Dječje zdravlje - 28. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kako reagirati kada dijete dobije rotavirus?

Prvi znaci infekcije javljaju se od 12 sati do četiri dana nakon kontakta s virusom, a za ublažavanje tegoba preporučuje se uzimanje rehidracijskih soli i probiotika

Rotavirus je čest krivac za proljev i povraćanje kod djece

Akutni, odnosno iznenadni proljev definiran je kao smanjena gustoća stolice (meka ili tekuća stolica) i/ili povećani broj pražnjenja crijeva (tri i više puta u 24 sata). Najčešći uzročnici akutnog proljeva kod djece su virusi, a među ostalim, i rotavirus.

Rotavirusom se do navršene pete godine zarazi čak 95 % djece. Zbog velike zaraznosti i jednostavnog širenja rotavirus je čest uzročnik epidemija proljeva u vrtićima, domovima umirovljenika i bolnicama te općenito u zatvorenim prostorima u kojima se zadržava velik broj ljudi. Infekcija rotavirusom vrlo brzo se širi, zato je velika vjerojatnost da će oboljeti cijela obitelj.

Rotavirusne infekcije javljaju se tijekom cijele godine, a najviše od studenog do svibnja

Rotavirus se može širiti: zrakom (prilikom povraćanja, kihanja i izdisanja), dodirivanjem zaraženih površina (igračaka, posteljine, kvaka, ručnika…) te hranjenjem zaraženom hranom i pićem (ako se koristi isti pribor za jelo ili isti tanjur). Rotavirusne infekcije javljaju se tijekom cijele godine, a najviše od studenog do svibnja. Možemo se zaraziti više puta. Prvi znaci infekcije javljaju se od 12 sati do 4 dana nakon kontakta s virusom. Bolest najčešće započinje povraćanjem, bolovima u trbuhu, može biti prisutna povišena tjelesna temperatura, a rjeđe i znaci prehlade. Slijedi proljev koji je glavni znak bolesti, a ponekad dijete i povraća.

Oprez zbog dehidracije!

Povraćanje i proljev mogu izazvati opasan gubitak tekućine i elektrolita, odnosno dehidraciju, koja se očituje kao:

 • povećana žeđ,
 • suhe i ispucane usne,
 • udubljene oči
 • blijeda i hladna koža
 • dijete obično manje mokri, mokraća je tamnije boje i može imati neugodan miris

Što učiniti kod proljeva?

 • nadoknađivanje tekućine prva je i najvažnija mjera kod proljeva i povraćanja. Dijete treba piti punotekućine. Preporučuje se piti više puta po manju količinu neke tekućine, a najbolji su umjereno zaslađen čaj, razrijeđen sok i rehidracijska otopina.
 • dodavanje rehidracijske otopine na ovaj način se, osim tekućine, u tijelo unose i elektroliti. Rehidracijska otopina sprečava dehidraciju, ali ne utječe na smanjenje proljeva. Za savjet upitajte pedijatra ili farmaceuta u ljekarni.
 • bez posebne dijete ako dijete ima proljev, nije potrebna nikakva posebna dijeta. Dijete mora što više piti i barem 6 sati od početka rehidracije treba jesti. Ako dijete još dojite, činite to što češće, onoliko puta koliko dijete poželi. To vrijedi i za djecu koja piju adaptirano mlijeko. I kod većeg djeteta preporučuje se brzo uvođenje normalne, uravnotežene prehrane bez dijetnih ograničenja. Ako dijete dugo odbija hranu, a osobito ako odbija tekućinu i ako primijetite prve znakove dehidracije, treba potražiti liječničku pomoć.
 • probiotici – kad se pojavi proljev, preporučuje se što prije uzeti probiotike. Treba odabrati dokazano učinkovite probiotike (Lactobacillus rhamnosus GG) i u dovoljnoj količini.
  Probiotici su živi mikroorganizmi koji učinkovito pomažu u ublažavanju akutnog proljeva. Istraživanja su dokazala da skraćuju trajanje proljeva i smanjuju broj pražnjenja crijeva s tekućom stolicom, osobito proljeva u djece, te da preveniraju nastanak proljeva prilikom primjene antibiotika.

>>Rotavirus oštećuje crijevne resice i najčešći je uzročnik proljeva kod djece u dobi od šest mjeseci do dvije godine. Može ga pratiti povišena temperatura, bol u trbuhu te povraćanje i dehidracija.<<

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Opća je preporuka da dijete s proljevom odvedemo liječniku ako se proljev ne poboljša za 2 – 3 dana, odnosno ako primijetimo prve znakove dehidracije. Uzmite u obzir i djetetovu dob: što je dijete mlađe, preporučuje se raniji odlazak liječniku. Za djecu je infekcija rotavirusom opasnija, osobito kad se dijete prvi put inficira rotavirusom. Rotavirusne infekcije mogu se spriječiti preventivnim cijepljenjem. Za savjet upitajte pedijatra.

Dobro je znati…

Rotavirus je na sobnoj temperaturi stabilan pa se na dječjim igračkama, stolcima i stolovima može zadržati i nekoliko mjeseci. Zato se preporučuje dezinficiranje tih površina. I nakon preboljele infekcije uzročnici se u stolici izlučuju još dugo vremena.

Za sprečavanje širenja infekcije uzrokovane rotavirusom:

 • izuzetno je važno redovito i temeljito pranje ruku
 • ruke dezinficirajte nekoliko puta na dan
 • ako dijete povraća, sve predmete po kojima je povratilo treba temeljito očistiti, prokuhati ili baciti u smeće
 • rabljene pelene treba što prije ukloniti iz stana, a prljavo rublje i posteljinu treba što prije oprati na visokoj temperaturi
 • preporučuje se i čišćenje površina u prostorijama, igračaka i predmeta koje dijete dira
 • djeca s probavnim tegobama moraju ostati kod kuće još barem dan ili dva nakon prekida tegoba

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button