Gripa i prehlada - 7. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Doc. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., spec. pedijatar

Oprez! Gripa je kod djece teža nego kod odraslih

Osim što virus influence ili gripe može prouzročiti upalu pluća, mozga i srčanog mišića, nerijetko se komplicira bakterijskom superinfekcijom

Gripa kod djece

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije trudnice su u prvoj, najrizičnijoj skupini te se trebaju cijepiti tijekom drugog ili trećeg tromjesečja trudnoće.

Posljednjih nekoliko godina se u javnosti postupno mijenja stajalište da je gripa kod najmlađih bezazlena i ne previše teška bolest. Sve se više ističe važnost veće učestalosti gripe i popratnih komplikacija te potreba za pravodobnom aktivnom imunizacijom (cijepljenjem).

Poznato je da radi prevencije treba pokušati, ako je to moguće, izbjegavati okruženje u kojem boravi veći broj ljudi, posebno ako je riječ o djeci predškolskog uzrasta. Naime, oni nemaju razvijene higijenske navike pa curenje nosa, kihanje i kašljanje bez zaklanjanja usta rukom, guranje ruku u usta te diranje svega i svakoga oko sebe vrlo učinkovito širi različite uzročnike infekcije dišnih putova, pa tako i gripe. To je jedan od razloga zašto se u preporukama za cijepljenje populacija predškolske djece nalazi u prioritetnoj skupini.

Cijepljenje djece i trudnica protiv gripe

Drugi je razlog to što su u toj dobi znatno češće komplikacije gripe. Tako se prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na prvome mjestu preporučenih skupina za cijepljenje nalaze djeca u dobi do dvije godine (cijepiti se mogu od navršenih šest mjeseci), potom skupina u dobi između dvije i pet godina, pa djeca i odrasli s kroničnim bolestima, zaposleni u zdravstvu i školstvu te osobe koje često putuju.

Invazija virusa, naučite ih razlikovati: Što mi je? Prehlada ili gripa?

Nažalost, cjepivo protiv gripe ne pruža stopostotnu zaštitu – trovalentna cjepiva su učinkovita ako se ne pojavi četvrti uzročnik koji nije bio predviđen. U novije vrijeme postoje i četverovalentna cjepiva protiv gripe koja imaju visoku razinu zaštite, no i ona se kreće oko 75 do 80 posto.

Kako bismo smanjili mogućnost donošenja virusa gripe u kuću, osobito ako se u obitelji nalazi dojenče mlađe od šest mjeseci, preporučuje se da se svi ukućani cijepe. I jedna vrlo važna napomena: prema preporukama SZO-a trudnice su u prvoj, najrizičnijoj skupini, te se trebaju cijepiti tijekom drugog ili trećeg tromjesečja trudnoće, a time se štiti i nerođeno dijete.

Zašto je gripa opasna?

Gripa u najranijoj dječjoj dobi predstavlja znatno težu i opasniju bolest nego kod odraslih. Osim što virus može prouzročiti upalu pluća, mozga i srčanog mišića, nerijetko se komplicira bakterijskom superinfekcijom. Naime, vrlo su česte pridružene bakterijske infekcije te se zbog infekcije virusom gripe često događa da bakterije koje su i inače prisutne u dišnim putovima razmnože te izazovu upalu. Najčešće je riječ o upalama srednjeg uha, nešto rjeđe upalama sluznice bronha i pluća, a katkad se dogodi da bakterija prodre u krvni optok i uzrokuje stanje koje se naziva bakterijemija ili sepsa. Dođe li do sepse, to je za život opasno stanje koje nije lako prepoznati s obzirom na to da je dijete već zbog samog virusa gripe lošeg općeg stanja, ima visoku vrućicu, a katkad i popratne probavne smetnje (mučninu, proljev povraćanje).

Takve bakterijske infekcije u ranoj životnoj dobi mogu imati iznimno brz tijek – unutar nekoliko sati bakterija se proširi po cijelom organizmu. Tijekom takve opsežne upale oslobađa se velika količina kemijskih spojeva koji dovode do stanja šoka i brzog zatajenja svih organa. Stoga je iznimno izazovno među brojnim oboljelima od gripe prepoznati dijete s početnim stanjem teške bakterijske infekcije, pri čemu je najvažniji doživljaj općeg stanja djeteta.

Važno je preležati gripu

Zašto je važno odležati gripu do kraja i ne dolaziti na posao kada smo bolesni?

Jedan od najčešćih razloga posjeta ordinacijama obiteljskih liječnika u ovo zimsko doba su bolesti respiratornog sustava, pri čemu najveći...

SAZNAJTE VIŠE

Kada se hitno javiti liječniku?

Postane li dijete živahno i ponaša se uobičajeno nakon primjene lijeka za snižavanje temperature, to u određenoj mjeri ukazuje da nije riječ o životno ugrožavajućoj infekciji. Visoka vrućica popraćena tresavicom (drhtavicom, ne zimicom), istodobna pojava osipa, poremećaja svijesti (pospanost, teško razbuđivanje), klonulosti, neuobičajena mirnoća, otežano ili ubrzano disanje, gušeći učestali kašalj, uzastopno povraćanje i potpuni gubitak teka ukazuju na to da je dijete teško bolesno i treba bez odgode zatražiti liječničku pomoć.

Prepoznajte gripu kod bebe

Kod dojenčadi znaci teške bolesti mogu biti još skriveniji. Ako dijete djeluje mirno, blijedo, otežano diše ili se teško razbuđuje, svakako treba žurno obaviti pregled, vjerojatno i krvne pretrage, a katkad i rendgensko snimanje pluća.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button