Odmor i putovanja - 2. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea

Bjelovarsko-bilogorski kraj: Zeleni hit kontinentalne Hrvatske

Kupanje u biološkom bazenu, šetnje kroz krošnje, vožnja biciklom i plovidba rijekom kroz netaknutu prirodu, odmor pod zvijezdama... Bjelovarsko-bilogorski kraj pun je noviteta i neprocjenjivih doživljaja. Istražite ih...

Bjelovarsko-bilogorski kraj

Zeleno, održivo, biološko i prirodno – apsolutni su hit posljednjih godina u mnogim sektorima, a posebno u turizmu. Održiva putovanja te odmor i rekreacija u očaravajućoj, netaknutoj prirodi rastući su turistički trend kojeg kontinuirano slijedi i bjelovarsko-bilogorski kraj.

Ta zelena oaza nedaleko od Zagreba i ove vas godine dočekuje s nizom „zelenih“ noviteta i neodoljivih doživljaja u prirodi. Otkrivajte ih polako, jednog po jednog…

Rijeka Gacka: traka srebra na sjeveru Like

Biološki bazen i šetnja kroz krošnje

Do nedavno nitko nije ni slutio da se u mirnom i idiličnom gradiću Čazmi, udaljenom tek 45 minuta vožnje automobilom od Zagreba, potiho i marljivo priprema jedan od najvećih „zelenih“ projekata u Hrvatskoj – Čazma Natura. Iako je čazmanski kraj već globalno poznat po Božićnoj priči obitelji Salaj, čije idilično imanje u božićno vrijeme obasjava čak pet milijuna lampica, odsada će biti još poznatiji zahvaljujući prvom hrvatskom javnom biološkom bazenu, otvorenom početkom srpnja 2022. u Čazmi.

Posebnost bazena je što se njegova voda priprema na posve prirodan način, a za njegovo čišćenje se ne koriste nikakve kemikalije, već biljke i mikroorganizmi. Pravi je užitak zaplivati njime, a potom se odmoriti na sunčalištu, uz omiljeni osvježavajući napitak, ili zaigrati odbojku na obližnjem terenu. Uz bazen je uređena i tzv. zelena učionica s poučnim bazenima punim biljaka pa je ova čazmanska atrakcija i u funkciji škole u prirodi te je omiljena djeci.

Biološki bazen nesumnjivo je „glavna zvijezda“ spomenutog čazmanskog zelenog projekta, u sklopu kojeg je uređeno čak desetak lokaliteta – pravih poslastica za ljubitelje prirode koje nikako nemojte zaobići. Lokalitet Vustje, nekad omiljena ribička baza s ribnjacima i sada obnovljenom ribičkom kućom, od sada privlači i ostale zaljubljenike u prirodu koji žele šetati stazom kroz krošnje stabala, diviti se prirodi s brojnih vidikovaca ili doživjeti nešto posve novo – ušetati, primjerice, u dabrovu nastambu (ujedno i učionicu u prirodi). Odlučite li se za taj doživljaj, putem ćete otkrivati i druge zanimljive objekte od drva i pruća, ali i otkriti puno toga o prirodi.

Zov divljine

Nezaboravna će biti i šetnja šetnicom dugom gotovo dva kilometra koja će vas na lokaciji Medjame voditi kroz krošnje stabala, šumu i preko vode. U tom polumočvarnom području osjetit ćete zov divljine, uočiti vodomara, divlje patke, čaplje i druge brojne ptice močvarice te vodozemce, uživati u koncertu ptica u predvečerje…

Ptice močvarice, ali i dabra, riječnog raka, srne, jelene i druge šumske stanovnike toga kraja mogli biste susresti i u šetnji 12,5 km dugom poučno-tematskom pješačkom stazom „Dolina Česme“. Pratite rijeku te usput osluškujte prirodu, a za više informacija zastanite uz brojne edukativne ploče koje otkrivaju mnoge zanimljivosti o tamošnjoj flori i fauni. I ta će vas staza voditi kroz krošnje, proći ćete uz promatračnice i, uvjereni smo, zastati na drvenoj panoramskoj terasi, idealnoj za promatranje prirode i predah od šetnje.

Zeleni trag nastavite slijediti i na području grada Garešnice i njegove okolice, obrubljene zelenim i vodenim oazama. One uz rijeku Ilovu odlikuje najveća biološka raznolikost pa su Zeleni vrtovi Poilovlja nezaobilazni „zeleni hot spot“ bjelovarsko-bilogorskog kraja. U toj živoj, prirodnoj enciklopediji pokušajte uočiti neke od 62 zaštićene vrste ptica, europskog dabra, uvijek opreznu vidru. U centru za posjetitelje unajmite bicikl i dalekozor te na dva kotača istražite tu močvarnu oazu. Unajmiti možete i plovilo i zaštitnu opremu te zaploviti rijekom Ilovom, što je poseban doživljaj tijekom kojeg ćete se još više povezati s prirodom.

Upalite zvijezde

U večernjim satima slegnite dojmove. Uzmite prostirku, legnite na travu i zagledajte se u zvjezdano nebo nad vama. No, nemojte to učiniti u blizini gradova, gdje gradska rasvjeta skriva zvjezdanu čaroliju, već se uputite na najbolju lokaciju za to – u Međunarodni park tamnog neba „Vrani kamen“, u okolici Daruvara.

proljece pet ideja za izlete Međimurje Samobor Rastoke Karlovac Rijeka

Istražite Hrvatsku: pet sjajnih ideja za izlete

Ovo proljeće udara tempo vježbanja strpljenja. Želja za suncem, putovanjima i izletima već je kronična. Evo nekoliko ideja za...

SAZNAJTE VIŠE

Tamo, daleko od svjetlosnog onečišćenja, u raskošnoj prirodi planine Papuk, očekuje vas pravi nebeski spektakl. Omiljena i najposjećenija papučka lokacija astronoma i astrofotografa za promatranje i fotografiranje zvjezdanog neba, ali i turista i romantičara, je Petrov vrh. No, ne trebate biti astronom da biste pronašli zviježđa Velikog i Malog medvjeda, divili se Mliječnoj stazi ili uočili koju „zvijezdu padalicu“. Pritom ne zaboravite zaželjeti i želju da se u taj čaroban kraj ponovno vratite.

Otvorite tipTravel magazine i pronađite inspiraciju za putovanja Hrvatskom i svijetom: 

www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button