Dišni sustav - 22. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Mit ili istina: može li se znojenjem “pobijediti” prehlada?

Vjerojatno ste od nekoga čuli da preznojavanjem možete ubrzati proces oporavka od prehlade. Istražujemo je li to doista tako

prehlada preznojavanje

Što je znoj, koja je njegova uloga u našem metabolizmu te može li preznojavanje biti od pomoći kod prehlade pitanja su na koja odgovaraju stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.com.

Znoj su zapravo kapljice vode na našoj koži koje tijelo luči iz žlijezda znojnica. Riječ je o prirodnom načinu na koji se tijelo hladi. Kada naša tjelesna temperatura poraste, živčani sustav šalje poruku žlijezdama znojnicama da ispuste kapljice vode na našoj koži. Kada te kapljice evaporiraju, stvara se efekt hlađenja.

Prehlada: Provjerena rješenja protiv začepljenog nosa i upale grla

Znoj je uglavnom sastavljen od vode, ali i manje količine drugih komponenti kao što su elektroliti i vitamini.

I dok neke metode preznojavanja mogu donijeti kratkotrajno ublažavanje simptoma prehlade, one ne skraćuju vrijeme oporavka. Prema dosadašnjim spoznajama znanstvenika, organizmu obično treba 7 do 10 dana da bi se oporavilo od obične prehlade.

Pomaže li znojenje kod odčepljivanja dišnih puteva?

Znojenjem se možete poslužiti za olakšanje simptoma prehlade ako koristite sljedeće metode:

 • udisanje vruće (ne kipuće) pare,
 • preznojavanje u sauni,
 • tjelovježbu.

Ove aktivnosti mogu privremeno olakšati simptome poput začepljenog nosa jer pomažu kod razrjeđivanja nazalne sluzi. Međutim, kod odčepljivanja nosa mogu pomoći izlaganje vrućem, vlažnom zraku i fizička aktivnost, a ne samo znojenje.

Pomaže li vruća para kod tretmana prehlade?

Vjerojatno ste čuli da izlaganje tijela vrućoj pari, kao npr. kod tuširanja toplom vodom ili boravka u sauni, može pomoći kod tretmana prehlade.

Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da izlaganje vrućem, vlažnom zraku nije bilo štetno, ali niti blagotvorno za osobe koje su bile prehlađene.

Udisanje pare može čak predstavljati rizik od nastanka opeklina od prevruće vode ili pare.

Pomaže li sauna kod prehlade?

Ne postoji dovoljno dokaza da bi se sa sigurnošću moglo odrediti pomaže li sauna kod prehlade ili ne. Ako se već odlučite na odlazak u saunu, pridržavajte se sljedećih sigurnosnih uputa:

 • Ograničite boravak u sauni na 15 do 20 minuta.
 • Izbjegavajte hranu i pića koja mogu uzrokovati dehidraciju kao što su alkoholna pića, kofeinizirani napitci ili zasoljena hrana. Već i kratak boravak u sauni može vas značajno dehidrirati zbog preznojavanja pa uzmite i to u obzir.
 • Rehidrirajte se nakon boravka u sauni uz dvije do četiri čaše vode.
 • Rashladite se postupno nakon saune. Direktan izlazak na hladan zrak može predstavljati nepotreban dodatni stres za vaš organizam.
 • Ako osjetite nelagodu u bilo kojem trenutku boravka u sauni, izađite van i rashladite se.
 • Nemojte koristiti saunu ako ste trudni.

Je li sigurno vježbati dok imate prehladu?

Umjerene fizičke aktivnosti su dobre kad imate običnu prehladu jer mogu privremeno olakšati simptome prehlade kao što je začepljenost nosa.

No uvijek pazite na to kako se osjećate. Ako je vaše stanje prilično loše, radije nemojte vježbati taj dan. Fizičkim aktivnostima ne biste se trebali baviti ni kada imate vrućicu, otežano dišete ili kašljete.

Ako ipak odlučite vježbati dok ste bolesni, smanjite intenzitet ili duljinu treninga i pazite na to da ste dovoljno hidrirani.

Kako se oporaviti od prehlade?

Slijedite ove upute kako biste se lakše oporavili od obične prehlade:

 • Odmarajte se! Vašem je tijelu potreban mir za oporavak od bolesti. Osigurajte si osam do 10 sati sna tijekom noći.
 • Pijte dovoljno tekućine. Hidracija će pomoći vašem tijelu u borbi protiv infekcije, ali će i razrijediti sluz u začepljenim dišnim putevima. Topli napitci kao što su čaj i juha mogu olakšati simptome grlobolje. Izbjegavajte sve što uzrokuje dehidraciju poput kofeina, alkohola i slane hrane.
 • Koristite propisane lijekove za olakšanje simptoma. Dekongestivi, lijekovi protiv bolova i ekspektoransi (lijekovi koji otapaju bronhijalnu sluz i pomažu njeno iskašljavanje) mogu vam pomoći kod kontrole simptoma. Držite se propisanog doziranja i načina uporabe ovih lijekova.
 • Grlo ispirite slanom otopinom ako imate grlobolju. Olakšat ćete si bol i otečenost u grlu.
 • Koristite ovlaživač zraka. Suhi zrak u prostoriji može pogoršati simptome prehlade. Vlažan zrak može pomoći kod ovlaživanja nazalnih prolaza te tako pomoći kod odčepljivanja nosa.
prehlada

Faze prehlade i načini na koje možete ublažiti simptome

Dolaze hladniji dani, a s njima i prehlada. Saznajte sve o fazama prehlade, o prevenciji ili, ako ste već...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključak

Možda ste od nekoga čuli da se znojenjem može „pobijediti“ prehlada. I dok izlaganje toplom zraku i tjelovježba mogu privremeno olakšati simptome, ne postoje dokazi koji idu u prilog ovoj tezi.

Prehladu ćete lakše pobijediti ako se dovoljno odmarate, uzimate dovoljno tekućine te koristite prepisane medikamente namijenjene ublažavanju tegoba prehlade. Ako je u pitanju normalan tijek prehlade, računajte da će opravak trajati od sedam do 10 dana.

Izvor: https://www.healthline.com/health/can-you-sweat-out-a-cold

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button