Gripa i prehlada - 1. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Neće ostati ni “P” od prehlade

Do 30. rujna se u ADIVA ljekarnama provodi savjetodavna kampanja o ublažavanju simptoma prehlade

prehlada, savjetodavna kampanja

Savjete o ublažavanju simptoma prehlade potražite od ADIVA ljekarnika.

Prehladu uzrokuju različiti tipovi virusa prehlade, poznato ih je više od dvije stotine, a za koje ne postoje ni lijekovi ni cjepivo. Prehlada se liječi simptomatski, što znači da ne djelujemo na uzrok bolesti nego liječimo posljedice. Antibioticima se ne liječi prehlada jer oni ne djeluju na viruse i nemaju nikakva učinka na običnu prehladu, a liječnik će ih propisati samo u slučaju komplikacije bolesti, odnosno naknadne infekcije bakterijama, kao što su upala sinusa ili upala uha.

Spriječite zarazu!

Prehlade se češće javljaju u hladnijim mjesecima, a virusi se prenose kapljičnim putem, primjerice udisanjem zraka nakon kihanja bolesnika ili prijenosom rukama sa zaraženih predmeta na nos ili usta. Zbog toga su važna jednostavna pravila higijene za sprečavanje zaraze:

  • bolesna osoba treba kihati i kašljati te češće brisati nos u papirnatu maramicu koju treba odmah baciti
  • zdrava osoba treba izbjegavati nehotično dodirivanje usta ili nosa nečistim rukama
  • ruke treba često prati i redovito provjetravati zrak u zatvorenim prostorima.

Prepoznajte simptome prehlade

Virus se razmnožava na sluznici gornjeg dišnog sustava. Napadnuta sluznica otiče i producira sluz, što uzrokuje kihanje, šmrcanje, a potom i začepljenost nosa te bol u grlu. Nakupljena sluz i iritacija virusa izazivaju kašalj. Zbog začepljenih dišnih putova ponekad se osjeća i začepljenost uha ili pritisak u glavi. Kako se organizam bori protiv virusa, može se javiti blago povišena temperatura, umor te opća malaksalost. Kad je organizam iscrpljen od umora, stresa ili neke bolesti, imunosni je sustav oslabljen te su češće zaraze virusima prehlade, a i češće se javljaju jači simptomi.

Pravila liječenja

Uzimanje dovoljno tekućine – Prvo i osnovno pravilo simptomatskog liječenja je dostatna hidratacija, odnosno uzimanje veće količine tekućine, najbolje vode ili blagog, mlakog biljnog čaja. Tekućina pomaže vlaženju sluznice, što pomaže stvaranju bolje otpornosti prema nastaloj upali te ubrzava oporavak sluznice, razrjeđuje sluz u nosu i grlu te je posebno važna kod povišene temperature.

Snižavanje povišene tjelesne temperature – Povišena se tjelesna temperatura javlja jer se aktivira imunosni sustav. Raspon normalnih vrijednosti tjelesne temperature mjereno pod pazuhom kreće se od 36 do 37 °C, odnosno od 36,5 do 37,5 °C mjereno rektalno. Temperaturu treba prvo snižavati hladnim oblozima i kratkotrajnim tuširanjem mlakom vodom, a uzimanje lijekova protiv povišene temperature, u dozi prilagođenoj dobi, preporučuje se kod odraslih osoba iznad 38 °C te kod male djece iznad 37,5 °C.

Ublažavanje upale sluznice nosa – Rinitis ili hunjavica, odnosno upala sluznice nosa očituje se kao curenje nosa, što izaziva kihanje i svrbež, a kasnije kao začepljenost nosa zbog sekreta koji postaje gust te oticanja sluznice. Korisno je ispiranje nosa fiziološkom otopinom ili morskom vodom, a od lijekova se koriste dekongestivi koji smanjuju oteklinu sluznice, a time i curenje i začepljenost. Mogu se primijeniti u obliku kapi i sprejeva za nos te u obliku tableta. Dekongestive ne treba koristiti dulje od pet do sedam dana.

Pomoć kod upale grla – Upala grla osjeća se kao suho grlo te potom pečenje ili grebanje, a rijetko je otežano gutanje ili se javlja promuklost. Grlobolja se liječi antisepticima i dezinficijensima za grlo u oblika pastila, sprejeva za usta ili otopina za grgljanje koji smiruju upalu, ublažavaju osjećaj pečenja i bola te sprečavaju naknadnu infekciju.

Smirivanje kašlja – Kašalj nije bolest nego samo simptom nadražaja gornjih dišnih putova. Razlikujemo nadražajni ili suhi kašalj te produktivni ili vlažni kašalj. Kod prehlade se najčešće javlja vlažni kašalj zbog slijevanja sekreta iz nosa. Vlažni kašalj liječi se lijekovima u obliku tableta, sirupa ili otopina koji se nazivaju sekretolitici jer razrjeđuju gustu sluz nakupljenu u bronhima te tako olakšavaju njezino iskašljavanje. Suhi kašalj se rijetko javlja kod prehlade, a smiruje se lijekovima koji se nazivaju antitusici.

Kampanja se provodi u suradnji s tvrtkom Belupo i proizvodima Lupocet flu i Lupocet flu forte.

Popis ADIVA ljekarni u kojima možete potražiti stručni savjet o ublažavanju simptoma prehlade, nalazi se ovdje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button