Žensko zdravlje - 3. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez Pavliško

Smanjite pritisak na mjehur topljenjem viška kilograma

Iako sklonost inkontinenciji raste s godinama, nerijetko kapljice "bježe" i kod mlađih žena, posebice nakon porođaja i zbog povećane tjelesne težine

Pojava inkontinencije i pretilosti

Postoji niz studija provedenih na velikom broju ispitanika koje su dokazale da povećani BMI iznad 30 dovodi do češće pojave inkontinencije.

Inkontinencija je tema o kojoj se nerado govori, posebice žene, a ni o pretilosti nećemo tako lako otvoriti dušu. Oba problema predstavljaju prilično opterećenje za našu psihu, stres je to koji se podnosi teže nego što ćemo naglas priznati.

„Kilice viška“ simpatično ubacujemo u razgovore uz umjerenu dozu šale na vlastiti račun, a „par kapljica“ koje nam pobjegnu sigurno nećemo spomenuti, osim možda jako bliskoj prijateljici. Moguće je čak da se u tom slučaju kava neće ni dogoditi jer nije rijedak slučaj da se žene zbog inkontinencije zatvaraju u kuću, povlače se iz društva te nerado traže pomoć čak i liječnika. Pa kad se tome doda ukupan izgled kojim nisu zadovoljne, već imaju priličan problem.

Dakle, krenimo iz početka. Inkontinencija je nemogućnost kontroliranja mokrenja, a obuhvaća smetnje od podobnog „bježanja“ mokraće do kompletne nemogućnosti njezina zadržavanja. Može se javiti u svim dobnim skupinama, ali češća je u srednjoj i starijoj životnoj dobi.

Osim toga, češća je kod žena nego kod muškaraca. Uz vrlo ozbiljne uzroke inkontinencije kao što su ozljede kralješnične moždine, bolesti živčanog sustava i tumora, postoje i drugi, manji uzroci kao što su infekcija mokraćnih putova, smanjena pokretljivost, psihički poremećaji i tegobe te neki lijekovi.

Kod žena su najčešći uzroci slabost zdjelične muskulature zbog višestrukih porođaja, slabost sfinktera nakon vaginalnih kirurških zahvata te prolaps zdjelice. Vrlo rijetko govorimo i o debljini kao uzroku inkontinencije kod mlađih žena, a višak kilograma uzrokuje i niz drugih problema kao što su mogućnost nastanka šećerne bolesti, povišenog tlaka te bolesti zglobova.

>>Tri važne vježbe kojima ćete dosadnu inkontinenciju staviti pod kontrolu<<

Tko je izložen riziku

Postoji niz studija provedenih na velikom broju ispitanika koje su dokazale da povećani BMI iznad 30 dovodi do češće pojave inkontinencije. Smanjivanjem tjelesne težine dolazi do poboljšanja simptoma u 50% slučajeva.

Do inkontinencije u tom slučaju dolazi zbog pritiska masnog tkiva na mokraćni mjehur i uretru. Taj pritisak dovodi i do razvlačenja mišićnog zida zdjelice te oštećenja živaca dna zdjelice. Nije svaki tip debljine u podjednakoj mjeri zaslužan za inkontinenciju – dokazano je da su osobe koje imaju povećani obujam struka izložene mnogo većem riziku od ostalih.

Uz sve to, i u menopauzi raste rizik od „bježanja“ mokraće, a češće će se javiti kod osoba koje su u obitelji imale slučajeve inkontinencije, pušača te onih koji se nedovoljno kreću. Sve su studije pokazale da promjenom životnih navika, smanjenjem tjelesne težine i vježbama poboljšavamo simptome inkontinencije, a svakako se ne smije zaboraviti pozitivan učinak Kegelovih vježbi.

Da bi se utvrdio uzrok “bježanja” urina, potreban je liječnički pregled, ženama je uglavnom dostatan pregled ginekologa. Muškarci će se javiti urologu, a ponekad mu se upućuju i žene.

Vrste inkontinencije

Postoji nekoliko vrsta inkontinencije pa spomenimo stresnu, urgentnu, prelijevajuću (overflow) te neuropatsku inkontinenciju.

Stresna inkontinencija nastaje zbog slabljenja mišića dna zdjelice koji drže mjehur pa će se „dogoditi“ pri povećanju pritiska na mjehur, primjerice tijekom smijanja, kašljanja ili podizanja teških tereta. Nije riječ o obilnom izlijevanju, nego najčešće pobjegne nekoliko kapi.

Urgentna inkontinencija također je česta, a riječ je o iznenadnoj potrebi za mokrenjem koju je teško kontrolirati. Primjerice, kad čujete šum vode, teško ćete se suzdržati i ostati potpuno suhi. Nije uvijek poznat točan uzrok koji dovodi do preaktivnog mokraćnog mjehura, moguće je da mozak ne prima točne informacije o tome koliko je on doista pun.

Prelijevajuća će se inkontinencija češće javiti kod muškaraca s povećanom prostatom. Nastaje kod osoba s opstrukcijom vrata mokraćnog mjehura kod kojih mokraća kaplje iz prepunjenog mjehura. Uzroci kod žena mogu biti razni upalni procesi ili pak zapreke mokrenja kao što su spuštena maternica ili tumor.

Spomenimo i neuropatsku inkontinenciju koja nastaje kao posljedica oštećenja živčanog sustava. Kad postoji indikacija, osoba koja je inkontinentna može na račun HZZO-a dobiti uloške za inkontinenciju.

Mršavite zdravo

Dakle, pretilost može biti uzrok za pojavu inkontinencije, pa i kod mlađih žena, a stanje se može popraviti uspješnim mršavljenjem. No nipošto se ne odlučujte na divlje, brze, odnosno nezdrave dijete.

Kao što vam nije cilj kratkoročna pomoć s inkontinencijom, tako vam nije cilj ni izazvati jojo efekt, odnosno brzo vraćanje izgubljenih kilograma. Smanjivanje BMI-ja pozitivno će se odraziti na zdravlje cijelog organizma.

Zapamtite, cilj vam je dugoročna kontrola tjelesne težine, a ne tesanje linije za ljeto pa vraćanje kilaže (i inkontinencije) u zimskim mjesecima.

  • Ne gladujte! Uvedite pet manjih obroka tijekom cijelog dana. Povećajte unos povrća i voća, a svakako za doručak nastojte jesti namirnice s vlaknima (ječam, zobene pahuljice, sjemenke lana, jabuke i slično). Nemojte bježati od unosa tekućine. Opasna je predrasuda da će se inkontinencija drastično smanjiti ili nestati ako unos vode svedete na minimum. Prednost dajte kuhanim obrocima, a izbjegavajte pržena jela. Idealno bi bilo slijediti mediteransku prehranu. Slatkiše, grickalice i gazirana pića izbacite.
  • Uvedite fizičku aktivnost prije doručka. Idealno bi bilo, primjerice, na posao ići biciklom ili pješice pa u uredu doručkovati. Večera neka bude najkasnije dva sata prije odlaska na počinak. Nipošto ne smije biti teška, pretjerano kalorična, masna i teško probavljiva. Poželjno je prošetati po kvartu nakon večere.
  • Odaberite rekreativni sport prema svojim zdravstvenim mogućnostima. Pazite na to da popularno intenzivno trčanje u slučaju pretilosti, čak i kod mlađih žena, nije najbolji izbor zbog opterećenja zglobova koji već nose teret tijela. Počnite postupno pa pojačavajte intenzitet, a prema potrebi tražite savjet i mišljenje liječnika.
  • Mislite i na higijenu sna – za uspješno mršavljenje tijelu morate osigurati kvalitetan odmor. Na počinak nastojte odlaziti približno u isto vrijeme, i to ranije kako biste imali barem sedam ili osam sati sna.
  • Posvetite se i Kegelovim vježbama o kojima smo već ranije pisali.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button