Gripa i prehlada - 14. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Počelo cijepljenje protiv gripe

U Hrvatskoj je zabilježen prvi slučaj gripe – na otoku Cresu. S obzirom na doba godine, riječ je o vrlo ranoj pojavi gripe u općoj populaciji

počelo cijepljenje protiv gripe

U srijedu, 12. listopada, obilježen je Europski dan gripe kako bi se podignula svjesnost o toj bolesti te važnosti prevencije njezinih teških oblika. U Hrvatskoj se, kako izvještava web stranica Hrvatske radiotelevizije, provodi kampanja “Reagiram i preveniram”, cjepivo je stiglo, a u Domu zdravlja Siget u Zagrebu počelo je cijepljenje.

Možemo računati na veći broj oboljelih

“Gripa nam prijeti. Skinuli smo maske, popustili mjere protiv koronavirusa i stoga stručnjaci kažu da možemo računati na veći broj oboljelih”, izvijestila je za Dnevnik HTV-a, Ruža Ištuk.

Influenca: svi sojevi gripe objašnjeni na jednom mjestu

Dodaje kako je u Hrvatsku stiglo 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe i 13 tisuća doza protiv pneumokoka.

“Cjepivo se distribuira i zato cijepljenje u Hrvatskoj službeno počinje 17. listopada, a danas je počelo u onim ordinacijama i domovima zdravlja u koje je već stiglo”, rekla je.

Matija Ivančić, dr. med., liječnik obiteljske medicine, DZ Centar rekao je kako u njegovoj ambulanti postoji lista čekanja za cijepljenje protiv gripe, stoga što se pacijenti prijavljuju još od 8. mjeseca.

“Interes je velik možda i zato što je u mojoj ordinaciji starija populacija. Imamo pacijente koji se godinama cijepe, što je pozitivno”, naglasio je.

Protiv gripe se trebaju cijepiti stariji od 65 godina, trudnice i kronični bolesnici

Istaknuo je kako se protiv gripe trebaju cijepiti stariji od 65 godina, trudnice, kronični bolesnici te je za njih cijepljenje besplatno. Svi ostali pacijenti koji su zainteresirani za cijepljenje to mogu učiniti o svom trošku.

“Cijepljenje pomaže pri smanjenju komplikacija bolesti, pomaže manjoj incidenciji bolesti”, rekao je.

Dodaje kako se posljednjih mjeseci u njegovoj ambulanti može primijetiti blago povećanje broja zaraženih COVID infekcijom.

Prehlada ili gripa

Invazija virusa, naučite ih razlikovati: Što mi je? Prehlada ili gripa?

Običnu prehladu uzrokuje preko 200 različitih vrsta virusa. Odrasla osoba tijekom godine oboli prosječno 3 puta, a djeca 6-10...

SAZNAJTE VIŠE

Razlog tomu je, kako kaže, to što su epidemiološke mjere popustile. Posljednje 2 godine nije bilo puno ni gripe, zato što smo se više pazili, nosili smo maske, imali smo povećan epidemiološki nadzor, a sada smo se kolektivno opustili.

“Svi možemo prevenirati bolest kada je riječ o gripi i pneumokoku, bolestima koje mogu biti i smrtonosne”, zaključila je Ištuk.

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/pocelo-cijepljenje-protiv-gripe-4-10118206

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button