Gripa i prehlada - 11. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Je li za grlobolju bolje jesti/piti toplo ili hladno? 

Grlobolja je najčešće sezonska pojava. Obično se javlja od kasne jeseni do proljeća, no mnoge zaskoči i tijekom ljetnih mjeseci. Kada nam se dogodi, postavljamo si vječito pitanje: pomažu li bolje hladna ili topla pića i namirnice za olakšanje bola?

grlobolja-toplo ili hladno

Vjerovali ili ne i znanstvenici razbijaju glavu s odgovorom na ovo pitanje. Tako su se i stručnjaci poznate zdravstvene stranice Medical News Today zapitali je li bolje lizati hladan sladoled ili piti topli čaj kada nas boli grlo.

Poslušajmo njihova razmišljanja.

Grlo na udaru: Grlobolja jedna, a uzroka mnogo

Živci su ti koji signaliziraju bol

Odrasli ljudi obično se prehlade dva do pet puta godišnje. Kod osnovnoškolske djece taj broj je još i veći te iznosi sedam do deset puta godišnje. Grlobolja posebno zavlada u školama kada nastupe viroze, pa je teško naći mališana kojeg tada ne muči bol u grlu.

Virusi i baterije su glavni uzročnici grlobolje, no za same simptome koje pokazuje naše tijelo odgovoran je ljudski imunosni sustav. U njemu patrolne stanice našeg imunosnog sustava, zvane makrofagi,  konstantno paze na viruse i bakterije. Kada ih susretnu, makrofagi otpuštaju molekule imuniteta koje počinju borbu protiv neprijateljskih mikroorganizama.

Dvije takve molekule koje otpuštaju makrofagi su bradikinin i prostaglandin E2. One stimuliraju živčane završetke u našem grlu uslijed čega osjećamo bol. 

Hladnoća dobro zaustavlja bol

Profesor Ron Eccles, nekadašnji ravnatelj Common Cold Centre (Centra za običnu prehladu) na Fakultetu za bioznanosti na Sveučilištu u Cardiffu u Velikoj Britaniji, stručnjak je za pojave koje se tiču prehlade i grlobolje.

Upitan o tome jesu li sladoledi ili hladne lizalice dobar izbor kod grlobolje, Ron Eccles je odgovorio: „Da, hladne lizalice dobar su izbor kod grlobolje jer imaju lokalni učinak hlađenja na upaljeno tkivo grla te mogu imati specifično inhibitorni učinak na živčane završetke koji su osjetljivi na bol.“

U svojem članku za Cambridge University Press iz 2013. godine, profesor Eccles je podrobnije objasnio pozadinu ovog mehanizma. Ledene lizalice snižavaju temperaturu živčanih završetaka u grlu te time smanjuju intenzitet signala za bol. Uz to, ova metoda aktivira i receptor TRPM8 što rezultira popuštanjem bola.

A što je s toplim napitcima i namirnicama?

Eccles smatra da topli napitci pružaju „najbolji učinak“. Što misli pod time?

„Pića su općenito dobra za grlobolju,“ ističe Eccles, „ona potiču salivaciju i podmazivanje grla.“

Grlobolja

Učinkovito se riješite kaktusa u grlu: naučite kako ublažiti grlobolju

SAZNAJTE VIŠE

Što onda topla pića čini tako specijalnim? „Topli su napitci ukusniji od hladnih napitaka te potiču više lučenja sline što ostavlja jači senzorni dojam te posljedično veći placebo efekt na ublažavanje bola,“ pojašnjava Eccles.

Ovu je tezu profesor testirao i na 30 pacijenata koji su tijekom eksperimenta izvijestili da su im topli voćni napitci dali trenutno i dulje olakšanje od grlobolje.

„Slatka topla pića možda djeluju tako što povećavaju razinu opioidnih ‘ublaživača bola’ u dijelovima mozga zaduženima za bol“, zaključuje Eccles.

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319896

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button