promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 19. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Oralna rehidracijska sol: Dobra pomoć kod proljeva

Ako patite od proljeva preporuča se korištenje oralnih rehidracijskih soli kako bi se u organizam ponovno unijela tekućina te elektroliti

RehidroPro rehidracijska sol

Proljev (ili dijareja) je definiran kao pojava tri ili više neformiranih i vodenastih stolica tijekom 24 sata. Neki od simptoma koji mogu biti vezani uz pojavu proljeva su mučnina, osjećaj napuhnutosti, grčevi u abdomenu, krv u stolici te visoka temperatura.

Mogući uzroci dijareje su razni. Počevši od infekcija virusima kao što su Norwalk virus, cytomegalovirus, virusni hepatitis te rotavirus pa do bakterijskih infekcija koju može uzrokovati primjerice Clostridium difficile. Infekcija se često širi preko kontaminirane hrane i pića ili od osobe do osobe kao posljedica loše higijene. Osim virusa, bakterija i parazita proljev mogu uzrokovati i neki lijekovi, poput antibiotika, koji uništavajući i dobre i loše bakterije dovode do narušene crijevne mikroflore. Intolerancija na laktozu i fruktozu ali i na umjetne zaslađivače (poput sorbitola i manitola) također može uzrokovati proljev.

Kako spriječiti proljev tijekom uzimanja antibiotika?

Dijetalna hrana – da ili ne?

Ukoliko vi ili netko od vaših bližnjih ima dijareju, velika je vjerojatnost da ćete čuti savjet da se u tom slučaju najbolje pridržavati dijetalne hrane poput tosta, voća i ostalih “laganih” namirnica. Međutim, dokazano je da takav restriktivni tip prehrane ne pridonosi smanjenju broja i učestalosti stolica te smanjenju ukupnog trajanja dijareje. Prema tome, najbolji režim prehrane koji možete imati u takvom stanju jest raznolika i uravnotežena prehrana, kako bi se organizam što prije oporavio.

Budući da se proljevom može izgubiti puno tekućine iz organizma, kao posljedica može doći do dehidracije. Dehidracija je stanje u kojem organizam nema dovoljno tekućine da bi obavljao svoje normalne fiziološke funkcije te je posebno opasna za djecu i starije osobe. Gubitkom vode neizbježno dolazi i do gubitka elektrolita, što također predstavlja problem za normalno funkcioniranje organizma.

Rotavirus izaziva probleme koje nazivamo trbušna viroza

Trbušne viroze u pohodu na vrtiće i škole – pomozite mališanima u bržem oporavku

Infekcija probavnog sustava u dječjoj dobi česta je bolest koja se očituje povišenom temperaturom, proljevom, povraćanjem i bolovima u...

SAZNAJTE VIŠE

Dehidracija – neugodna posljedica dijareje

Za osobe koje pate od proljeva, kao dio prehrane preporuča se korištenje oralnih rehidracijskih soli kako bi se u organizam ponovno unijela tekućina te elektroliti.

Oralna rehidracijska terapija (ORT) podrazumijeva korištenje vodene otopine soli i glukoze kako bi se u organizam na optimalan način unijela tekućina i elektroliti. Glukoza pospješuje absorpciju soli koja za sobom vuče vodu, te se na taj način tijelo rehidrira. Svjetska Zdravstvena Organizacija već dugi niz godina posvećuje veliku pažnju ovom vrlo čestom zdravstvenom problemu te preporučuje optimalnu formulaciju oralne rehidracijske soli.

Rehidropro

RehidroPro – pravo rješenje za rehidraciju

RehidroPro je oralna rehidracijska sol koja je formulirana po preporukama Svjetske Zdravstvene organizacije. Sadrži glukozu, natrijev klorid, natrijev citrat te kalijev klorid. U jednom pakiranju RehidroProa nalazi se sol za pripremu čak 4 litre otopine, što ga uz vrlo prihvatljivu cijenu, čini jedinstvenim proizvodom na tržištu.

RehidroPro možete nabaviti u svim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama u Hrvatskoj.

Proizvođač: KBI Pharmaceuticals, Berlin, Njemačka

Literatura:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diarrhoeal-disease

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/symptoms-causes/syc-20352241

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086

https://www.britannica.com/science/oral-rehydration-therapy

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button