promo signPROMO ČLANAK

Probava - 8. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Zdravo crijevo – centar zdravlja i snažnog imuniteta

Zdrav mikrobiom je temelj snažnog imuniteta! Jačajmo ga skupa

proimmun probiotik probava crijevo snazan imunitet zdravlje

Naše tijelo skriva mnoge tajne, no ono što će posve sigurno promijeniti vašu percepciju, sama je veličina organa. Znate li da u sebi imate organ veličine teniskog igrališta? Ne šalimo se! Kada bi se proširila, crijeva bi bila velika otprilike 400 do 500 m2.

Ublažavanje „trbušne glavobolje“: prehrana kod sindroma iritabilnog crijeva

Impresivna je činjenica kako se u crijevima nalazi čak 80% imunoloških stanica koje štite ljudski organizam, pa tako ovaj organ predstavlja visoko specijalizirani sustav obrane.

Složeni sustav obrane organizma

Prva razina je crijevna flora, slijedi crijevna sluznica, a zatim nastupa imunološki sustav. Ove tri razine crijevnog ekosistema funkcioniraju zajedno poput mrežnog sustava i na taj je način zdravo crijevo opremljeno učinkovitim zaštitnim mehanizmima.

U nama i na nama živi 100 milijuna bakterija, a najveći dio njih živi u našem crijevu. Bakterije mliječne kiseline, kao što su laktobacili, bifido-bakterije i enterokoki, smatraju se važnim predstavnicima crijevne flore – prvog zaštitnog sloja, koji se kroz život mijenja i ovisi o mnogim faktorima poput prehrane, stila života te aditiva ili lijekova koje unosimo u organizam.

Naša crijevna flora predstavlja barijeru mikroba. Prirodne bakterije formiraju „gusti travnjak“ i na taj način stvaraju učinkovit štit protiv štetnih uljeza. Osim podrške imunološkom sustavu, funkcija crijevne flore je i pomoć pri probavi, pa tako crijevne bakterije zbog mogućnosti regulacije korištenja energije iz hrane, mogu sudjelovati i u odlučivanju o našoj tjelesnoj težini.

Uz funkciju opskrbe sluznice crijeva, crijevna flora modulira lučenje hormona te stvara vitamine, a osim toga, crijevne bakterije mogu utjecati i na neurokemiju našeg mozga i tako pridonijeti našem psihičkom zdravlju.

Gdje i kako istražiti zdravlje vaših crijeva

Kako se provodi sve više istraživanja o mikrobiomu, povećavaju se i dokazi o utjecaju crijevne flore na naše zdravlje i patofiziologiju različitih bolesti poput bronhijalnih infekcija, kožnih bolesti, upala sinusa, upale genitalnog trakta…

Što je uzrok toj povezanosti? Smanjena raznolikost bakterija i disbalans naše crijevne flore povezani su s različitim bolestima, stoga je za naše zdravlje važno održavanje zdrave ravnoteže bakterija.

Ako biste se željeli kvalitetno uhvatili u koštac s nastalim izazovom i saznali da li vam je crijevna flora dovoljno raznolika, kakva vam je opskrba hranjivim tvarima, je li vam crijevna sluznica još uvijek intaktna i koji status ima vaš intestinalno-imunološki sustav, možete to učiniti laboratorijskom analizom u suradnji s GANZIMMUN Diagnostics AG, predstavništvo za Hrvatsku: Proimmun, Haulikova 1, Zagreb – koje će vam omogućiti personalizirani pristup terapijskim mjerama.

Cilj terapije je postići trajnu stabilizaciju crijevnog mikrobioma i svesti faktore rizika kao i potencijalnu disbiozu na najmanju moguću mjeru.

Što kažu stručnjaci?

Osim do sada navedenoga, najnovije objave i izjave stručnjaka u Hrvatskoj pokazuje da smo u koraku s svijetom.

NZJZ „Dr. Andrija Štampar“: Djelovanje probiotika na imunološki sustav i COVID-19

Današnja znanost i istraživanja dosegnula su visoku razinu razumijevanja povezanosti strukture i sastava mikrobiote crijeva ( crijevne mikrofore) i zdravlja ili bolesti……

Najnovija istraživanja ukazuju na povezanost crijevne mikroflore i određenih zdravstvenih stanja ….pa se tako u fokus istraživanja mikrobiote našla i COVID-19 infekcija. Kineska nacionalna zdravstvena komisija i nacionalna uprava tradicionalne kineske medicine predložile su korištenje probiotika kod bolesnika s teškom infekcijom, uzrokovanom virosom COVID-19, s obzirom da je kako su pokazale studije, njiih od 58 do 71% dobivalo antibiotike.“

Preporuka je uz svaki antibiotik uzimati probiotike, najmanje u trajanju antibiotske kure, u razmaku od 2 sata nakon uzimanja antibotika, da bi se raznolikost i potrebnost aktivnih i korisnih bakterija održala.

(objavljeno 20.05.2020 u Jutarnjem listu)

Prim. dr. med. Nives Pustišek: Probiotike treba staviti u smjernice za liječenje atopijskog dermatitisa

U slučajevima s atopijskim tendencijama, studije pokazuju da ojačavanjem mehaničke i imunološke crijevne obrane, također ojačavamo toleranciju imunološkog sustava, ali i obranu od infekcija.

Citirajmo prim.dr.med. Nives Pustišek koja je gostovala 21.05.2020. u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“:

„Ono što velik broj studija danas pokazuje, da učinak probiotika, odnosno jačanje crijevne flore, može poboljšati kožu. Studije su vrlo obećavajuće, čekamo velike metaanalize da bi službeno stavili probiotike u smjernice za liječenje atopijskog dermatitisa.“

S obzirom na činjenicu da se naše epitelne crijevne stanice obnavljaju svaka 3 dana, za proces nesmetane diobe i diferencijacije im je potrebno osigurati dovoljnu opskrbljenost primarnim mikronutrijentima poput cinka, vitamin A, vitamin B2 i B12, biotina i niacina.

Suživot s alergijskim rinitisom

Zahvaljujući danas poznatoj važnosti crijevne flore za fiziološki razvoj imunološkog sustava, u prevenciji kao i potpori liječenja kod alergijskog rinitisa, kliničke studije pokazuju značajno poboljšanje simptoma i kvalitete života uzimanjem probiotika.

Zbog svog specifičnog sastava, probiotici omogućuju ciljanu potporu mukozno-zaštitne barijere i imunološkog sustava.

probiotici prebiotici postbiotici probava

O probioticima i prebioticima već sve znamo. No što su postbiotici?

U našim crijevima živi oko 100 milijuna živih bakterija, dobrih i loših. Probiotici i prebiotici su dobro poznati saveznici,...

SAZNAJTE VIŠE

Često pitanje: Kako provjeriti kvalitetu probiotičkih proizvoda i aktivnost sadržanih bakterija unutar probiotika?

Odgovor je vrlo jednostavan: Napravite jogurt!

Samo aktivne i produktivne bakterije su u stanju s toliko malo bakterija na 1 l mlijeka napraviti zdravi probiotički jogurt.

Recept i detaljne informacije potražite na www.proimmun-plus.hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button