Gripa i prehlada - 4. veljače 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Savjeti za lakše prebolijevanje i oporavak od gripe

Gripa je zarazna respiratorna bolest ozbiljnije naravi do prehlade pa ljudima koji su oboljeli od nje treba više vremena da se oporave i vrate u svoje prijašnje stanje

prebolijevanje gripe i oporavak

Usred smo zime što znači da su dani osjetno hladniji, jutra su osuta mrazom i maglom, a i mi rjeđe izlazimo iz okrilja naših ureda ili domova. No to ujedno znači i da smo usred sezone gripe kada stotine naših sugrađana obolijeva od ove respiratorne bolesti.

Gripa je zarazna respiratorna bolest koju uzrokuju virusi influence. Iako je ponekad teško razlikovati gripu od prehlade, gripa obično ima ozbiljnije simptome. To su najčešće groznica i drhtavica s visokom temperaturom, bolovi u tijelu, umor, mučnina i vrtoglavica. Svi se nabrojeni simptomi javljaju naglo i intenzivnije u usporedbi s onima kod prehlade.

Koje vrste virusa gripe postoje i kako ih razlikovati?

Dodatna razlika je i ta da ljudima nakon gripe obično treba više vremena da se oporave i vrate u svoje prijašnje stanje. Kada je riječ o oporavku od gripe, postoji nekoliko savjeta kojih bismo se trebali držati kako bismo se brže oporavili. Njih su na jednom mjestu sakupili stručnjaci Medicinskog centra Peregian Family koje vam prenosimo u ovom članku.

#1: Provedite neko vrijeme mirujući

Kada imate gripu, mirujte. Dajte svom tijelu dovoljno vremena i prostora koje mu je potrebno da se oporavi od ove bolesti. Iako biste se možda željeli brže vratiti na posao, ponovno početi s tjelovježbom ili treninzima, najbolja je opcija ipak ostati kod kuće.

To ujedno znači da nećete širiti gripu na druge dok ste virulentni, a to je izuzetno važno jer gripa može biti vrlo opasna za ljude oko vas, posebice one starije, najmlađe ili one koje muče kronične bolesti.

Dok se oporavljate od gripe, posvetite se malo i sebi – pogledajte zanimljiv film ili TV seriju, odmarajte se i spavajte, pročitajte knjigu koju ste dugo vremena željeli pročitati.

#2: Uzimajte lijekove za ublažavanje simptoma

Vjerojatno ćete se osjećati grozno kada dobijete gripu, no postoje lijekovi koji vam mogu pomoći da se osjećate bolje i smanjite simptome.

Lijekovi bez recepta poput analgetika, dekongestiva te sirupa protiv kašlja, mogu vam pomoći kod smanjenja boli, upale, groznice, kašlja ili drugih neugodnih simptoma.

Ako niste sigurni što trebate uzeti za ublažavanje simptoma, posavjetujte se sa svojom liječnikom ili ljekarnikom.

#3: Pijte dovoljno tekućine

Gripu često prate groznica, mučnina, povraćanje pa čak i proljev, što može dovesti do dehidracije.

Neki bolesnici prisiljeni su otići i u bolnicu na infuziju fiziološke otopine kako bi im se omogućila rehidracija. Naš je savjet: uzimajte dovoljno tekućine i elektrolita kako biste ostali hidrirani, a to će pomoći vašem tijelu kod oporavka od gripe.

#4: Povećajte vlažnost zraka u prostoriji u kojoj boravite

Vlaženje zraka u prostoriji može vam zvučati kao neobična strategija za ublažavanje simptoma gripe, no i to je važno. Korištenje ovlaživača zraka ili tuširanje pod vrućim tušem, mogu vam pomoći kod čišćenja sluzi u vašim dišnim putevima te kod odčepljenja nosa. Vlažan topao zrak olakšava disanje te može pomoći kod smanjenja kašlja, osobito noću.

#5: Hranite se zdravim namirnicama

Znamo da je najlakše posegnuti za brzom hranom iz dostave kada se osjećate bolesno i kada nemate snage i volje za kuhanje. Neki se okrenu slatkim ili masnim namirnicama kao „utješnoj hrani“ koja nas tješi u bolesti.

Ako vas boli glava ili osjećate mučninu možda ćete posegnuti za kockicom čokolade, no nemojte da vam to postane glavni obrok. Vašem tijelu potrebna je zdrava hrana kako bi se učinkovito borilo protiv bolesti i virusa.

Čak i ako niste gladni dok imate gripu, pokušajte jesti male i zdrave obroke u koje ćete uključiti voće, povrće, proteine i složene ugljikohidrate kako biste vašem tijelu pružili dotok energije te potrebne vitamine, minerale i antioksidanse.

#6: Budite u kontaktu s vašim liječnikom

Zabrinjava li vas tijek bolesti ili intenzitet vaših simptoma, nemojte ih ignorirati. Vaš liječnik može vam pomoći savjetom uživo ili putem telefona te vam dati preporuke za sljedeće korake u liječenju. Gripa može imati ozbiljne komplikacije, stoga nemojte ignorirati simptome ako osjetite da postajete sve bolesniji.

#7: Stavite groznicu pod kontrolu

Groznicom se smatra svaka tjelesna temperatura iznad 37,5 stupnjeva i čest je simptom gripe. Pojavljuje se jer tijelo pokušava odbaciti infekciju. U nekim slučajevima visoka temperatura može biti opasna, a groznica iznad 40 stupnjeva znači da trebate odmah potražiti medicinsku pomoć.

Čak i kada nije opasna, groznica je vrlo neugodna i može uzrokovati drhtavicu, bolove u tijelu i opću nelagodu. Da biste si olakšali tegobe, nosite laganiju odjeću te koristite hladne obloge i lijekove koji će vam pomoći kod snižavanja temperature.

gripa 2019. i komplikacije gripe

Gripa je teška bolest, a komplikacije mogu biti itekako opasne

Komplikacije gripe odgovorne su za najveći broj smrtnih slučajeva, a i u 2019. kada se spominje gripa, najviše su...

SAZNAJTE VIŠE

#8: Pokušajte odspavati

San je jedna od najvažnijih stvari koja vašem tijelu treba kako bi sačuvalo energiju i borilo se protiv infekcije. Ako vam je teško zaspati kada imate simptome gripe, možete poduzeti neke korake kako biste si krevet ili spavaću sobu učinili udobnijima za lakše spavanje.

Prije odlaska na spavanje uzmite sirup protiv kašlja ili neki dekongestiv kako bi vam se dišni putevi pročistili pa ne biste osjećali smetnje kod usnivanja. Prije uzimanja lijekova, svakako zatražite savjet vašeg liječnika ili ljekarnika.

A ako vas i dalje muči začepljen nos, možete dodati još jedan jastuk ispod glave čime ćete si omogućiti bolji položaj za lakše disanje. I da, u redu je da spavate više nego inače – isključite jutarnje alarme i spavajte koliko god je potrebno.

Važno je zapamtiti da gripa može biti vrlo opasna bolest, posebice za osjetljivu populaciju poput beba i malene djece, starijih osoba te ljudi s kroničnim bolestima. Stoga pazite na sebe, ali i njih ako vi ili netko od vaših ukućana ima simptome gripe.

Korišten izvor: https://www.peregianfamilymedical.com.au/news-blog/2022/5/12/8-tips-for-recovering-from-the-flu

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button