Odmor i putovanja - 20. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Bajkovita Lika u zagrljaju zime

Planinski krajolik, visoravni, pašnjaci i šume prošarani kraškim poljima čije rubove spajaju rijeke ponornice – sve je to Lika, najrjeđe naseljena hrvatska regija

Lika zimi

Iako je lijepa u svim godišnjim dobima, u zagrljaju zime Lika se pretvara u pravu ledenu bajku u kojoj vodopadi i slapovi stvaraju ledene skulpture, a zaleđena vodena prašina oblikuje jedinstvene oblike…

Lika je najrjeđe naseljena hrvatska regija. Često slušamo o tome, no meni je, do ove godine, ona bila apstrakcija.

„Ok, Lika je rijetko naseljena i što sad, nije da nema baš nikoga“, razmišljao sam. Liku sam, naime, doživljavao kroz poznate koridore od sjevera prema jugu, kojim prolaze glavni prometni pravci, autocesta i magistralna cesta preko Plitvica. Dakle, najnaseljeniji dio Like.

No, ove godine prvi put sam se provozao „po širini Like“, poprijeko, u pravcu istok – zapad, od Korenice do Gospića. Osupnulo me što fraza rijetka naseljenost zapravo znači.

Deseci kilometara vožnje brdskim krajolikom, kroz visoravni i travnjake, a da ne ugledate ijednu osobu ili ljudsku nastambu. Potpuna osamljenost usred Hrvatske!

>>Odmak od svakodnevice: Upoznajte zdravstvene blagodati putovanja<<

Prirodni fenomeni i vode

Lika je i jedna od prirodno najljepših hrvatskih regija. Kombinacija planinskog krajolika, visoravni, pašnjaka i šuma. Sve je to prošarano poljima u kršu čije rubove spajaju rijeke ponornice.

Na sjeveru regije najznačajnija je rijeka Gacka, jedna od najljepših europskih rijeka. Poznata je po svojim vrelima i mlinicama te potočnoj pastrvi koja zbog izuzetno povoljnih karakteristika biotopa raste pet puta brže u odnosu na prosjek.

Na jugu je najveća lička rijeka, Lika. Dio njenog toka u blizini Perušića pretvoren je u akumulacijsko Kruščićko jezero, gotovo potpuno neotkriveno, jedno od najljepših hrvatskih jezera.

Prirodna perjanica Like je i prirodna perjanica Hrvatske, Plitvička jezera. Plitvička jezera su samo jedan od prirodnih spomenika koji su plod fenomena kojem Hrvatska duguje velik broj svojih prirodnih ljepota: topivosti vapnenca u vodi.

Najveći dio stijenske podloge dinarske Hrvatske čini vapnenac, odnosno kalcijev karbonat, sedimentna stijena nastala taloženjem skeleta i oklopa morskih organizama u geološkoj prošlosti. Kalcijev karbonat topi se u nezasićenoj vodi i ponovo izlučuje u zasićenoj.

Taj fenomen omogućuje vodi da otapa i ponovo gradi geomorfološke oblike koji danas čine velik dio onoga što zovemo hrvatske prirodne ljepote. Hrvatska je lijepa zahvaljujući vapnencu.

Plitvice, NP Krka, sedrene barijere, velebitski prirodni spomenici, imotska jezera, polja u kršu, kraške rijeke ponornice, spilje, stalaktiti, stalagmiti… sve je to nastalo zbog vapnenca. Lika, premda rijetko naseljena ljudima, gusto je išarana vapnenačkim prirodnim ljepotama.

Zimska ledena bajka

No, postoji jedna lička ljepota koja nema podrijetlo u stijenama, niti u bilo čemu na tlu ili ispod njega. Ona dolazi „s neba“. Lička zima.

Naravno, da biste je smatrali ljepotom, morate voljeti zimu i sve što ona donosi. Kako se nalazi blizu toplog Jadrana s kojeg pristiže vlaga, Lika obiluje snijegom.

U kombinaciji s njim bura nerijetko stvara mećave u kojima snijeg pada iz oblaka i diže se sa zemlje pa ga u zraku ima toliko da ulazi u nos dok dišete pa ljubitelji zimskih ekstrema u Liku odlaze po uzbuđenja. Zima također donosi idilu i romantiku.

Znate li što je ljepše od Plitvica? Plitvice zimi! Za hladnijih zimskih dana slapovi se zalede, a vodena prašina oblikuje jedinstvene ledene skulpture. Jezera su tu, padajuća voda je tu, šume su tu, i sve je ukrašeno ledenom bajkom.

Slično je i s Rastokama, vodeničarskim naseljem na ušću Slunjčice u Koranu koje se obavezno posjećuje u kombinaciji s Plitvicama. Premda Plitvice nisu skijaška meka, oni koji su željni skijanja doći će na svoje na obližnjem skijalištu Mukinje.

Turistička ponuda

Zimska turistička ponuda uglavnom je vezana uz hotelsku ponudu božićnih i novogodišnjih paketa. Smještajnih kapaciteta ima sasvim dovoljno, teško da u ličkom hotelu nećete naći slobodan krevet bez obzira na to o kojem je dijelu godine riječ.

Uz hotelske pakete, u zadnjih nekoliko godina postalo je iznimno popularno iznajmljivanje kuća u zimskom razdoblju pa se broj privatnih iznajmljivača višestruko povećao.

Situacija je, dakle, jednostavna, Lika je kraj prekrasne prirode, zimske idile, ali i zimskih nevremena i oluja. Ako ne volite zimu, Lika nije mjesto za vas, no ako ste ljubitelj pejzaža, zimske svježine i čistoće, osame i bure koja bistri zrak i misli, Lika će vam za malo novaca dati sve što vam treba.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button