Gripa i prehlada - 7. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimir Draženović, dr. med., spec. virusolog, voditelj mrežnog portala Gripa.hr i Nacionalnog centra SZO za influencu HZJZ

8 pravila prevencije: Gripu treba preležati

Ponavljanje je, kažu, majka mudrosti, što posebice vrijedi kod bolesti kao što je gripa koja može biti ozbiljna i teška, a epidemija se javlja svake zime

Prvi slučajevi gripe ove sezone pojavili su se 28. studenoga 2018., što je mjesec dana ranije nego uobičajeno.

Gripa ili influenca virusna je bolest koja se javlja kao epidemija u zimskim mjesecima, svake godine iznova s novim virusima. Ne liječi se antibioticima i najčešće prolazi sama od sebe uz obavezno ležanje. No može prouzročiti teže simptome i brojne komplikacije, čak i smrt, pogotovo kod starijih osoba, kroničnih bolesnika i djece do pet godina. Najvažnije je da je razlikujemo od prehlade te da je preležimo jer u protivnom strah od nje postaje opravdan.

Prvi slučajevi gripe ove sezone pojavili su se 28. studenoga 2018, što je mjesec dana ranije nego uobičajeno, kod osoba iz različitih dijelova Hrvatske i različite dobi.

Moguće komplikacije

Gripa može izazvati brojne komplikacije u dišnom sustavu (upala srednjeg uha, razne upale sinusa i pluća), relativno su česte i komplikacije srčanožilnog sustava, a kod starijih osoba povećava se i mogućnost srčanog i moždanog udara. Komplikacije se mogu očitovati i u mišićno-koštanom sustavu te može doći do akutnog bubrežnog zatajenja.

>>Invazija virusa, naučite ih razlikovati: Što mi je? Prehlada ili gripa?<<

Gripa u trudnoći češće može dovesti do plućnih komplikacija i smrti trudnice, a i dijete je ugroženo pa je moguće da dođe do pobačaja, komplikacija u razvoju fetusa te smanjene porođajne težine. Također se bilježe i oštećenja mozga djeteta te oštećenja kralješnične moždine. Stoga je iznimno važno ne podcjenjivati ovu bolest, kvalitetno se informirati i slijediti provjerene, stručne savjete.

Simptomi gripe (bez komplikacija)

 • povišena temperatura
 • drhtavica, groznica
 • bolovi u mišićima, zglobovima i glavobolja
 • curenje i začepljenost nosa
 • kašalj

 Osnovna načela u liječenju gripe

 • mirovanje – dok je povišena temperatura, u toploj prostoriji s ovlaženim zrakom
 • uzimanje dosta tekućine – topli napici
 • antipiretici – lijekovi i druga sredstva za snižavanje temperature

Kada potražiti pomoć liječnika?

 • ako imate temperaturu koja traje dulje od četiri-pet dana
 • ako otežano dišete, imate kratak dah i jako kašljete
 • ako imate iznenadne vrtoglavice ili ste ošamućeni
 • ako povraćate i imate proljev

8 osnovnih pravila prevencije

 1. Izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje imaju temperaturu, kašlju ili kišu. Ako ne morate, nemojte u sezoni gripe ići na mjesta na kojima se okuplja puno ljudi u zatvorenim prostorima (aerodromi, javni prijevoz, šoping centri, kina…) ili ondje provodite manje vremena.
 2. Izbjegnite pothlađivanje te koristite prikladnu odjeću i obuću pri naglim temperaturnim promjenama.
 3. Prekrite lice dok kašljete ili kišete po mogućnosti maramicom za jednokratnu upotrebu, a nakon toga operite ruke.
 4. Perite ruke sapunom i vodom ili ih dezinficirajte vlažnim maramicama u skladu s higijenskim preporukama. Ne dodirujte rukama usta i lice.
 5. Provjetravajte prostorije te izbjegavajte cigarete, alkohol i slatke proizvode jer oslabljuju imunosni odgovor na infekciju.
 6. Redovito umjereno vježbanje (30 minuta brzog hoda na dan) i san od barem sedam sati dnevno jača imunosni sustav te smanjuje vjerojatnost obolijevanja od gripe i drugih infekcija.
 7. Ako osjetite simptome bolesti, ostanite kod kuće i kontaktirajte liječnika telefonom.
 8. Antibiotici ne djeluju na virusne uzročnike infekcija.

Cijepljenje ili „bildanje“ imuniteta

Cjepivo za ovu sezonu je bez adjuvansa, žive ili aluminija, visoko je zaštitno, a prošlo je i sve potrebne regulative europskih i hrvatske Agencije za lijekove.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) svake godine osigurava besplatno cijepljenje visokorizičnih skupina, a to su:

 • zdravstveni djelatnici
 • trudnice/od početka trudnoće
 • osobe starije od 65 godina i svi ostali s nekom kroničnom bolesti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button