Riječ farmaceuta - 24. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Sezona je prehlade i gripe: Znamo da sve znate, ali pročitajte

Antibiotikom se ne liječe ni prehlada ni gripa, molimo vas nemojte ga uzimati na svoju ruku i nemojte tražiti da vam se propiše. Jednostavno ne djeluje jer nema na što djelovati

prehlada i gripa

Prehlada i gripa respiratorne su virusne bolesti, naporne i iscrpljujuće. Prehlada je blagog karaktera, gripa je teža, a za određene osobe može biti vrlo teška i životno ugrožavajuća bolest. To su većinom starije osobe, mala djeca, ali i svi oni koji boluju od teških kroničnih bolesti, posebno oni s narušenim imunosnim sustavom.

Imate li vremena za gripu?

Višak smrtnosti

Često se uz pojavu gripe veže pojam viška smrtnosti, a ljude zbunjuju izrazi: „umro od“ i „umro zbog“. Ovaj pojam – višak smrtnosti – koji se veže uz gripu, ukazuje na veći broj smrti u osoba, većinom starijih i kroničnih bolesnika, koji su preboljeli gripu (ali nisu čak ni znali da boluju), oporavili se, a onda umrli. Naime, simptomi gripe čak i ne moraju biti teški, no prisustvo virusa jako opterećuje i oštećuje organizam. To dovodi do ubrzanog slabljenja i pada funkcije svih organa te pogoršanja neke osnovne bolesti. Imunosni sustav se iscrpi, pa tijelo postaje podložno infekcijama nekim drugim mikroorganizmom. Najčešće strada oslabjeli dišni sustav i pacijent podlegne upali pluća.

Stručnjaci i dalje smatraju da je cijepljenje protiv gripe najbolji način sprečavanja zaraze i njenog širenja među populacijom.

Simptomi i važnost mirovanja

Kod najvećeg broja oboljelih, prehlada i gripa liječe se ublažavanjem simptoma, uz obvezno mirovanje kod gripe i težih oblika prehlade. Iako možda mislite da ste u dobroj formi, poslušajte savjet i mirujte neko vrijeme kako biste se čim prije oporavili.

Ovaj savjet posebno vrijedi za sve pacijente koji boluju od kroničnih bolesti jer, kao što smo i objasnili, u oslabjelom organizmu može se pogoršati postojeća bolest.

Simptomi koji se javljaju su razne tegobe dišnog sustava:

 • curenje i začepljen nos,
 • grlobolja ili kašalj,
 • povišena tjelesna temperatura te
 • razni bolovi, najčešće glavobolja i bol u mišićima,
 • uz opću slabost i malaksalost.  

Liječenje prehlade i gripe

Ove simptome liječimo lijekovima protiv bolova i temperature, odnosno farmakološkim rječnikom: analgoantipireticima. Znamo da i o tome sve znate, ali ipak pročitajte. Najčešće se koriste paracetamol, acetilsalicilna kiselina i ibuprofen. Savjetujte se o izboru s ljekarnikom.

Ako mislite da su vam simptomi jaki i ako mislite da je bolje kombinirati analgetike, prije primjene takve kombinacije savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom. Za neke pacijente kombinacije se ne preporučuju, a nekima se može dogoditi da nehotice uzmu isti lijek različitog trgovačkog naziva te time znatno veću dozu od preporučene. Stoga dobro čitajte kemijski sastav i uputu o primjeni. Ako mislite da će vam kombinacija lijekova bolje djelovati, savjetujte se s ljekarnikom, jer na tržištu postoje gotove, takozvane fiksne kombinacije lijekova, koje su sigurne za primjenu.

Pazite na preporučenu dozu. Iako su to lijekovi koje zovemo „bezreceptni (OTC)“, ne znači da ne mogu naštetiti ako se uzimaju protivno preporuci. Ako vam temperatura ne pada po uzimanju preporučene doze lijeka (uz obilno uzimanje tekućine, brzo tuširanje i mirovanje), javite se liječniku. Također mu se javite ako vam simptomi ne slabe kroz dva, tri dana.

Kada se i zašto propisuje antibiotik?

Antibiotikom se ne liječe ni prehlada ni gripa. Molimo vas nemojte ga uzimati na svoju ruku i nemojte tražiti da vam se propiše. Jednostavno ne djeluje, jer nema na što djelovati.

Liječnik će vam ga propisati samo i ako dodatno obolite od neke druge, bakterijske infekcije. To je najčešće bakterijska upala pluća ili sinusitis ili streptokokna angina.

Savjeti za brži oporavak i prevenciju

Umjesto antibiotika:

 • mirujte, uzimajte puno tekućine, najbolje vode ili nekog blagog biljnog čaja,
 • otapajte med (ako ga smijete koristiti) u ustima,
 • koristite neke od antiseptičkih pastila ili sprejeva za usta i grlo,
gripa 2019. i komplikacije gripe

Gripa je teška bolest, a komplikacije mogu biti itekako opasne

Komplikacije gripe odgovorne su za najveći broj smrtnih slučajeva, a i u 2019. kada se spominje gripa, najviše su...

SAZNAJTE VIŠE
 • kapi za nos koristite razumno: ne dulje od pet dana, a pomognite si ispiranjem nosa fiziološkom otopinom i morskom vodom,
 • pojačajte unos voća i povrća, juha ili variva,
 • dobro se oblačite, nemojte se pothladiti ni promrznuti,
 • često perite ruke, najbolje sapunom i vodom te pokušajte ne dodirivati usta i nos rukama,
 • najzad, naučili smo nositi maske, možete ih koristiti u javnom prijevozu,
 • prostore u kojima boravite redovito kratko provjetravajte,
 • ako je zrak suh ovlažite ga, a možete koristiti i eterična ulja koja povoljno djeluju na dišni sustav ili imaju antiseptički učinak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button