kojeg je intenziteta. Najčešće se obavlja pregled urina na upalne stanice (leukocite) i krv (eritrocite) te na bakterije (urinokultura i antibiogram). Kod mlađe djece i izraženijih znakova upale, kao što su vrućica i bolovi, trebat će napraviti i krvne pretrage.

Liječenje

U slučaju dokazane upale mokraćnih organa, odmah se počinje liječenje antibioticima, u pravilu ne čekajući nalaze urinokulture. Iznimno je važno informirati se kako ispravno prikupiti mokraću za pretrage, provoditi liječenje i na koje simptome pogoršanja reagirati. Nakon izlječenja slijede periodične kontrole urina i urinokulture da bi se rano uočili simptomi ponovne upale. S obzirom na visoku učestalost prirođenih anomalija mokraćnog sustava, trebat će obaviti još neke pretrage kojima bi se one isključile – najčešće ultrazvučnu pretragu bubrega, rendgensko snimanje mokraćnog mjehura (mikcijska cistoureterografija) i scintigrafiju bubrega. U slučaju prirođenih anomalija mokraćnog sustava ili ponavljanja upala, liječnik će najčešće preporučiti uzimanje manje doze lijeka navečer radi sprečavanja ponovne upale. Noću se, naime, izlučuje manje mokraće i relativno se dulje zadržava u mjehuru, što pogoduje nastanku upale. 

Osim redovitih kontrola, potrebno je načiniti pregled urina i urinokulturu ako dijete pokazuje neki od simptoma ponovne upale, kao što su vrućica bez drugih znakova bolesti (prehlade) ili samo neugodan miris urina. Tako će se spriječiti pojava opsežnih infekcija koje zahvaćaju bubreg i ostavljaju trajno oštećenje (ožiljke). Blaži stupnjevi refluksa nakon godinu-dvije ovakve zaštite spontano nestaju i ako su izbjegnute teže upale, nema trajnih posljedica – dijete neometano raste i razvija se. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button