Rekreacija i fitness - 29. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Adrenalin na najjače! Žestoka i nezaboravna ljetna zabava

Posljednjih godina i u Hrvatskoj raste popularnost takozvanog adrenalinskog turizma. Tako, umjesto mirnog sunčanja, turisti mogu odabrati brojna vrtoglava uzbuđenja 

rafting, adrenalinski sportovi

Tandemski skokovi padobranom i tandem paragliding danas su mogući na brojnim lokacijama diljem Hrvatske, a padobrani na plažama obavezan su dio ponude u svim turističkim središtima.

Uhvaćeni u rutinu svakodnevice i pritisnuti stresom ponekad jednostavno poželimo učiniti nešto novo, potpuno neočekivano samo kako bismo osjetili akciju, suprotstavili se strahovima, možda i glasno vikali na mjestu na kojem nas nitko neće čuti ili ondje gdje je vikanje potpuno uobičajeno. Recimo, dok klizite brzinom od 120 kilometara na sat na visini od 80 metara iznad zemlje niz sajlu dugu gotovo dva kilometra okrenuti glavom prema naprijed! Takvo iskustvo, primjerice, pruža jedan od najvećih i najbržih Zip linea u Europi, a koji je nedavno otvoren u Lici.

Zip line samo je dio priče o adrenalinskoj zabavi, točnije o adrenalinskom turizmu koji već godinama poprima sve veće razmjere i u Hrvatskoj. Mnogi turisti iz zemalja razvijenog i užurbanog Zapada dolaze u potragu za odmorom koji će pobuditi sva njihova osjetila, a tu su, naravno, i pripadnici mlade generacije, takozvani milenijalci, kojima je adrenalin jednostavno u krvi. O razlozima zbog kojih danas postoji gotovo vrtoglava potražnja za adrenalinskom zabavom moglo bi se raspravljati, no činjenica je da i naša zemlja može mnogo toga ponuditi. Ovom prilikom spomenut ćemo samo dio ponude, i to onih oblika zabave koji su trenutačno najpopularniji.

>>Kome su doista potrebni proteini, kreatin i glutamin? Bavite li se barem rekreativno sportom, sigurno ste čuli za dodatke prehrani koji bi vam mogli pomoći u bildanju ili pak u boljoj izvedbi i izdržljivosti. Pa ipak, oni nisu za svakoga…Kliknite i doznajte koji su baš za vas<<

Zip line

Poput mnogih drugih oblika adrenalinske zabave te adrenalinskih (ekstremnih) sportova, zip line je prvobitno osmišljen zbog prevladavanja prirodnih prepreka te kao pomoć alpinistima. Riječ je o svojevrsnom “zračnom toboganu” koji je omogućio kretanje od vrha do dna pomoću gravitacije. Korisnici su pričvršćeni alpinističkim pojasevima za kolotur koji klizi po debelom užetu, najčešće izrađenom od nehrđajućeg čelika. Zip line se u nekim planinskim zemljama koristi već godinama kao jedan od načina kako se može doći do teže pristupačnih lokacija ili, primjerice, prijeći rijeku. Zabavnih zračnih tobogana u Hrvatskoj danas ima na desetak lokacija, različitih su dužina i složenosti – najduži, od 1700 metara otvoren je nedavno u Lici, a najsloženiji koji se sastoji od osam sajli različitih dužina nalazi se blizu Omiša iznad kanjona rijeke Cetine.

>>Provođenjem preventivnih mjera kako bi što duže sačuvali fizičku i mentalnu aktivnost, dobru kondiciju i nezavisnost, omogućujemo da starački dani prođu u zadovoljstvu i radosti. Kliknite i doznajte kako zadržati vitalnost i zdravo stariti<<

Tandemski skokovi padobranom i tandem paragliding

Poželite li se baciti s visine od 2500 ili 4000 metara padobranom, no niste prošli odgovarajuću obuku za samostalan skok, možete to učiniti u paru s profesionalcem, takozvanim tandemskim skokom padobranom. Vaša obuka prije te nezaboravne pustolovine trajat će tek 20-ak minuta. Ovisno o visini s koje ćete skočiti, slobodan pad (pri čemu ćete ponirati i brže od 200 km/h) trajat će 20 do 60 sekundi, nakon čega slijedi desetak minuta leta uz otvorenu kupolu padobrana te uživanje u krajoliku. Za one koji pak žele izbjeći adrenalin koji izaziva slobodan pad, sličan oblik zabave je tandem paragliding. Paraglider (hrvatski naziv je parajedrilica) može biti jednosjed ili dvosjed, a riječ je o duguljastom krilu na koje je pričvršćena sjedalica. Često se ističe da su paraglideri iznimno sigurni, a mnogima odgovara užitak laganog panoramskog jedrenja – naravno, pod uvjetom da nemate strah od visine. Ako je i tako nešto previše za vas, a ipak vas mame visine, možda bi vam bilo zabavno provozati se padobranom koji vuče gliser (popularni parasailing). Tandemski skokovi padobranom i tandem paragliding danas su mogući na brojnim lokacijama diljem Hrvatske, a padobrani na plažama gotovo su obavezan dio ponude u svim turističkim središtima.

Rafting

Rafting je danas toliko popularan da se ponekad zaboravlja da se i on ubraja u ekstremnu adrenalinsku zabavu, no to će potvrditi svatko tko je iskusio plovidbu neukrotivim dionicama rijeka Dobre i Une. Osim tih dviju rijeka, rafting se organizira i na Kupi, Cetini, Mrežnici, Korani te Zrmanji. Dakle, za one manje vješte i neiskusne, a koji žele unijeti malo žešći dašak svježine u svoj život, u ponudi su aranžmani koji nisu teški poput spomenutih dionica. Naime, rafting se ocjenjuje prema stupnju težine pa izaberite one blaže koji ne prelaze treći stupanj.

Bungee jumping

Bacanje s visine naglavce u ponor zavezani za gležnjeve užetom od gume koje će zaustaviti slobodni pad te izazvati poskakivanja, odnosno oscilacije prema gore i dolje dok visite naopako, nekome bi predstavljalo noćnu moru, a sve većem broju zaljubljenika u ovu vrstu zabave – vrhunsku adrenalinsku poslasticu! S pravom se ističe da je ova vrsta zabave rezervirana za najhrabrije, a posebno ako se odluče baciti s Masleničkog mosta, dakle s visine od 56 metara. Zaustavit će se na pet metara od površine mora gdje će ih dočekati čamac i prevesti do kopna. Ima više lokacija za bungee jumping, iako nižih, a ovaj sport sve više osvaja plaže poput one u Makarskoj gdje se nalazi 30 metara visoka dizalica za skokove.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button