Alergije - 13. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ublažite alergijski rinitis i opušteno uživajte u ljepotama proljeća

Alergijski rinitis je bolest koja može ozbiljno narušiti kvalitetu života, no postoje načini da se ublaže neugodni simptomi

alergije

Unatoč raskoši koju nosi, proljeće, pa i rano ljeto mnogima predstavlja godišnje doba koje provode zatvoreni u svojim domovima i uredima izbjegavajući sveprisutnu pelud zbog simptoma koji nalikuju prehladi.

Curenje nosa ili pak njegova začepljenost, učestalo kihanje i kašljanje, crvene oči koje neugodno peckaju, nadraženo ždrijelo i grebanje u grlu, sve su to simptomi koji mogu govoriti u prilog alergijskog rinitisa. No drugima se ti simptomi javljaju i tijekom cijele godine, posebice zimi,  ovisno o izloženosti alergenima poput prašine, životinjskih dlaka, grinja…

U oba slučaja riječ je o alergijskom rinitisu koji kako vidimo može biti povremeni (sezonski) ili stalni (cjelogodišnji). Simptomi mogu izazivati nemir, smanjenje koncentracije i umor, a ako je riječ o teškim simptomima, tada mogu značajno narušiti kvalitetu života. Nije rijedak slučaj da se često javlja u kombinaciji s drugim bolestima dišnog sustava poput upala sinusa ili uha, a svakako treba spomenuti i astmu. Naime, oko 40% bolesnika s alergijskim rinitisom ima astmu, a čak 90% astmatičara ima alergijski rinitis. Štoviše, alergijski rinitis smatra se izravnim čimbenikom rizika za razvoj astme te ove dvije bolesti treba istodobno liječiti.

Lepeza mogućnosti liječenja

U liječenju alergijskog rinitisa ističu se alergen specifična imunoterapija (ASI) te mjere prevencije u koje se ponajprije ubraja izbjegavanje alergena. ASI nije novi pristup liječenju jer se primjenjuje već više od sto godina kod pacijenata s alergijskim bolestima. Temelji se na činjenici da će organizam razviti toleranciju na određeni alergen ako mu se redovito izlaže. Za razliku od simptomatske terapije, odnosno ublažavanja simptoma, ASI predstavlja optimalan oblik liječenja alergijskih bolesti, pa tako i alergijskog rinitisa jer djeluje izravno na nastanak bolesti, a rezultati su dugotrajni.

Medikamentozna terapija odnosi se na primjenu lijekova u obliku tableta, kapi ili sprejeva za nos. Gotovo svi pacijenti koji boluju od alergijskog rinitisa uvijek uz sebe imaju dekongestive u obliku kapi odnosno sprejeva za nos, no pritom treba paziti na mogući razvoj ovisnosti u slučaju da se one ne koriste prema uputama. Od drugih lijekova najčešće su propisivani antihistaminici, a kod težih oblika bolesti daju se i kortikosteroidi.

Medikamentozna terapija odnosi se na primjenu lijekova u obliku tableta, kapi ili sprejeva za nos

Važnost primjene antihistaminika

Antihistaminici su lijekovi koji se najviše koriste u prevenciji i ublažavanju simptoma alergije. Navedeno uključuje i ublažavanje svrbeža uslijed fotodermatoza ili uboda insekata kod kojih je u podlozi pojačano lučenje histamina, tvari koja se oslobađa u tijelu kod alergijske reakcije. Među antihistaminicima spomenimo loratadin koji će ublažiti simptome alergijskog rinitisa kao što su kihanje, curenje ili svrbež nosa, peckanje ili svrbež očiju i urtikarije, odnosno svrbež i crvenilo kože (npr. koprivnjača, kronična idiopatska urtikarija).

Loratadin je, stručno objašnjeno, triciklički antihistaminik sa selektivnim, perifernim učinkom na histaminske H1-receptore. A najvažnija je njegova učinkovitost: antihistaminski učinak je vidljiv unutar jednog do tri sata, najveći učinak nakon osam do 12 sati, a trajanje učinka je duže od 24 sata.

Direktno rješenje alergije

Toj skupini antihistaminika pripada i lijek koji se može kupiti bez recepta – FLONIDAN® direkt. Riječ je o raspadljivim tabletama za usta koje sadrže loratadin u dozi od 10 mg. Koristi se za sprječavanje reakcija preosjetljivosti, kao i za ublažavanje već prisutnih znakova peludne groznice, preosjetljivosti na prašinu te znakova kronične urtikarije nepoznatog uzroka, koja se manifestira kao svrbež i crvenilo na koži. Raspadljive tablete koriste se na način da se stavljaju na jezik te se pričeka dok se potpuno ne rastope, a mogu ih koristiti i djeca ako su starija od dvije godine i teža od 30 kg (jedna tableta dnevno).  Naravno, prije upotrebe uvijek treba pažljivo pročitati uputu o lijeku.

Kao što je spomenuto, u slučaju svake alergijske bolesti, pa tako i alergijskog rinitisa, svakako treba povesti računa o mjerama prevencije, odnosno izbjegavati alergen koliko je moguće. U slučaju sezonskog alergijskog rinitisa to će podrazumijevati izbjegavanje boravka na otvorenom, posebno u vrijeme kada su najveće koncentracije peludi u zraku, a kod alergijskog rinitisa izazvanog prašinom, grinjama i drugim alergenima u domu, važno je redovito čistiti prostor, prozračivati, ukloniti iz stanovanja tepihe, teške zavjese, pernate jastuke, odnosno sve na čemu se alergeni skupljaju.

Uz odgovarajuću prevenciju i liječenje simptome alergijskog rinitisa uspješno se može ublažiti, punim plućima uživati u proljeću te opušteno dočekati ljeto i godišnje odmore.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button