Koronavirus - 6. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Omikron varijanta: što znamo o njoj, koje su preporuke i koja je najbolja zaštita

Nakon naglog porasta novih slučajeva u Republici Južnoj Africi znanstvenici su otkrili proteklih dana novu varijantu virusa SARS-CoV2. Nova varijanta smatra se potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta varijante

omikron varijanta koronavirus

Varijantu B.1.1.529, nazvanu omikron, Svjetska zdravstvena organizacija u petak je proglasila  varijantom koja izaziva zabrinutost, stavljajući je u istu kategoriju kao i varijantu delta. Osim u Republici Južnoj Africi, omikron je otkriven u Bocvani, Izraelu i Hong Kongu te Velikoj Britaniji, Belgiji, Njemačkoj i Češkoj, prenosi HZJZ.

Studije su dokazale: Cijepljeni su zaštićeniji od bolesti COVID-19

Teško predviđanje tijeka mutacije

Varijanta  B 1.1.529 ima više od 30 mutacija samo na spike proteinu. Ako se na te mutacije gleda kao na novu mogućnost povećane zaraznosti i transmisivnosti, što virusu donosi veću sposobnost obilaženja imuniteta, kako onog od cijepljenja tako i stečenog preboljenjem, onda se radi o vrlo složenoj varijanti s mutacijama koje nisu ranije zabilježene pa je teško definitivno predvidjeti implikacije na tijek pandemije i imunitet.

Cjepiva su i dalje najbolja zaštita

Usprkos tome, stručnjaci smatraju da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite od teške kliničke slike koja dovodi do hospitalizacija i smrtnog ishoda. Nova varijanta najčešće je nađena kod mlađih  ljudi (dob 18 do 34 godine), a upravo u tim dobnim skupinama zabilježena je i najniža stopa cijepljenja u Republici Južnoj Africi. Britanski stručnjaci naglašavaju potrebu za cijepljenjem temeljem izvješća zaprimljenih iz Južne Afrike prema kojima se bilježi veći broj hospitalizacija upravo  u  skupinama necijepljenih ili djelomično cijepljenih osoba.

Uz to, proizvođači cjepiva iznijeli su stav da će moći brzo prilagoditi svoja cjepiva prema varijanti omikron. Gledano s aspekta EU, novonastale varijante SARS-CoV-2 ostaju razlogom zabrinutosti i treba ih pažljivo pratiti. Kako bi se dobile pravovremene i točne informacije o nastanku i kruženju varijanti SARS-CoV-2 koje izazivaju zabrinutost ili interes, iznimno je važno da države članice zadrže  ili postignu dovoljno visok opseg sekvenciranja. Nedovoljan obim sekvenciranja ograničava sposobnost otkrivanja cirkulirajućih varijanti od zabrinutosti prije nego što počnu značajno utjecati na ukupnu epidemiološku situaciju. 

Prijedlog Europske komisije

S obzirom na to da bi moglo biti vrlo teško zaustaviti širenje neke varijante nakon što je jednom otkrivena, Europska Komisija predlaže proceduru za koordinirani pristup u ograničavanju širenja novih varijanti unutar EU. Takav koordinirani pristup bi trebao obuhvatiti okolnosti u kojima države članice uvode ograničenja kretanja za pojedina područja na kojima se očekuje brzo pogoršanje epidemiološke situacije, a posebno za područja koja su u datom trenutku ozbiljno pogođena epidemijom. S obzirom na opseg promjena u ovom pristupu, kako je navedeno u Preporuci Vijeća EU, Komisija predlaže donošenje nove preporuke Vijeća.

cijepljenje COVID-19

I ADIVA ljekarne sudjeluju u projektu cijepljenja protiv bolesti COVID-19

Zajednički projekt pod nazivom „Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19 bolesti“ pokrenuli su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno, ovo je pravi podsjetnik da je pandemija daleko od kraja. Ako postoji ijedna stvar koju svi sada mogu učiniti jest sljedeće: odaberite svoje cjepivo, bilo da je to vaša prva doza, vaša druga  doza, jedina doza ili booster doza i cijepite se.

Izvor:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/11/Osvrt-na-novu-varijantu-B.1.1.529-Omicron.pdf

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button