Koronavirus - 5. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Prvi slučaj flurone otkriven u Hrvatskoj: Pacijentica u Zagrebu ima COVID-19 i svinjsku gripu

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' u Zagrebu registriran je prvi slučaj flurone, kombinacije gripe i korone kod jedne pacijentice

flurona

Prema informacijama iz Zavoda, radi se o COVID-u i virusu gripe tipa A, odnosno tzv. svinjskoj gripi soja H3N2. Stručnjaci ističu da oni koji su cijepljeni protiv gripe neće oboljeti od flurone, jer se soj H3N2 nalazi u cjepivu, prenosi Jutarnji.hr.

Influenca: svi sojevi gripe objašnjeni na jednom mjestu

Ova sezona nosi više ovakvih slučajeva

“S obzirom na to da imamo multipleks PCR test kojim se dijagnosticira COVID-19, a koji je ujedno osjetljiv i na virus gripe, onda u uzorku možemo otkriti oba virusa, što se i dogodilo prvi put kod testirane mlađe pacijentice. Danas radimo tzv. tipizacijski test koji ćemo onda poslati u HZJZ, referentni centar za respiratorne bolesti”, objašnjava prof. dr. Jasmina Vraneš, voditeljica službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Dodaje da je inače naziv flurona nastao od naziva za gripu i koronu te da se ove sezone ipak može očekivati da će se češće dijagnosticirati ovakvi slučajevi.

Cijepljeni protiv gripe vjerojatno neće oboljeti od flurone

Naime, prošle sezone gripa je potpuno izostala vjerojatno zbog činjenice da je zbog korone bilo puno lockdowna, manje putovanja i općenito druženja koja su bila uz zaštitu. No, već prošlog ljeta bilo je dvjestotinjak slučajeva gripe uvezenih s putnicima s južne hemisfere. Ove se sezone može očekivati i pojava gripe u većem obimu, barem kod onih koji nisu cijepljeni. No, stručnjaci ističu da oni koji su cijepljeni protiv gripe vjerojatno neće oboljeti od flurone jer se primjerice soj H3N2 nalazi u sezonskom cjepivu.

Inače, s obzirom na sve veći broj pozitivnih na koronu prof. dr. Vraneš očekuje da će se omikron uskoro proširiti u općoj populaciji, a onda je samo pitanje kojom će se brzinom širiti, odnosno hoće li to biti kao u Velikoj Britaniji da se njihov broj udvostručuje svaka dva-tri dana.

“Pratit ćemo i kliničku sliku kod osoba koje imaju oba virusa odjednom, i vidjeti koje su razlike u odnosnu na gripu ili samo na COVID-19”, kaže prof. dr. Vraneš.

simptomi omikron varijante koronavirusa

Koji su simptomi nove omikron varijante koronavirusa i kako se zaštititi

Omikron varijanta koronavirusa otkrivena je nedavno u Južnoj Africi, detektirana je u nekoliko europskih država, Aziji i Sjevernoj Americi

SAZNAJTE VIŠE

Dvije opcije „potrage“ za omikronom

“Trenutačno radimo dvije opcije ‘potrage’ za omikronom. Naime, probirnim PCR testom osjetljivim na omikron testiramo uzorke koji bi epidemiološki mogli biti novi soj i u tim smo slučajevima već otkrili virus koji je na neki način uvezen u Hrvatsku. Drugi uzorci koji se testiraju tim probirnim PCR testom su tzv. slučajni uzorci, odnosno nasumično se uzima pedesetak pozitivnih testova kako bi se utvrdilo postoji li slobodna transmisije virusa u populaciji. To za sad nismo utvrdili, ali pitanje je vremena kad će i to krenuti kao i u drugim zemljama”, zaključuje prof.dr. Vraneš.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/prvi-slucaj-flurone-otkriven-u-hrvatskoj-jedna-pacijentica-u-zagrebu-ima-covid-19-i-svinjsku-gripu-15141544

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button