Odmor i putovanja - 20. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić, ADIVA Plus sadržaj

Potražite ljepotu i osvježenje u dubinama Baraćevih špilja

Dok šećete osvijetljenim putem omeđenim spiljskom ornamentikom, čut ćete priču o tisućljetnom nastajanju špilje, a odmor za dušu pronaći ćete u okolnoj gorskoj idili

baraceve spilje plitvicka jezera rastoke velebit

U našoj je prirodi da kompleksnu i heterogenu stvarnost pojednostavljujemo, opisujući ju homogenim, monolitnim terminima i frazama. Stvarnost time, najčešće, iskrivljujemo kako bi bila usklađena s našim pogledom na svijet, ideologijom ili interesom. Crno bijeli svijet je privlačan. Lako se prepoznajemo, svrstavamo, hvalimo, osuđujemo… Od takve perspektive, mislim, treba bježati. Jezik nam omogućuje da raznolikost opišemo kao raznolikost i to trebamo činiti.

Jeste li ih posjetili? Ovo je top 5 naših plaža koje obožavaju i domaći i turisti

Tajne skrivene u utrobi Velebita

No ponekad, samo ponekad, jako malo riječi može objasniti mnogo toga. Riječ je o slučajevima kad grandiozna, raznolika i spektakularna stvarnost u svom temelju ima jednostavan osnovni princip odnosno zakonitost, koja stalnim ponavljanjem istog procesa, uz perturbacije, dovodi do velebnih rezultata.

Tako svoje najpoznatije i najposjećenije prirodne ljepote Hrvatska duguje jednoj jednostavnoj činjenici i nećemo jako pogriješiti ako kažemo – Hrvatska je tako lijepa jer se vapnenac topi u vodi. Zbog topivosti vapnenca nastale su i još uvijek nastaju: sedrene barijere u NP Plitvička jezera i NP Krka, geomorfološki oblici Velebita, bezbrojne hrvatske spilje i drugi speleološki objekti, spiljski ukrasi, ponornice, itd. Jedan od tih bisera je i speleološki sustav Baraćeve špilje kojem posvećujemo ovaj članak.

Obilazak u kojem svi mogu sudjelovati

Nalazi se u općini Rakovica tek dvadesetak kilometara od Plitvičkih jezera. Sastoji se od više objekata različitih dimenzija, od 23 metara duge Špilje u suhoj dolini pa sve do najduljeg špiljskog sustava Ponorac – Jovina pećina s duljinom od 2834 metara. Spilje su bogate stalaktitima, stalagmitima, stupova i kaskadama. Za turističke obilaske i programe otvorena je Gornja Baraćeva špilja.

baraceve spilje plitvicka jezera rastoke velebit2

Osvijetljenim putem omeđenim spiljskom ornamentikom provest će vas stručni vodič, obilazak traje oko 60 minuta tijekom kojih možete ćuti priču o tisućljetnom nastajanju špilje, geološkoj građi i vrijednim arheološkim nalazima. Vodič će vam pokazati mnogobrojne kamene spomenike, prebivalište špiljskog medvjeda, mjesta arheoloških nalaza itd. Dvorane i kanali su lako prohodni za sve uzraste posjetitelja. Tijekom programa predviđen je i trenutak apsolutne tišine i apsolutnog mraka, podražajno najsiromašniji trenutak, ujedno je i onaj koji se najdulje pamti.

Temperatura od 9 stupnjeva je stalna tijekom cijele godine pa je poželjno imati topliju odjeću. Posjetitelji, prvenstveno djeca, mogu sudjelovati edukativnim radionicama. Teme se odnose na biološku raznolikost, arheološke značajke, paleontološke nalaze, georaznolikost, speleologiju, šišmiše i zaštitu prirode.

Od Plitvičkih jezera do Doline jelena

Kad govorimo o Baraćevim spiljama spomenimo da podzemlje nije jedino koje plijeni ljepotom. Priroda oko ulaza u špilje je prava gorska idila, zelena i sočna. Kako je riječ o dijelu Lijepe naše koji obiluje prirodnim ljepotama, posjet Baraćevim špiljama možete spojiti s posjetom nekoj od njih. Tu su, prije svega, Plitvička jezera. O tom svjetskom dragulju već znate mnogo, no ako Plitvička jezera želite pogledati iz neke nove perspektive, preporučujemo da prije mosta preko Korane (kad se ide iz smjera Zagreba) skrenete s glavne ceste desno. Nakon nekoliko kilometara vožnje dolazite do jednog jezerca koje se nalazi s jedne strane ceste, a s druge drvena ograda iza koje je provalija.

Ako se oprezno približite vidjeti ćete da se zapravo nalazite na vrhu Velikog slapa, najvećeg na Plitvičkim jezerima. Pogled je naravno fascinantan, no budite oprezni budući da se ne radi o neuređenom vidikovcu. U blizini Plitvičkih jezera je i vodeničarsko naselje Rastoke na ušću Slunjčice u Koranu u blizini Slunja. Radi se o zaista jedinstvenom naselju prošaranom vodopadima, jezercima i rukavcima kojima teče čista šumeća voda. Svakako preporučujemo da, uz prethodnu najavu, posjetite i ranč Dolina jelena na području Drežnik Grada. Na ranču se uzgajaju obični jeleni i jeleni lopatari te ih je moguće vidjeti iz neposredne blizine i hraniti.

Nacionalni park_Sjeverni Velebit

Nacionalni park Sjeverni Velebit: Odmor u iskonskoj divljini

Ako maštate o bijegu s asfalta u prostranstva netaknute prirode, Nacionalni park Sjeverni Velebit pretvorit će vašu maštu u...

SAZNAJTE VIŠE

Jeste li primijetili da su svi hrvatski nacionalni parkovi u dijelu Hrvatske sa vapnenačkom stijenskom podlogom? Nema ih u panonskoj Hrvatskoj, koliko god lijepa bila. To je možda nepravedno ako znamo za predjele poput Kopačkog rita, no sasvim nedvosmisleno ukazuje na jednostavnu činjenicu s početka. Vapnenac plus voda jednako prirodni spektakl.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button