ADIVA Plus sadržaj - 7. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

OTC lijekovi – kakvi su to lijekovi i koliko su sigurni?

Mnogi lijekovi protiv bolova ili, na primjer, oni za želučane tegobe nalaze se u slobodnoj prodaji, odnosno dostupni su bez recepta. Što moramo znati?

OTC lijekovi bez recepta

Što ako vas iznenada zaboli zub, uhvati prehlada ili kašalj, glavobolja, povišena temperatura, problemi sa želucem nakon preobilnog obroka..? Ljekarna je često prvo mjesto kuda će se osoba sa zdravstvenim problemom uputiti po savjet i stručnu pomoć. Nakon što vas sasluša, ljekarnik će vas, ako je potrebno, uputiti liječniku ili će vam savjetom i odabirom prikladnog lijeka pomoći da riješite svoje lakše zdravstvene tegobe.

Na listi lijekova HZZO-a uvrštena su četiri nova lijeka

Područje odobravanja lijekova u Hrvatskoj je strogo regulirano i usklađeno s pravnim stečevinama EU. Odobravanje lijekova i stavljanje u promet u nadležnosti je Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Zakonom o lijekovima, lijekovi su razvrstani u dvije kategorije prema načinu izdavanja – oni koji se mogu izdavati samo na liječnički recept (R) i oni koji se mogu izdavati bez recepta (BR).

Većina  lijekova ima status R, odnosno treba ih uzimati pod nadzorom liječnika. Namijenjeni su bolesnicima za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept. Lijekovi u slobodnoj prodaji, tj. oni za koje nije potreban liječnički recept, nazivaju se i OTC lijekovima (prema engleskom nazivu Over The Counter). Ove lijekove treba razlikovati od dodataka prehrani; za razliku  od lijekova, dodaci prehrani ne moraju imati znanstveno potvrđenu djelotvornost.        

Općenito o OTC lijekovima

OTC lijekovi namijenjeni su liječenju simptoma koje bolesnici lako sami prepoznaju, imaju eventualno samo blage nuspojave te minimalnu mogućnost slučajnog ili namjernog predoziranja. Njihova je djelotvornost i sigurnost dokazana, ne samo kliničkim ispitivanjima, već i dugogodišnjom primjenom u praksi. Od proizvodnje do stavljanja na tržište podvrgnuti su jednako strogoj kontroli kao i svi ostali lijekovi. S obzirom na to da su namijenjeni samoliječenju u kraćem periodu, količina i jačina lijeka u pakiranju je uglavnom manja u usporedbi s istim ili sličnim lijekom koji se dobiva na recept.

Obično je i slobodnije dizajnirana ambalaža, a dozvoljena je i njihova medijska promidžba. Tekst priložene upute unutar ambalaže napisan je na jednostavan i laiku razumljiv način. U OTC statusu su lijekovi za liječenje blažih tegoba kao što je npr. alergija, kašalj, prehlada, zubobolja, glavobolja, kapi za nos, bolne menstruacije, lokalno liječenje gljivičnih oboljenja, reumatski i mišićni bolovi,  kratkotrajno liječenje želučanih tegoba…

Laka dostupnost, ali s dozom opreza

Rastući trend samoliječenja u cijelom svijetu događa se i kod nas. S razvojem informatičke tehnologije korisnicima su sve lakše dostupne informacije o lijekovima i načinima liječenja, pa samoliječenje postaje važan dio zdravstvene skrbi. Pacijent dobiva, uz savjet ljekarnika, jednostavno i brzo najbolju moguću terapiju za lakše zdravstvene tegobe, a štedi se i zdravstveni proračun.

Izdavanje manjeg broja OTC lijekova dozvoljeno je, osim u ljekarnama, i u drogerijama, takozvanim „specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima“. U Hrvatskoj se lijekovi ne mogu nabaviti, primjerice, u različitim trgovinama, na benzinskim crpkama ili automatima, kao što je to slučaj u nekim državama. Struka smatra da  je dobro da su lijekovi samo u ljekarni i upozorava na opasnost od samoliječenja bez stručnog savjeta. Loš odabir lijeka može ugroziti zdravlje bolesnika i uzrokovati nepotreban trošak. 

Sigurno samoliječenje uz stručni savjet

Iako su OTC lijekovi lako dostupni, kod samoliječenja je potreban oprez. Moguće opasnosti su, na primjer, postavljanje pogrešne dijagnoze, a time i odgađanje postavljanja prave, nepotrebno uzimanje bez kliničke koristi, a nije zanemariva ni mogućnost neželjenih interakcija s drugim lijekovima koji se uzimaju (bilo onih koje je propisao liječnik ili onih OTC koje je korisnik sam nabavio).

magistralni i galenski lijekovi pripravci u ljekarnama

Znate li što su točno magistralni i galenski lijekovi?

Često u ljekarnama čujemo da se govori o magistralnim i galenskim pripravcima, no nerijetko ne znamo o čemu je...

SAZNAJTE VIŠE

O OTC lijekovima informirati se može u medijima, najviše iz reklama, no za sigurnu uporabu to nije dovoljno. U ljekarni će vas savjetovati o odabiru najprikladnijeg OTC lijeka za vašu zdravstvenu tegobu, a možda će vam i uskratiti njegovo izdavanje te vas uputiti liječniku. Spomenite i ostale lijekove koje uzimate kako bi vas ljekarnici upozorili na eventualne nuspojave i moguće  inkompatibilnosti i interakcije te vam odredili optimalnu dozu i trajanje terapije.

Važno je znati da se OTC lijekovi u samoliječenju u pravilu koriste samo za kratkotrajno liječenje (3 do 10 dana). Traju li simptomi dulje vrijeme ili ne prolaze nakon terapije, potrebno je potražiti pomoć  liječnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button