Gripa i prehlada - 11. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Islandski lišaj i jaglac: snaga prirode u terapiji kašlja

Prirodna rješenja uvijek su dobar izbor u ublažavanju kašlja koji prati viroze, prehlade i gripe. Preparati od islandskog lišaja za suhi i od jaglaca za produktivni kašalj tradicionalni su proizvodi koji su svoju učinkovitost već dokazali, kako u narodnoj medicini, tako i u modernoj farmaceutici

Islandski lišaj i jaglac desetljećima smiruju kašalj

Kašalj je refleksni odgovor dišnog sustava na višak sluzi, strane čestice, iritanse i slično.Čest je simptom bakterijskih i virusnih infekcija respiratornog trakta.Također može biti i nuspojava korištenja nekih lijekova ili ukazuje na ozbiljnije bolesti. 

Svaki dulji i neuobičajeni kašalj razlog je za posjet liječniku

Kašalj, prema duljini trajanja, može biti akutni – odnosno onaj koji traje kraće od tri tjedna – i kronični, koji traje dulje od toga. Svaki dulji i neuobičajeni kašalj razlog je za posjet liječniku.

Dugotrajni i akutni kašalj

Dugotrajni kašlj ukazuje na kroničnu iritaciju dišnih putova, te je čest kod pušača. Također može biti povezan i s astmom, alergijama, gastrofagealnom refluksnom bolešću (GERB), uzimanjem nekih lijekova (ACE inhibitori) ili nekim drugim oboljenjima. Bitno je naglasiti da je kašalj simptom bolesti, a ne bolest te da bi došlo do oporavaka, potrebno je djelovati i na uzrok kašlja. S druge strane, akutni kašalj najčešće je uzrokovan infekcijama resipiratronog trakta, pogotovo u zimsko vrijeme. Najčešće su to upala grla, akutni bronhitis, bakterijski sinusitis, virusna angina… Respiratorne infekcije često liječimo kod kuće, a liječenje bi trebalo uključivati odmor, tople napitke, kupke za inhalaciju te lijekove za snižavanje temperature, kapi za nos te neki pripravak za grlobolju i kašalj. Kašalj koji je popratni simptom virusnih upala traje najčešće tjedan do deset dana te pomoć možemo potražiti u prirodnim preparatima.

Suhi i produktivan kašalj

Uvijek je korisno pitati ljekarnika za preporuku, a najčešće pitanje koje on pritom postavlja jest: je li kašalj suh ili produktivan? Bez obzira na to je li riječ o djetetu ili odrasloj osobi, bitno je znati primijetiti razliku između tih dviju vrsta kašlja.

Produktivni kašalj karakterizira iskašljavanje sluzi, a kod suhog kašlja podražaj na kašalj je čest i snažan, a nema sekreta koji se iskašljava. Suhi, nadražajni kašalj, kako i sam opis kaže, vrlo je neugodan, može poremetiti san i apetit te izazvati bolove u mišićima zbog naprezanja.

Kod učestalih, nekompliciranih respiratornih infekcija uzrokovanih virusima postoje obje vrste kašlja. Na početku kašalj je nadražajan, suh, a kako bolest odmiče, iziritirana sluznica počinje proizvoditi više sluzi pa suhi kašalj postaje produktivni. Sluz je često gusta i teško ju je iskašljati. Upravo zbog toga, produktivni kašalj tretira se ekspektoransima i mukoliticima, odnosno pripravcima koji razrjeđuju sluz i olakšavaju iskašljavanje. S druge strane, suhi kašalj tretiramo antitusicima.

Kod učestalih, nekompliciranih respiratornih infekcija uzrokovanih virusima postoje obje vrste kašlja

Islandski lišaj smiruje

Jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih prirodnih rješenja za suhi kašalj svakako jest islandski lišaj (Cetrariaislandica). Lišajevi su vrsta višestaničnih organizama koji predstavljaju simbiotski odnos između algi i gljiva. Tijelo se naziva talus, odnosno steljka, a lišajevi se, zbog svoje izuzetne prilagodljivosti surovim staništima nazivaju i pionirima vegetacije. Islandski lišaj, iako samo ime upućuje na Island, raste na planinskim staništima gotovo cijele sjeverne hemisfere. Suhi ekstrakt islandskog lišaja dobiva se iz cijelog talusa te u svom sastavu ima polisaharide – lihenin i izolihenin (oko 50 % udjela) – koji oblažu sluznicu, smanjuju kontakt nadražajnog sredstva sa sluznicom te na taj način smanjuju podražaj na kašalj. Aromatske i alifatskelišajne kiseline također su vrlo bitan sastojak ekstrakta islandskog lišaja. One su odgovorne za antibiotički i protuupalni učinak. Sastav talusa islandskog lišaja uključuje i provitamin A, vitamine B-kompleksa, pektin i jod. 

>>Čajevac je od davnina poznat kao ljekovita biljka s moćnim antivirusnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima. Njegove blagodati na ljudsko zdravlje potkrijepljene su i čvrstim znanstvenim dokazima.<<

Pripravci od islandskog lišaja smanjuju grlobolju, olakšavaju gutanje te ublažuju nadražajni kašalj i pomažu vratiti apetit. Islandski lišaj je prirodni izbor za pomoć kod suhog nadražajnog kašlja, blagih upala sluznice ždrijela te kod promuklosti. Siguran je za upotrebu kod male djece, već od navršene prve godine života, i ne ometa djelovanje lijekova. 

Jaglac pomaže u iskašljavanju

Kako je već napomenuto, produktivni kašalj praćen je izbacivanjem sluzi. Kod ove vrste kašlja potrebno je primijeniti sredstva koja će tu sluz razrijediti i olakšati izbacivanje. Ekspektoransima se nazivaju tvari koji djeluju na bronhijalnu sluz tako što smanjuju viskoznost te olakšavaju iskašljavanje. Prirodna alternativa lijekovima su ekspektoransi koje nalazimo u prirodi. Među njih se ubrajaju jaglac, timijan i anis. 

Svima poznati jaglac je biljka prepoznatljivih zlatnožutih latica i listova koji su sastavljeni u rozetu. Obitava u gorskim područjima Europe pa tako i u Hrvatskoj. Korijenje (Primulaeradix) se bere u ranu jesen, a cvjetovi (Primulaflos) zajedno s čaškama u proljeće za vrijeme cvatnje. Važno je ubrane dijelove što prije osušiti i adekvatno spremiti u tamne posude. Cvjetovi sadrže u značajnijim količinama flavonoide i eterična ulja koja djeluju smirujuće na dišni sustav, a saponina ima u vrlo malim količinama. Glavna komponenta koja djeluje kao ekspektorans su triterpenskisaponini koji su sadržani u korijenu. Osim saponina, korijen sadrži i estere fenilglikozida, primulaverin i primverin, koji su odgovorni za karakterističan miris eteričnog ulja i droge jaglaca. 

Djelovanje saponina iz jaglaca temelji se na površinskoj aktivnosti koja omogućuje širenje iz ždrijela na okolnu sluznicu dišnog sustava te tako lokalno djeluju na razrjeđivanje bronhalne sluzi. Stoga se pripravci jaglaca najviše koriste kod katara gornjih dišnih putova za olakšavanje iskašljavanja i razrjeđenje sekreta. Djelovanje saponina utječe i na pokretljivost cilijarnog epitela. To je epitel koji ima male resice koje olakšavaju izbacivanje sluzi iz dišnog sustava. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button