Gripa i prehlada - 16. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Zašto je važno odležati gripu do kraja i ne dolaziti na posao kada smo bolesni?

Našem imunološkom sustavu potrebna je podrška kako bi se uspješno oporavio od virusne infekcije. Stoga se svakako preporučuje mirovanje te usvajanje stručnih savjeta liječnika

Važno je preležati gripu

Jedan od najčešćih razloga posjeta ordinacijama obiteljskih liječnika u ovo zimsko doba su bolesti respiratornog sustava, pri čemu najveći postotak čine virusne infekcije, a tu je i sezona gripe. Manji broj čine bakterijske infekcije, kao komplikacije virusnih infekcija ili primoinfekcije.

Gripa se u našim krajevima javlja od prosinca do kraja veljače u manjim ili većim epidemijama, ovisno o soju virusa i prethodno stečenom imunitetu populacije. Prenosi se kapljičnim putem, a klinička je slika puno teža od obične prehlade.

Virusna infekcija ili gripa?

Virusne infekcije uobičajeno traju nekoliko dana sa simptomima koji su blagi – blaža grlobolja, bistra sekrecija iz nosa, suhi kašalj koji postepeno postaje produktivan, kihanje, glavobolja i opća malaksalost. Povišena tjelesna temperatura, obično ne viša od 38°C, prati početak bolesti i snižava se na primjenu antipiretika.

Gripu pak najčešće prati nagli porast tjelesne temperature na više od 38°C koja traje pet ili više dana, značajno narušeno opće stanje, bolovi u kostima i mišićima, osjećaj umora i malaksalosti. U početnoj fazi jaka grlobolja i suhi kašalj, a kasnije produktivan kašalj, koji može potrajati i kroz nekoliko tjedana.

>>U Japanu je otkriven novi lijek – hoće li 2020. gripa biti manje opasna?<<

Važno je naglasiti da se virusne infekcije, pa tako ni gripa ne liječe antibioticima, jer oni nemaju učinka na viruse. Antibiotik se propisuje kod dokazane bakterijske infekcije i sumnje na određenog uzročnika. U skladu s tim, za većinu virusnih infekcija, kao i kod simptoma gripe, potrebno je omogućiti imunološkom sustavu da nadvlada bolest.

Oporavak je važan!

To znači odmirovati, ako je moguće i preležati barem prvih nekoliko dana, u skladu s općim stanjem organizma. Lagana prehrana praćena obilnom hidracijom važna je kod povišene temperature jer organizam preko kože, isparavanjem gubi tekućinu. Dodatno, dobra hidracija osigurava sluznicama dišnog sustava veću otpornost.

Povišena tjelesna temperatura snižava se prikladnim lijekovima (paracetamol, ibuprofen, aspirin).

>>Kada vas muče prehlada, rinitis i grlobolja važno je djelovati snažno! Sezona virusnih infekcija i dalje traje – naučite kako ublažiti simptome i ubrzati oporavak<<

Održavanje prohodnosti nosa, osim što olakšava simptome, smanjuje mogućnost infekcija uha i sinusa, koji su usko povezani s nosom, te komplikacija u vidu infekcija donjih dišnih putova. Važno je ispuhivati nos, inhalirati se toplom vodenom parom, koristiti kapi  koje smanjuju otok sluznice nosa i vlažiti nos sprejevima na bazi morske vode.

Prohodnost nosa posebice je važna kod osoba koje pate od kroničnih upala dišnog sustava i male djece. Mališanima se nos ispire fiziološkom otopinom, aspirira sadržaj i dijete se inhalira fiziološkom otopinom, najbolje preko inhalatora.

Prepoznajte bakterijske komplikacije

Posjet liječniku kod akutnih respiratornih infekcija, pa tako i gripe, važan je kod sumnje na bakterijske komplikacije. One se očituju produženim tijekom bolesti, trajno povišenom tjelesnom temperaturom ili ponovnim porastom nakon što je već nastupila normalizacija temperature, trajno lošim osjećanjem, otežanim iskašljavanjem, pogotovo ako je praćeno osjećajem nedostataka zraka ili gušenjem.

Kod bilo kakve kronične bolesti starijih osoba ili dojenčadi veća je vjerojatnost komplikacija te je potrebno pratiti opće stanje i pravovremeno posjetiti liječnika.

Ipak, važno je naglasiti da su respiratorne infekcije, uključujući i gripu, kod inače zdravih ljudi, većinom samoograničavajuće bolesti koje prolaze bez komplikacija, uz uobičajene potporne mjere. Pošteda od radnih aktivnosti, odnosno bolovanje, individualno se razlikuje, a dogovara se s liječnikom obiteljske medicine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button