Dječje zdravlje - 29. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Trbušne viroze u pohodu na vrtiće i škole – pomozite mališanima u bržem oporavku

Tijekom godine djeca često obolijevaju od infekcija probavnog sustava praćenih neugodnim simptomima zbog kojih često gube puno tekućine i minerala pa je potreban oprez

Rotavirus izaziva probleme koje nazivamo trbušna viroza

Infekcija probavnog sustava u dječjoj dobi česta je bolest koja se očituje povišenom temperaturom, proljevom, povraćanjem i bolovima u trbuhu. Uzročnici su različiti virusi, bakterije i paraziti. U djece je ipak najčešće riječ o virusnoj infekciji uzrokovanoj rota ili adenovirusima.

Od bakterijskih uzročnika značajnije su salmonele, šigele i kampilobakter. Crijevne infekcije u dječjoj dobi imaju obično samoizlječiv tijek. Nakon dan-dva prestaje povraćanje, a nakon dva do pet dana postupno dolazi do pada temperature i smanjivanja broja stolica te njezina formiranja (zgušnjavanja). Za potpunu normalizaciju stolice potrebno je tjedan do dva.

Kod kuće se mogu liječiti djeca koja nisu dehidrirana ili ona koja su blago do umjereno dehidrirana. Kada dijete nije teže dehidrirano i ima blagi proljev, tekućina se daje na usta

Opasnost od dehidracije

Zbog učestalih vodenastih stolica i povraćanja te povišene temperature i znojenja, tijekom ove bolesti može doći do gubitka tekućine iz organizma (dehidracija) ili gubitka minerala. Takvi su poremećaji češći ako su djeca mlađa od tri godine te ako je bolest teža. Pouzdani pokazatelji značajnijeg manjka tekućine (dehidracije) se najprije mogu zamijetiti znacima suhoće usta, obloženošću i manje vlažnim jezikom. Ako jezik postane potpuno suh, treba odmah zatražiti liječničku pomoć. U takvim je slučajevima katkad neophodno smjestiti dijete u bolnicu radi nadoknade tekućine i elektrolita infuzijama te nadzora nad djetetom. 

Pravila liječenja

U liječenju malih  bolesnika, bez obzira na to provodi li se kod kuće ili u bolnici, potrebno je nadoknaditi tekućinu i soli davanjem oralne rehidracijske otopine (ORS) te osigurati primjerenu prehranu. Davanje lijekova (antibiotika) najčešće nije potrebno. Treba voditi brigu o temperaturi djeteta i snižavati je ako je povišena, i to uobičajenim mjerama. 

Nadoknada tekućine i soli

Nadoknada tekućine može se provoditi na usta ili infuzijom. Preporučuje se nadoknada tekućine na usta uvijek kad je to moguće, a koriste se već pripremljene otopine koje sadrže minerale i glukozu, npr. Rehidromix, Humana elektrolit (prodaju se u obliku praška koji se otapa u vodi) ili ORS 200 – gdje su potrebni elementi već otopljeni u soku od mrkve. Nadoknadu otopinom ORS treba početi i prije pojave znakova dehidracije.

Rehidracijske otopine  je potrebno nastaviti davati sve do prestanka proljeva, čime se ubrzava oporavak sluznice crijeva i skraćuje trajanje proljeva

Kod kuće se mogu liječiti djeca koja nisu dehidrirana ili ona koja su blago do umjereno dehidrirana. Kada dijete nije teže dehidrirano i ima blagi proljev, tekućina se daje na usta. Nadoknađuje se tekućina izgubljena svakom stolicom u količini 10 ml/kg, odnosno mase za svaku stolicu. Ako proljev dalje ostane blag, može se nastaviti s normalnom prehranom primjerenoj dobi djeteta. Rehidracijske otopine  je potrebno nastaviti davati sve do prestanka proljeva, čime se ubrzava oporavak sluznice crijeva i skraćuje trajanje proljeva! 

U slučajevima dehidracije izgubljena tekućina se daje na usta u količini 50-100 ml/kg tjelesne mase, uz nadoknadu daljnjih gubitaka stolicom i povraćanjem tijekom prva četiri sata. Za svaku daljnju stolicu doda se tekućina u količini od 10 ml/kg, odnosno mase. Djetetu treba dati onoliko tekućine koliko želi i nastaviti s davanjem oralne rehidracijske otopine (ORS) prema uputama liječnika dok proljev ne prestane.

>>Akutni, odnosno iznenadni proljev definiran je kao smanjena gustoća stolice (meka ili tekuća stolica) i/ili povećani broj pražnjenja crijeva (tri i više puta u 24 sata). Najčešći uzročnici akutnog proljeva kod djece su virusi, a među ostalim, i rotavirus.<<

Odgovarajuća prehrana

Potrebno je davati djetetu dovoljno hrane kako bi se spriječila pothranjenost i dehidracija. Odabir hrane ovisi o njegovu uzrastu, o tome koju hranu više voli i o navikama u prehrani prije oboljenja.

Dojenčad treba nastaviti davati majčino mlijeko, a podoji trebaju biti češći (podoji se skraćuju samo kod djece koja povraćaju).

Djeca starija od šest mjeseci – uz mlijeko se mogu dati žitarice, povrće, meso, riba, hrana koja sadrži kalij (banane, rajčica, sokovi od svježeg voća). Hrana treba biti dobro skuhana, ispasirana, samljevena, svakom obroku se može dodati 5-10 ml biljnog ulja, dati djetetu hrane koliko želi i ponuditi mu je najmanje svaka 3-4 sata. Ne preporučuje se davanje masne i pržene hrane te slatkih napitaka i hrane (sokovi, med i sl.). Kada se proljev zaustavi, potrebno je davati minimalno jedan obrok dnevno više od uobičajenog, svakog dana tijekom dva tjedna. 

Primjena probiotika (“dobrih bakterija”) se preporučuje jer skraćuje trajanje proljeva u prosjeku za jedan dan. Probiotici su naročito korisni kod proljeva uzrokovanih antibioticima. 

Primjena probiotika (“dobrih bakterija“) se preporučuje jer skraćuje trajanje proljeva u prosjeku za jedan dan

Kada potražiti pomoć?

Nazovite stanicu za hitnu medicinsku pomoć neodgodivo ako dijete leži nepomično ili je preslabo da bi stajalo.

Nazovite svog liječnika neodgodivo ako:

 • vaše dijete izgleda teško bolesno
 • ima izražene znake dehidracije (npr. ne mokri više od 8 sati, nema suza dok plače i ima vrlo suha usta)
 • ima krv u stolici
 • ima vrućicu iznad 40°C
 • je mlađe od 12 tjedana i ima vrućicu iznad 38°C rektalno
 • ima bolove u trbuhu duže od 2 sata
 • povrati više od 3 puta
 • je dijete mlađe od mjesec dana i ima više od 3 obilne proljevaste stolice
 • je dijete imalo više od 8 stolica u proteklih 8 sati
 • ima jak proljev koji bi mogao biti uzrokovan uzimanjem lijekova (npr. antibiotika)

Nazovite svog liječnika u radno vrijeme (unutar 24 sata):

 • ako smatrate da dijete treba liječnički pregled
 • ako se u stolici nalaze sluz i gnoj duže od 2 dana
 • ako dijete, koje je već naučilo kontrolirati stolicu, više od triput je nekontrolirano ispusti
 • ako vrućica traje duže od 3 dana
 • ako postoji blizak kontakt s osobom koja ima bakterijski proljev

Nazovite svog liječnika u radno vrijeme:

 • ako imate drugih pitanja
 • ako proljev traje duže od 2 tjedna ili se učestalo javlja

Liječenje i roditeljska njega kod kuće bez konzultacije s liječnikom:

 • ako je riječ o blagom proljevu, vjerojatno virusnom gastroenteritisu, i ne smatrate da je potreban liječnički pregled.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button